Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати в остри дебати за центъра на НАТО в Горна Малина

Снимка: БГНЕС

Процедурата, която трябва да узакони центъра на НАТО в Горна Малина, предизвика остри дебати в пленарната зала. От "Атака" обвиниха управляващите, че с действията си въвличат страната във военни конфликти. Те от своя страна бяха категорични, че целта на гарнизона е да се осъществи по-добра комуникация между страните - членки на НАТО.

Споразумението между Алианса и България за поддържане на гарнизона е подписано през юли миналата година. Мобилният комуникационно-информационен модул принадлежи към командната структура на НАТО, която се ползва от общото финансиране на организацията. Личният състав на наша територия се състои от двама офицери и 55 сержанти и войници, които ги осигурява страната ни.

Разискванията по узаконяването на този център предизвика острата реакция на партия "Атака". Депутатът Илиян Тодоров:

Тоест, предлага се България да се превърне в плацдарм за военни удари срещу трети държави. Предлагате ни да въвлечете България във война с Русия чрез лъжата, че като членове на НАТО ние сме задължени да изградиме подобен модул на КИС на наша територия.

Владимир Тошев от ГЕРБ отговори:

В това, което се излага тук, няма дума истина. И тия, които са платени от руснаците, да не стават и да говорят тук глупости за застрашаване на нашата цялост. Напротив, ние по този начин гарантираме. И ако договорът за НАТО някой не го е чел, той не е голям, той е 15 члена, нека вземе да го прочете и да разбере за какво става въпрос, да не плашиме тука хората и да не говориме тука глупости.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов подчерта, че групата му ще подкрепи разполагането на гарнизона на НАТО с аргумента, че новите обстоятелства с ислямизацията налагат България да бъде подготвена.

Гласуването, с което да се узакони центъра на НАТО, ще се проведе по време на утрешното пленарно заседание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Волен Сидеров

Сидеров: Ще оправдаят стоварената бойна техника на САЩ с религиозен конфликт

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров твърди, че у нас е влязла американска бронирана бойна техника. Според Сидеров тя ще бъде използвана против етнически или религиозен конфликт, предизвикан изкуствено отвън. Волен Сидеров заяви, че през последните..

публикувано на 08.04.15 в 13:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Панорамен изглед към крепостта при с. Дебнево, след приключване на тазгодишните проучвания

Археолози откриха в Дебнево златни монети от времето на Юстиниан Велики

Археолози от Националния исторически институт, с музей към БАН, откриха при разкопки в троянското село Дебнево златни монети от времето на император Юстиниан Велики. След 32 годишно прекъсване, през 2019 г. проучванията в Калето са подновени...

публикувано на 02.09.24 в 16:06

Турция е отправила официално искане да се присъедини към БРИКС

Турция е отправила официално искане да се присъедини към групата държави с бързоразвиващи се пазарни икономики БРИКС, предаде Блумбърг. Югоизточната ни съседка цели да засили влиянието си на глобално равнище и да установи нови отношения отвъд..

публикувано на 02.09.24 в 16:03
Ракетна система

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" на Украйна

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" (Patriot) на Украйна. Проектът трябва да бъде разгледан спешно от парламента в Букурещ, съобщава Радио Румъния, цитирано от Ройтерс. Говорителят на кабинета..

публикувано на 02.09.24 в 15:56

Линейки обикалят: Не е завършената система за връзка между Спешната помощ и болниците

Заради незавършената система за комуникация между Спешната помощ и болниците у нас, се налага линейка с пациент с инсулт да обикаля между няколко лечебни заведения, за да се намери свободно легло и да се осигури лечение.  Този стар проблем..

публикувано на 02.09.24 в 15:47

Гана ще увеличи с почти 45% цената на произвежданото какао за следващия земеделски сезон

Гана, която е държавата на второ място в света по производство на какао, ще увеличи с почти 45% цената, гарантирана от държавата, и изплащана на фермерите на какао за следващия земеделски сезон. Това са заявили два неназовани осведомени..

публикувано на 02.09.24 в 15:43

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред затворените врати на ЦИК

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред входа на Народното събрание, където се помещава Централната избирателна комисия (ЦИК). Сградата е охранявана от жандармерия. Все още не са допуснати да влязат представителите на..

публикувано на 02.09.24 в 15:30

ЦИК взе решение да започне приемането на заявленията и документите за участие в предстоящия вот

С 8 глас "за" и 3 "против" членовете на Централната избирателна комисия решиха да започне приемането на заявленията и документите на политическите формации за участие в предстоящия парламентарен вот. ЦИК също така реши да има еднакъв час за двете..

публикувано на 02.09.24 в 15:25