Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Свети Георги Победоносец

| обновено на 06.05.15 в 08:31

В православните храмове днес се отслужват празнични богослужения в чест на Свети Георги Победоносец. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. Денят се почита от народа и като празник на земята, земеделието и животновъдството, а Св. Георги е покровител на овчарите и стадата. Светецът е един от малкото, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани. Имен ден днес празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо.

Гергьовден в Асеновград ще започне с литийно шествие с чудотворната икона на „Света Богородица” за празника Преполовение, който се отбелязва на 25-ия ден след Великден, а тази година съвпада с Деня на храбростта.  В 11,30 часа на площада ще започне и тържествен ритуал с участието на военнослужещи от артилерийския полк. 

Според преданията Свети Георги е римски войник и християнин, който израства в Кападокия, днешна Турция, в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия. Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на военна служба, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. Служи в личната гвардия на император Диоклециан. Според житието му през 303 година Диоклециан издава едикт за систематичното преследване на християните в цялата империя. На Свети Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той открива себе си публично като християнин и критикува решението на римския император. Разяреният император нарежда Свети Георги да бъде подложен на мъчение и да бъде екзекутиран като предател. Мощите на Свети Георги са погребани в палестинския град Лида в съвременен Израел. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Свети Георги е патрон на няколко български града

Свети Георги е патрон на Поморие . 15-хилядният курортен град днес отбелязва своя празник.  Молебен за здраве в манастира "Свети Георги"  ще отслужи сливенският митрополит Йоаникий. Легендата за възстановяването на единствения действащ манастир по южното..

публикувано на 06.05.15 в 08:30

Някои ще предпочетат рибен курбан пред агнешкото

За днешния Гергьовден църковните правила предвиждат постна храна, защото се пада в сряда. На много места във Врачанско, където ще се освещава курбан, той ще бъде от риба.  На днешния Гергьовден много християни ще спазят църковния устав, който..

публикувано на 06.05.15 в 08:59

Ремонтираната църква "Свети Георги" в Арбанаси отваря врати

Ремонтираната църква „Св. Георги“ в Арбанаси отваря врати днес по случай деня на своя патрон. Храмът е построен в края на  17-ти век,а стенописите са завършени през 1709 година. През 1971 година  фреските са свалени, за да бъдат върнати  след..

публикувано на 06.05.15 в 07:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърбия е напът да възстанови задължителната военна служба

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е одобрил възстановяването на задължителната военна служба, предаде "Франс прес". На церемония във военната академия той заяви, че се надява всички да разбират колко много страната се нуждае от силна армия и..

публикувано на 14.09.24 в 15:11

Най-малко четирима души са загинали в Румъния при наводнения

Най-малко четирима души са загинали в източната част на Румъния при наводнения, причинени от обилни валежи. Засегнати от наводненията са 19 населени места в осем окръга в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку ще посети най-пострадалия - Галац, където четирима..

публикувано на 14.09.24 в 14:38
Семеен фестивал

Семеен фестивал "Маргаритка: Герои с Мисия" се провежда в столицата

" Детският фестивал за деца с увреждания  "Герои с Мисия" по проекта "Маргаритка"  е в името на приемствеността и равенството между децата, каза в "Закуска на тревата" Яна Липованска. Семееният фестивал "Маргаритка: Герои с Мисия" се провежда на 14..

публикувано на 14.09.24 в 14:38
Снимката е илюстративна

Нови обучителни технологични решения в началото на учебната година в Израел

Всяка година през септември израелските учителите заплашват, а често и ги правят, със стачки . Прекъсването на учебните занятия е най-често за увеличение на заплатите. Дали е така и в тази военна за Светите земи година? Профсъюзите на учителите..

публикувано на 14.09.24 в 14:22
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски"

Бойко Борисов даде Пеевски на "Магнитски“. Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в отговор на изявленията на лидера на ГЕРБ, че преди четири години, когато ГЕРБ са били на власт, не е имало забавяне със средствата от Европейския съюз. Сега..

публикувано на 14.09.24 в 14:14
Елван Атилла

Елван Атилла, ДПС - Доган: Има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде

"Решението на ВАС и по първата, и по втората жалба ни наведе на съмнение, особено в автентичното ДПС. Видя се, че има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде и те се произнесоха." Това заяви пред БНР Елван Атилла,..

публикувано на 14.09.24 в 13:57