Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5 хиляди достигна броят на жертвите на земетресението в Непал

| обновено на 28.04.15 в 17:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава да се увеличава броят на жертвите на силното земетресение в Непал. Загиналите при труса от 7,9 по Рихтер вече са над 5000, ранените са повече от 11 хиляди. Около половин милион души са загубили домовете си.

Според ООН 1 милион деца в Непал в момента имат нужда от помощ, а засегнати от бедствието са повече от 8 млн. души.

Вторичните трусове след земетресението с магнитуд 7,9 по Рихтер в събота продължават и в момента. Досега са регистрирани 67 труса със сила между 3,2 и 6,9 по Рихтер.

Премиерът на страната Сушил Коирала заяви, че броят на жертвите може да достигне 10 хиляди души. На пресконференция в Катманду той обяви, че лечението и рехабилитацията на ранените се очертава като сериозен проблем. Властите се нуждаят най-силно от палатки и медикаменти, както и от медицински персонал и спасителни хеликоптери. 90% от 100-хилядната армия на страната и почти всички полицаи са включени в спасителните операции.

Правителството предупреди, че заради ограничените средства, с които разполага, ще му е трудно да стигне бързо до всички пострадали и да се справи с последиците от труса.  В Непал е обявен тридневен траур в памет на загиналите.

Още 250 души са изчезнали след падането на лавина върху популярното сред туристите селище Гходатабела недалеч от епицентъра на труса. Постъпват нови данни и от други отдалечени райони.

Спасителните екипи все още не могат да достигнат отдалечените планински райони на Непал, откъдето няма информация за ситуацията. В столицата Катманду и в други големи градове са се образували огромни палаткови лагери, защото хората се страхуват да се приберат по домовете си.

Междувременно бе съобщено, че всички алпинисти, блокирани във височинните лагерите под връх Еверест след опустошителното земетресение, вече са евакуирани. Извозването им бе извършено с хеликоптер до базовия лагер след подобряване на метеорологичните условия в подножието на върха. Най-малко 17 алпинисти загинаха от лавините в резултат на труса.

Планинските спасители на Българския Червен кръст, заедно с обучени кучета, са в пълна готовност да заминат за Непал, за да помогнат за справяне с последствията от силното земетресение, съобщиха от организацията. Към момента няма официално искане към БЧК за участие в спасителните операции.

Българският червен кръст започна да събира средства за пострадалите от земетресението. СМС на стойност 1 лев може да бъде изпратен на номер 1466 за всички мобилни оператори. Открита е и банкова сметка в Уникредит БУЛБАНК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен режим, се разрешава въвеждането на специални мерки и ограничения, като проверка на документите на..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс. В изявление в Telegram Смирнов каза, че няма електричество в Курчатов, град с 42 000 жители,..

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08