Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците се явиха на матура по български език и литература

Зрелостниците писаха текст върху стихотворението на Яворов "Ще бъдеш в бяло"

| обновено на 20.05.15 в 12:44
Снимка: БГНЕС
Ученици от 7-и и 12-и клас в цялата страна се явиха на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се проведоха в един и същи ден. 

Изпитът на зрелостниците започна в 8.00 часа и продължи четири часа. Той е в две части. Пише се задължително с черен химикал. Първата – тестът, беше генериран рано тази сутрин чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации, а втората част – създаване на текст, е от 30 формулирани теми. Тестът съдържа 40 въпроса и носи максимално 70 точки. Има въпроси с един верен от четири възможни отговора, както и такива със свободен отговор. За създаване на аргументативен текст по дадена творба максималният брой точки е 30. 

Авторът и произведението, върху които работиха зрелостниците на матурата, бяха изтеглени в 9.00 часа. Тази година темата за създаване на аргументативен текст, интерпретативно съчинение или есе беше формулирана върху стихотворението "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов.

По повод публикации в социалните мрежи за изтекли отговори за днешния изпит по български език и литература, от Министерството на образованието заявиха, че подобни информации целят единствено нагнетяване на напрежението и провокиране на недоверие. Изпитният вариант се тегли от произволно избран от присъстващите журналисти в сградата на министерството. Окончателният вариант се съставя и се публикува на защитен от компютърни атаки сайт, училищата получават паролата за достъп до материалите в часа на изпита. В училищата, в които се провеждат държавните изпити, са осигурени охрана и медицински лица. За първи път е въведено масово видеонаблюдение в изпитните зали, а записите задължително ще се пазят 1 месец след изпита. Извършена е профилактика на техниката

На матурата за 12-и клас днес се явиха над 58 000 зрелостници в 609 училища на територията на цялата страна. Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9-и юни.

В 10 часа започна изпитът за седмокласниците. Първата част, която е задължителна за всички, е тест от 25 въпроса. Максималният брой точки е 65, а времето за работа – един астрономически час. Вторият модул е за кандидат-гимназистите. Учениците писаха преразказ в рамките на 90 минути. Тази част от изпита носи максимално 35 точки. 

С резултатите от матурата, които ще бъдат обявени до 4 юни, ще може да се кандидатства за прием в гимназиите. 

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Милена Иванова от МОН: През последните години се увеличава броят на зрелостниците, които искат да пишат текст на матурата

Провежда се държавният изпит по български език и литература. В 5:30 часа в Министерството на образованието в присъстивието на журналисти бяха определени въпросите за матурата от 11 000 000 възможни комбинации. Въпросите и необходимите знания за успешно..

публикувано на 20.05.15 в 08:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като..

публикувано на 13.07.24 в 11:20

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В..

публикувано на 13.07.24 в 10:35
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло.  Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза . Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. "Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои..

публикувано на 13.07.24 в 10:30
Виктор Орбан

Даниел Хегедюш: Орбан се подиграва на Европейския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан е вече към края на втората седмица на ротационното си председателство на Европейския съюз под мотото "Make Europe Great Again", или съкратено MEGA. Също като MAGA на Доналд Тръмп в Америка. През тези две седмици..

публикувано на 13.07.24 в 10:00