Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обвини "Газпром" в злоупотреба с господстваща позиция

| обновено на 22.04.15 в 14:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейската комисия (ЕК) официално обвини "Газпром" в злоупотреба с доминиращи пазарни позиции в осем страни от Централна и Източна Европа, сред които е и България.

Разследването срещу руския газов гигант се води повече от две години. Обявените днес резултати от него са предварителни.

На "Газпром" е изпратено писмо с възраженията на Комисията, сега оттам трябва да реагират. Последващите действия на Брюксел ще зависят от тази реакция.

"Газпром" нарушава антитръстовите правила на Европейския съюз чрез цялостна стратегия за разделяне на централно и източноевропейските газови пазари, смята Еврокомисията и посочва основни нарушения. Първо – от "Газпром" налагат териториални ограничения като забрана за износ на закупения газ или условие той да се използва само на определена територия, което пречи на свободната търговия. Второ - в пет страни, сред които и България, се прилага несправедлива ценова политика, обвързваща цената на природния газ с тази на петрола, което облагодетелства компанията за сметка на клиентите й.

България и "Южен поток" бяха посочени от комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер като пример за третия тип злоупотреба с пазарни позиции.

”Газпром” използва доминиращата си позиция в доставките на газ, за да получи несвързани с тях ангажименти от клиентите си за изграждане и инвестиции в газова инфраструктура, каза Вестагер, като назова в този контекст и Полша и газопровода "Ямал".

България беше спомената и като едно от доказателствата, че отправеното днес официално обвинение към "Газпром" не е политическо.

Маргрете Вестагер припомни, че има подобни антитръстови разследвания в енергийния сектор и срещу страни - членки и цитира това срещу Българския енергиен холдинг.

По процедура сега "Газпром" разполага с 12 седмици за отговор на обвиненията на ЕК. От там увериха, че ще зачетат в пълна степен правото на защита на компанията, но не коментираха размера на евентуалната глоба, която според неофициални оценки може да е милиарди евро.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

От "Газпром" определиха обвиненията на ЕК за злоупотреба с пазарни позиции като неоснователни

От "Газпром" определиха обвиненията на ЕК за неоснователни, тъй като компанията спазва законите във всички държави, в които оперира. Механизмът на ценообразуване  съответства на стандартите на всички световни производители и износители на газ, посочиха в..

публикувано на 22.04.15 в 14:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна

Руските въоръжени сили са дали 70 000 жертви само за два месеца, средно по 1200 войници на всеки 24 часа, по данни на британското разузнаване, оповестени от Министерството на отбраната.  След откриването на нова фронтова линия в района на Харков,..

публикувано на 12.07.24 в 16:51
Андрей Ковачев

Евродепутати от ЕНП с ясен сигнал към Скопие за нуждата от единодушие за разширяване на ЕС

"Принципът на единодушие в политиката на разширяване е заложен в Договора за ЕС и в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Без ясната подкрепа на Гърция, България и всички държави-членки, разширяването е невъзможно". Това се..

публикувано на 12.07.24 в 16:44

"Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България

Държавното дружество "Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси...

публикувано на 12.07.24 в 16:38

НСОРБ иска година отсрочка за прилагането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година. Това съобщи председателят на общинския съвет в Ловеч Стефан..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето..

публикувано на 12.07.24 в 16:17

"Скитане из рая на Земята" с Мария Тарашманова

Пътеводител, но и дневник на пътешественика . Това е "България. Скитане из рая на Земята" на Мария Тарашманова.  Книгата представлява едновременно   пътеводител  и  личен дневник на пътешественика , защото на всяка страница е..

публикувано на 12.07.24 в 16:14

Парламентът прие Правилника за организацията и дейността си

Парламентът окончателно прие Правилника за организацията и дейността си.  Депутатите отхвърлиха предложенията да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Искането на  "Възраждане" беше в Правилника за организацията и дейността на НС да бъде..

публикувано на 12.07.24 в 16:04