Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин почете с минута мълчание жертвите на Великата отечествена война

| обновено на 09.05.15 в 16:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Русия отбелязва днес 70-та годишнина от Деня на победата във Великата отечествена войната срещу нацистка Германия. На Червения площад се проведе най-мащабния досега военен парад.

16 хиляди военнослужещи от всички родове войски преминаха в тържествен марш по главния площад на Русия. Начело на моторизираните колони застанаха знаменитите танкове от войната Т-34. В съвременната част на парада Русия не просто демонстрира военна мощ, а за първи път показа пред публика най-новите си бойни машини, които трябва да сменят старата съветска техника. Това са самоходната гаубица „Коалиция-СВ”, стратегическите ракети „ЯРС” , бронираните машини, разработени на платформите „Армата”, „Курганец” и „Бумеранг”.

Присъстващите над 2 300 ветерани и гости бяха приветствани от президента Владимир Путин, който заяви, че великата победа завинаги ще остане исторически връх в историята на Русия:

Но ние помним и за нашите съюзници от антихитлеристката коалиция. Благодарни сме на народите на Великобритания, Франция и САЩ за техния принос към победата. Благодарни сме и на антифашистите от различни страни, които самоотвержено водиха битка в партизанските отряди и в нелегалност,
подчерта Путин и добави: Наша обща задача днес трябва да стане създаването на система на равна сигурност за всички държави, система адекватна на съвременните заплахи, построена на регионална и глобална извънблокова основа. Само тогава ние ще осигурим мира и спокойствието на планетата.

За първи път по време на парадите на Червения площад президент обяви минута мълчание в памет на жертвите на Великата отечествена война. На поканата да участват в тържествата по случай Деня на победата откликнаха лидерите на повече от 20 страни, включително на пет държави от ЕС - Чехия, Словакия, Унгария, Гърция и Кипър, но не всички присъстваха на самия парад. В огромното си мнозинство държавните ръководители на страните-членки на ЕС отказаха да уважат юбилейните тържества в Москва заради поведението на Русия в конфликта в Украйна. На официалната трибуна бяха ръководителите на  ООН Бан Ки Мун и на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

В знак на разширяващите се връзки между Москва и Пекин, по Червения площад за първи път премина колона китайски военни. Парадът завърши с прелитането над Червения площад на бойни хеликоптери и самолети, включително стратегически бомбардировачи.

След края на парада руският президент и членовете на чуждестранните делегации поднесоха цветя и се поклониха на паметника на незнайния войн, а по-късно в Кремъл се състоя празничен прием по случай Деня на победата. На него руският президент посочи, че времето не може да заличи паметта и отговорността за запазването на героичното наследство на победата над фашизма.

 На специално построените за Деня на победата сцени в московските паркове и  по централните площади през целия ден имаше празнична програма. Вечерната кулминация на тържествата ще бъде празничният салют. Фойерверките, които ще бъдат изстреляни от 16 различни места в града, ще са над 10 хиляди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня

Голям пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня. Има изгорели животни и  фураж, а пет екипа на пожарната продължават да гасят сухи треви край селото, тъй като заради силния вятър пламъците могат да стигнат до съседните села Дренов и Вълчитрън. Пожарът е тръгал от сухи треви, но е навлязъл в стопански двор на местен..

публикувано на 06.08.24 в 21:20

Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете в "Златни пясъци"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана денонощна практика в един от хотелите в курорта. От РЗИ започват проверка по случая, съобщиха от..

публикувано на 06.08.24 в 20:53

От столичния зоопарк искат крокодила, собственикът му не го дава

Представители на Зоологическата градина в София и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София пристигнаха в столичния квартал "Ботунец", за да вземат открития там крокодил, но представящият се за собственик на животното не им позволява. Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти Той иска да получи..

публикувано на 06.08.24 в 20:29

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и авиацията на руснаците.  Местните власти съобщиха за жертви от мирното население - 3-ма убити и 18..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала каза това в телевизионно..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност, най-вероятно от късо съединение в електропровода, но няма пострадали хора и къщи. Гасихме с..

публикувано на 06.08.24 в 20:05
Няколко пожара горяха в Разградска област в днешния ден.

Пожар в разградското село Побит камък

Около 16:00 часа е възникнал пожар в къща в село Побит камък, съобщиха от Областната администрация в Разград, цитирани от БТА. След час пожарът се е разраснал и е обхванал четири изоставени къщи, селскостопански постройки, сухи треви и храсти.  Служителите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се опитват да..

публикувано на 06.08.24 в 19:44