Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 28-и април е насрочена процедура за заемането на академичната длъжност "професор" от Емилия Масларова

емилия масларова
Снимка: БГНЕС

От 2010-а година, когато влезе в сила Законът за развитието на академичния състав в България, в Тракийския университет в Стара Загора доценти са станали 61 преподаватели, а професори - 49. Това съобщи за "Хоризонт" проф. Иван Въшин, изпълняващ длъжността ректор на университета. На 28-и април е насрочена процедура за заемането на академичната длъжност "професор" от Емилия Масларова - бивш социален министър от кабинета на тройната коалиция. 

Доцент Емилия Масларова е щатен преподавател в катедра "Социални дейности" на медицинския факултет в Тракийския университет от 2010 година. Професор Въшин заяви, че не знае дали тя покрива необходимия хорариум от 240 часа годишно, 45 от които по норматив трябва да са лекции, но предполага, че би трябвало. Ректорът на Тракийския университет се обяви за промяна на действащия Закон за развитието на академичния състав, който позволява на всеки ВУЗ да присъжда научни степени и академични длъжности и за създаването на национален електронен регистър за тях. Тракийският университет се нарежда на 30-то място в тази класация на университетите и висшите училища в България. 

Срещу бившия социален министър от кабинета на тройната коалиция се води дело от пет години, по което Масларова е обвиняема за престъпление по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери. Според обвинителния акт тя, заедно с бизнесмена Венцислав Драганов и други служебни лица, са присвоили около 11 млн. лева от ремонта на сградата на социалното министерство в Стара Загора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българската мафия - сред най-опасните в Гърция

Журналистическо проучване постави българската мафия сред 10-те водещи организирани престъпни групи в Гърция. Според гръцките медии често български и румънски престъпни групи действат съвместно.  Те са специализирани по телефонни измами, кражби в транспорта и закрила на пристъпни лица. Като най-жестока се посочва турската мафия, която..

публикувано на 18.10.24 в 11:46

НСИ ревизира растежа на БВП за 2023 г. - не е 1,8 а 1,9%

Националният статистически институт ревизира нагоре растежа на Брутния вътрешен продукт за миналата година. През 2023 г. икономиката е отбелязала ръст от 1,9 на сто, което е с 0,1 процентен пункт повече спрямо предварителните данни. Председателят на института Атанас Атанасов обясни, че ревизията е на всички данни за пет години назад и..

публикувано на 18.10.24 в 11:44

НЗОК одобри искането на "Една от осем" и Асоциацията на онкологично болни пациенти

Нови медицински изделия ще бъдат добавени към списъка, който ще покрива НЗОК за жени с рак на гърдата. Към момента тази са били перука и силиконов имплант. Сумата за перука, която е отпуска Касата е 128 лв. и не е актуализирана от много години, е цената е между 300 и 500 лв. Това съобщи Гергана Богданова, управител на фондация "Една от..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

Две са огнищата на шарка по овцете в хасковското село Узунджово

Две огнища на шарка по овцете са регистрирани в хасковското село Узунджово. Обектите са технологично свързани с овцевъдна ферма. Предстои умъртвяването на над 300 животни, като вече са унищожени около 300 овце и над 200 кози.  Шарка по овце и кози, забраняват пашата в Ямбол, Хасково и Стара Загора Определена е 3-километрова предпазна зона около..

публикувано на 18.10.24 в 11:38
Фондация „Ела и ти

Почти са събрани парите за количка за излети на хора с увреждания

Около 9100 лева са били събрани до вчера след акцията на фондация "Ела и ти" , в която се включиха ултрамаратонците Пирин Галов и Павлин Райчев. Целта на благотворителното бягане по маршрута Ком – Емине бе  да се съберат средства поне за една специализирана количка , с която хора с увреждания да могат да достигат недостъпни за тях кътчета сред..

публикувано на 18.10.24 в 11:25
Фериботите останаха закотвени в пристанището на Пирея

Протест срещу изпращането на оръжие за Израел блокира гръцкото пристанище Пирея

Голям протест срещу изпращането на оръжие за Израел блокира гръцкото пристанище Пирея тази нощ. Моряци и пристанищни работници попречиха за бъдат натоварени контейнери с военна помощ за Израел. Към тях се присъединиха активисти на комунистическата партия и граждани. Според протестиращите, контейнерите са пристигнали от Северна Македония и..

публикувано на 18.10.24 в 10:46
Британската Национална галерия

Британската Национална галерия забрани на посетителите си да внасят течности заради посегателствата над картини

Британската Национална галерия забрани внасянето от посетители на течности, с изключение на бебешко мляко, изцедена кърма и лекарства, отпускани с рецепта, след поредицата атаки срещу картини в централната й сграда в Лондон.  Мярката идва след физическо увреждане на произведенията на изкуството от протестиращи.  "За съжаление, сега сме достигнали..

публикувано на 18.10.24 в 10:44