Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британците гласуват в най-оспорваните избори за парламент от десетилетия

| обновено на 07.05.15 в 18:47
Снимка: Архив
Днес във Великобритания се произвеждат едни от най-оспорваните парламентарни избори в страната от десетилетия. До последния момент преди изборите британската управляваща Консервативна партия на премиера Дейвид Камерън бе с почти изравнени резултати с Лейбъристката партия, оглавявана от Ед Милибанд. И въпреки седмиците на активна предизборна кампания на двата основни лагера, нито един от тях не се очаква да спечели мнозинство в парламента.

Министър-председателят Дейвид Камерън гласува рано сутринта в Спелсбъри, Оксфордшър, а лидерът на лейбъристите Ед Милибанд - в Сатън, южен Лондон.

В последния ден от кампанията вчера Камерън призова при пускане на бюлетините британците да отчетат постиженията на правителството му в икономическата сфера. Милибанд от своя страна заяви, че изборът е между още пет години на фаворитизиране на богатите и бъдеще, в което приоритет ще бъде даден на интересите на работниците. Основните въпроси в предизборната кампания бяха икономиката, бъдещето на Националната здравна служба, имиграцията и членството в Европейския съюз.

Дейвид Камерън гласува със съпругата си Саманта в ОксфордшърПолитическите експерти твърдят, че резултатите от вота ще останат непредсказуеми до затваряне на избирателните секции. Политическият коментатор Чарли Улф посочи пред „Евронюз“:

В момента хората не са съвсем доволни от Консервативната партия, но смятам, че с влизането си в тъмната стаичка, ще си зададат въпроса: „Наистина ли съм готов за Ед Милибанд“ или „Вярвам ли, че той ще може да управлява икономиката?“.

Ако нито една партия не спечели абсолютно мнозинство, което се очаква, има два сценария - съставяне на коалиционно правителство или на правителство на малцинството, ползващо се с подкрепата на други партии или разчитащо на временни съюзи при всяко гласуване в парламента. Гласовете за малките партии ще се окажат решаващи за евентуална коалиция. Лейбъристите ще се опитат да сключат коалиция с Шотландската народна партия, докато консерваторите на Дейвид Камерън вероятно ще търсят подкрепата на настоящия си коалиционен партньор, либералдемократите, оглавявани от Ник Клег, който досега не е взел официално ничия страна. Третата партия според социолозите е евроскептичната Партия на независимостта (ЮКИП), начело с Найджъл Фарадж.

Политическият анализатор Даниел Хараламбус коментира:

Лейбъристите имат по-ясен път към управлението, защото повече партии не подкрепят Консервативната партия. Все пак смятаме, че консерваторите ще спечелят повече гласове, затова либералдемократите ще се срещнат първо с тях.

На карта е заложено членството на кралството в ЕС. Камерън обеща референдум при победа, който ще реши дали страната да напусне блока. Чарли Улф допълва:

Камерън заяви, че ще има референдум за Европа, но никой не знае за какво е. И хората са объркани. Има прекалено много „политическо говорене“ за нереални неща.

Ед Милибанд гласува със съпругата си Джъстин в СатънНад 45 милиона британци имат право на глас в днешния вот за 650-членната Камара на общините – долната камара на парламента. Гласуването започна в 9 часа българско време. В рамките на изборния ден ще се произвеждат и избори за над 9 хиляди общински съветници, а в шест града – и за кмет. Това означава, че почти всеки гласоподавател в Англия, с изключение на Лондон, ще получи по две бюлетини. Изборният ден ще приключи в полунощ българско време и първите резултати ще бъдат оповестени през нощта.

Част от гласоподавателите са упражнили правото си на глас по пощата дни преди вота. При последния парламентарен вот около 15% от гласувалите са се възползвали от тази възможност.

Изборите се следят с безпокойство от някои страни от Източна Европа, сред които и България, откъдето хиляди мигранти заминаха за Великобритания в търсене на работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето предварително становище. Решението за несъответствие може да задейства период на засилен надзор...

публикувано на 12.07.24 в 16:17

"България. Скитане из рая на Земята" с Мария Тарашманова

Пътеводител, но и дневник на пътешественика . Това е "България. Скитане из рая на Земята" на Мария Тарашманова.  Книгата представлява едновременно   пътеводител  и  личен дневник на пътешественика , защото на всяка страница е оставено място читателят да запише свой собствен спомен от посетеното място и да залепи своя снимка,..

публикувано на 12.07.24 в 16:14

Парламентът прие Правилника за организацията и дейността си

Парламентът окончателно прие Правилника за организацията и дейността си.  Депутатите отхвърлиха предложенията да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Искането на  "Възраждане" беше в Правилника за организацията и дейността на НС да бъде записано, че народните представители трябва да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични..

публикувано на 12.07.24 в 16:04
Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен.

На кои партии може да разчита Урсула фон дер Лайен за нов мандат начело на ЕК

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен начело на Еврокомисията със сигурност ще получи подкрепата на Европейската народна партия. Вотът е предвиден на 18 юли на учредителното събрание на новия Европейски парламент в Страсбург.  Според партийния говорител на християндемократите в Европарламента, необходимите 361 гласа могат да се осигурят от..

публикувано на 12.07.24 в 16:01

29-годишен е обвиняем за палеж на 23 коли в автокъща

Софийската градска прокуратура привлече 29-годишен мъж като обвиняем и го задържа за срок до 72 часа за палеж на 23 автомобила в автокъща в София през юли 2023 година.  Щетите от пожара, който според експерти е умишлено причинен, възлизат на над 808 000 лв.  Предстои прокуратурата да внесе искане в Софийския градски съд за вземане на мярка за..

публикувано на 12.07.24 в 15:59

От ПГ на ПП-ДБ изпращат сигнал до прокуратурата във връзка с изказване на Ахмед Доган за оказван политически натиск

От парламентарната група на ПП-ДБ обявиха, че изпращат сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор, до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура във връзка с изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за оказван политически натиск .  В сигнала се посочва, че в твърденията на ръководството на..

публикувано на 12.07.24 в 15:50

ЕК одобри българска държавна помощ за компаниите, запълнили хранилището в Чирен

Европейската комисия одобри българска държавна помощ от 142 милиона евро (278 милиона лева) в подкрепа на енергийния сектор. Тя трябва да облекчи част от разноските на компаниите, запълнили с природен газ подземното хранилище в Чирен. Така България успя да постигне целта то да бъде запълнено на 80 на сто преди началото на отоплителния сезон през..

публикувано на 12.07.24 в 15:29