Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спрян е достъпът на туристи около резервата "Сребърна"

Снимка: БГНЕС

Преустановен е достъпът на туристи в районите около резервата "Сребърна". Ограниченията се налагат във връзка с регистрираното огнище на птичи грип в пеликановата колония.

До второ нареждане са забранени разходките в бившата буферна зона на резервата, позната като местността "Пеликаните" и прилежащите територии, както и ползването на туристическата инфраструктура и извършването на любителски риболов. През почивните дни охраната на резервата и служителите на музея ще информират посетителите да не предприемат разходки в забранените зони.

Ограниченията ще действат, докато са в сила мерките срещу разпространението на птичи грип в района, а спрямо нарушителите ще бъдат прилагани административно-наказателни разпоредби, уточняват от русенската екоинспекция.

От там съобщават също, че в момента обстановката в пеликановата колония е спокойна. Гнездещите двойки пеликани са 45 и има много новоизлюпени малки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Инспектори от ОДБХ-Силистра обхождат резервата „Сребърна”

Превантивен обход в резервата „Сребърна”, без влизане в колониите на пеликаните, ще направят днес инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра. Това съобщи за Радио Шумен директорът д-р Себахтин Халид, като уточни, че ще се обходят..

публикувано на 09.04.15 в 11:26

27 са мъртвите птици, открити до момента в резервата „Сребърна“

От миналата седмица в пеликановата колония в резервата „Сребърна“ официално е регистрирано огнище на птичи грип. Общо 27 са мъртвите птици, открити до момента в езерото. Гнездата на пеликаните са под постоянно наблюдение с автоматична видеосистема, а в..

публикувано на 31.03.15 в 10:39

Още един къдроглав пеликан е намерен мъртъв в резервата „Сребърна“

„Още един къдроглав пеликан е намерен мъртъв днес в резервата „Сребърна“, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид. Колонията на пеликаните се наблюдава ежедневно с видеосистема. Не са забелязани други..

публикувано на 09.04.15 в 15:27

Въвеждат мерки срещу птичи грип на територията на резервата „Сребърна“

Две зони – предпазна и наблюдавана, са създадени около езерото „Сребърна“, където на 24 март са намерени 21 мъртви къдроглави пеликани. На 4 от тях е направена аутопсия и в трите са установени паразити с доказателства за птичи грип от най-силния тип. На..

публикувано на 27.03.15 в 12:02

Птичи грип е уморил пеликаните в "Сребърна"

Птичи грип е причинил смъртта на 21 пеликана в резервата „Сребърна”. Това  показват изследвания от лабораторията за екзотични и особено опасни инфекции, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид ...

публикувано на 26.03.15 в 17:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна...

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателя на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма..

публикувано на 12.07.24 в 11:00
Деница Сачева зам.-председател на ПГ на ГЕРБ –СДС

Деница Сачева: Позицията на ГЕРБ-СДС за втория и третия мандат остава непроменена

Позицията на ГЕРБ-СДС за неподкрепа на втория и третия мандат за съставяне на правителство на този етап е непроменена, заяви Деница Сачева в отговор на въпрос дали има промяна на тази позиция с оглед на последните политически събития и дали ако получат..

публикувано на 12.07.24 в 10:55
Делян Добрев, Искра Михайлова, Джевдет Чакъров

В очакване на мандата: Какво ще предложат от ПП-ДБ? После партиите ще мислят

Политиците очакват да видят какво ще предложат от коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" с втория мандат като програма, и тогава ще вземат решение дали ще го подкрепят. Това стана ясно от изявленията на представители на различни..

публикувано на 12.07.24 в 10:31

Пада възрастта при зависимостите

" Възрастта при зависимостите пада . На първа употреба пада възрастта и се променя типът зависимост или причините, които активират зависимости. От най-ранна възраст, например от 2-годишна възраст, започват екранните зависимости ".  Това коментира..

публикувано на 12.07.24 в 10:24