Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ за решаване на конфликта в Украйна, като бъдат изпълнени Минските договорености

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и САЩ ще работят заедно за решаване на конфликта в Украйна, като бъдат изпълнени Минските договорености. Това стана ясно след многочасовите преговори в Сочи на американския държавен секретар Джон Кери с неговия руски колега Сергей Лавров и с президента Владимир Путин.

Кризата в Украйна беше основна тема на първото от две години насам посещение на американски държавен секретар в Русия. След срещите на Джон Кери с Владимир Путин и Сергей Лавров помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви, че разговорите са били необходими, полезни и положителни. По думите му това все още не е пробив в двустранните отношения, но се забелязва общо разбиране, че е време двете велики държави да се върнат към нормално сътрудничество. 

Решаването на кризата в Украйна и двете страни обвързват с изпълнението на договореностите от Минск. Ето думите на Джон Кери: Имаме съгласие по главното, а именно, че проблемът може да бъде решен само при пълното прилагане на Минските споразумения. Ако това стане, ще започне процес на отмяна на американските и европейски санкции, посочи държавният секретар. 

Лавров го допълни: Ние ще се целим в една точка. Всичко, което е записано в документа от 12-и февруари, трябва добросъвестно и стриктно да бъде изпълнено. Договорихме се да използваме влиянието на САЩ и на Руската федерация върху страните в конфликта, за да ги подтикваме да търсят и постигат договорености по всички въпроси, за които се разбрахме в Минск, подчерта руският външен министър.

И Лавров, и Кери предупредиха, че всякакви нови военни операции и от двете страни в конфликта ще бъдат деструктивни и ще имат пагубен ефект върху усилията за решаване на украинската криза. Двамата дипломати обсъдиха също ситуацията около Сирия, Иран и Йемен, като общо е било становището, че от съвместните усилия на международната сцена зависи решаването на много остри съвременни проблеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Анталия започва среща на външните министри от НАТО, посветена на кризата в Украйна

В турския курорт Анталия започва двудневна среща на външните министри от НАТО, посветена на кризата в Украйна и нестабилността по южния фланг на Алианса. Анкара призова за решителни действия на страните от НАТО срещу значимата заплаха от групировката..

публикувано на 13.05.15 в 07:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня

Голям пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня. Има изгорели животни и  фураж, а пет екипа на пожарната продължават да гасят сухи треви край селото, тъй като заради силния вятър пламъците могат да стигнат до съседните села..

публикувано на 06.08.24 в 21:20

Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете в "Златни пясъци"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана..

публикувано на 06.08.24 в 20:53

От столичния зоопарк искат крокодила, собственикът му не го дава

Представители на Зоологическата градина в София и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София пристигнаха в столичния квартал "Ботунец", за да вземат открития там крокодил, но представящият се за собственик на животното не им..

публикувано на 06.08.24 в 20:29

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност,..

публикувано на 06.08.24 в 20:05
Няколко пожара горяха в Разградска област в днешния ден.

Пожар в разградското село Побит камък

Около 16:00 часа е възникнал пожар в къща в село Побит камък, съобщиха от Областната администрация в Разград, цитирани от БТА. След час пожарът се е разраснал и е обхванал четири изоставени къщи, селскостопански постройки, сухи треви и храсти...

публикувано на 06.08.24 в 19:44