Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Труд" напомня, че от утре в целия Европейски съюз плодовите сокове не трябва да имат изкуствени подсладители. Забраната обаче не важи, ако на етикета се напише "плодова напитка" вместо "плодов сок".

"Телеграф" съобщава за друга нова наредба, според която в етикета на пчелния мед ще се посочва страната на произход. Изискването влиза в сила от края на юни.

"Спешно спасяват реколтата в Иганово", пише "Новинар" на първа страница. Производителите на розово масло и друга селскостопанска продукция в региона са на ръба на фалита, военни разчистват опасните материали след взривовете там.

"Полицаи с кучета търсят бомба в метрото", пише "24 часа" и допълва, че пътуващи в метрото техни читатели видели униформените. Тяхното предположение е евентуален атентат, от МВР обаче казват, че това са рутинни проверки.

Челното заглавие на "Сега" е: "Втората пенсия ще носи предимство след 2030 година". Частните фондове трябва да постигнат доходност от поне 5,6 на сто, за да изпреварят НОИ, според анализ на социалното министерство. В интервю за "Сега" министърът на правосъдието Христо Иванов заявява: "Важно е, че вървим към внедряване в кръга на политическите неизбежности на разбирането, че трябва да има дълбока реформа в прокуратурата".

Още нещо от намеренията на управляващите на първа страница на "Стандарт": "Пари от Европа за бъдещи учители". Заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков е съобщил за вестника, че евростипендии ще се дават само за най-търсени професии, като учители и инженери.

В интервю за "Преса" ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев заявява : "Не ни трябват студенти по шаблона на деня".

"Стандарт" публикува стратегията за оздравяване на БДЖ, според която 1717 железничари "изпадат зад борда", а във влаковете ще има касиери, които ще продават билети.

"ГЕРБ готви чистка в Министерството на земеделието", пише вестник "Дума". Земеделски производители алармират, че предстои съкращение на ключови експерти, за да може управляващите да овладеят фонд "Земеделие" и Дирекцията за развитие на селските региони.

По информация на "Монитор", българин с три деца е в епицентъра на труса в Непал. Стоян Маринов пътешествал там от близо месец.

"24 часа" пише на първа страница: "И българин изчезнал в Непал след труса". Според написано в интернет съобщение от мъж с име Данаил, това е Александър Димитров от Варна.

Уволненият директор на столичната болница "Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, казва в интервю за "Труд", че умишлено се ощетяват и се водят към фалит държавни лечебни заведения.

"Бутафорната реформа на Петър Москов", това е заглавието на коментар в "Преса", с който започва дискусия по темата. "Пакетите на Москов не са нищо друго, освен дискриминация по признак болест, а допълнителното осигуряване е причиняване на имуществена вреда...", пише в коментара.

Според "Капитал дейли", разговорите чрез мобилните телефонни оператори в България са сред най-евтините в Европейския съюз. Потреблението на тази услуга обаче е спаднало драстично и е доста под средното за Общността.

"Европа става васал на САЩ", пише "Земя". В коментар по темата се задава въпросът: "Къде са Партията на европейските социалисти и нейният лидер Станишев, когато Европарламентът приема антируски резолюции и подклажда русофобска истерия?".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ускоряват издаването на изгубени лични карти за изборите за кмет на Габровница

Полицията в Монтана ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмета на монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. В седмицата преди 20 октомври е създадена необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта или..

публикувано на 04.10.24 в 21:47

Голямо количество канабис е иззето при спецакция в Габрово

Голямо количество канабис иззеха криминалисти от Габрово, при специализирана полицейска операция. Задържан е 47-годишен мъж от Севлиево. 81 растения канабис са били открити при проверка на частен имот край Севлиево, в местността Дълбок трап. Освен насажденията, на място криминалистите намерили и 8 килограма суха маса, като полевият наркотест..

публикувано на 04.10.24 в 21:43

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира на централния площад "Велбъжд". Утре сутринта факлоносците ще преминат през ГКПП-Гюешево за Северна Македония и Сърбия. Финалът ще бъде на 18 октомври в Унгария. Деца от ОДЗ-та в града, възпитаници на спортни клубове, физкуртурнизи и активисти, граждани изlязоха, за да посрещнат..

публикувано на 04.10.24 в 21:27

Дипломираха се 28 акушерки и медсестри от великотърновския филиал на Варненския медицински университет

28 акушерки и медицински сестри от великотърновския филиал към Варненския медицински университет "Професор Параскев Стоянов" получиха своите дипломи на церемония в музей "Възраждане и Учредително събрание" в старопрестолния град. Десетият випуск медицински сестри и акушерки положиха клетвата си в залата, където е била приета Търновската..

публикувано на 04.10.24 в 21:13

Двама в болница след катастрофа на пътя Владая - Перник

 Катастрофа затруднява движението по пътя Владая - Перник, при км 279. Трафикът се осъществява в една лента и се регулира от Пътна полиция.  Инцидентът е станал малко преди 17 часа. Ударили са се два леки автомобила. Двама сериозно пострадали - мъж и жена, които пътували в единия от автомобилите, са откарани в болница, съобщиха от МВР.

публикувано на 04.10.24 в 20:02

Съд наложи 1000 лева глоба за бивш кмет на Берковица

Окръжен съд - Монтана одобри споразумение, с което наложи 1000 лева глоба за длъжностно присвояване на бивш кмет на община Берковица. Съдът одобри споразумение, постигнато между Окръжната прокуратура и защитата на обвиняемата Димитранка Каменова с което ѝ се налага административно наказание "глоба" в размер на 1000 лева и се освобождава от..

публикувано на 04.10.24 в 19:53

Освободиха петимата задържани в акцията срещу купуването на гласове в Кюстендилско

Петимата задържани при полицейската акция срещу купуване на гласове в Кюстендилско в сряда са освободени. Припомняме, че след полицейската опирация бяха образувани  пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите. Деянията са квалифицирани по чл. 167, ал. 3 от НК. В рамките на водените..

публикувано на 04.10.24 в 19:47