Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Илиана Иванова
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова.

"Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. Последният конвергентен доклад показа, че България стои най-добре от останалите държави в групата, които чакаме да бъдем присъединени, и за момента остава критерият за инфлация, който не е покрит.

Според икономическите прогнози, това неравенство между инфлационното равнище в България и средноевропейското намалява и се очаква в края на тази година, началото на следващата, да бъде намалена и да бъде достигнато това равнище.

Докато не изпълним и не покрием този критерий, няма как да говорим за пълноправно членство, и дори след като сме го покрили, в крайна сметка въпросът е на политическо решение България да бъде допусната до членство в еврозоната", обясни Илиана Иванова. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша, 22 юли 2021 г.

Лодка с мигранти се преобърна в Ламанша, четирима са загинали, а 63-ма - спасени

Четирима мигранти са загинали, след като лодката им се е преобърнала при опит да прекосят Ламанша, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френската брегова охрана.  През нощта патрулен кораб на британските военноморски сили е бил предупреден, че мигранти са паднали в морето край бреговете на Булон сюр Мер в Северна Франция. 63 души са били спасени,..

публикувано на 12.07.24 в 12:37

Депутатите ще получават заплати и ще ползват служебни коли по време на кампания

Депутатите отхвърлиха предложението в Правилника за дейността и организацията на НС да бъде записано, че по време на предизборната кампания народните представители няма да получават заплати и няма да могат да ползват служебни автомобили на парламента. То беше направено от трима депутати от разпадналата се група на "Величие" - Виктория Василева,..

публикувано на 12.07.24 в 12:33

Вече се продават билети на Централна гара в София

Заради технологичен проблем на билетите каси на Централната жп гара в София временно билети за пътуване не са се издавали, съобщиха от Компанията.  Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София Проблемът е възникнал в началото на работния ден, като пътниците са били насочвани да закупуват билети онлайн или..

публикувано на 12.07.24 в 12:17

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско стопанство в Петрич са получили сигнал за голям горски пожар , който бушува на територията на Северна..

публикувано на 12.07.24 в 11:45

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в началото на тази седмица на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. Катастрофата беше..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна. Пътниците са посъветвани да си купят билет във влака или пък онлайн.

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателят на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя съобщи, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече напусналите групата на движението са 24. По-рано през деня ПГ на ДПС напусна..

публикувано на 12.07.24 в 11:00