Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха тока на белодробната болница в Радунци заради дългове

Снимка: БГНЕС

Болницата за долекуване на белодробни болести в село Радунци, община Мъглиж, е с изключено електрозахранване заради задължения към EVN. Това потвърди за "Хоризонт" доктор Милко Димитров, управител на здравното заведение. От началото на годината заплати не са получавали и 23-мата работещи в болницата.

Общо 1,3 милиона лева са натрупаните задължения на болницата, като135 000 лева от тях са към електроснабдителното дружество.

Болницата изцяло е на държавна субсидия, която се определя по методика на преминал пациент, а сумата е по 25 лева дневно на човек.

С постановление 788 на МС от ноември 2014 година парите за издръжка на държавни институции, които имат натрупани задължения, отиват директно в НАП за разплащането им. По тази причина от началото на тази година болницата в Радунци не е получила нито лев. На въпрос, как тогава извършват дейност, доктор Димитров отговори, че те не изписват медикаменти, а прилагат само физиотерапия и климатолечение.

Храната се доставя от фирма, към която също има натрупани десетки хиляди левове дългове.

Средно на месец през болницата преминават около 30 пациенти и ги обслужва персонал от 23-ма, от които 12 души са лекари и медицински сестри.

Доктор Димитров съобщи още за "Хоризонт", че по разпореждане на Върховната касационна прокуратура Окръжната прокуратура в Стара Загора е започнала проверка за натрупаните задължения по времето на предишния управител на болницата доктор Маргарита Йонкова и за цялата изчезнала счетоводна документация. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Възстановка на взаимно училище в Национален музей на образованието – Габрово

50 години Национален музей на образованието в Габрово

В Габрово днес ще бъдат отбелязани 50 години от създаването на Националния музей на образованието, който съхранява паметта за просветното дело в документи, снимки и предмети от училищния живот. : Националният музей на образованието в Габрово е създаден преди 50 години, като е определено да се помещава в западното крило на историческата сграда..

публикувано на 18.10.24 в 10:29

Щетите от градушката във Великотърновско и Лясковец - за близо 1,2 млн. лева

Областната комисия за бедствия и аварии подкрепи искането за ремонти на 11 общински обекта в общините Велико Търново и Лясковец. Те пострадаха сериозно от градушката в средата на юни тази година. Искането за държавно финансиране за възстановяването на обществените сгради е за близо един милион и двеста хиляди лева.  В община Велико Търново..

публикувано на 18.10.24 в 10:25

Шестима загинали и 25 ранени, след като автобус се преобърна в Турция

Шест души са загинали и 25 са били ранени, след като автобус се е преобърнал на магистралата към Анкара в турския вилает Аксарай тази сутрин. На пострадалите е оказана първа помощ в болница. Причините за инцидента се изясняват.  Автобусът е превозвал пътници към популярния туристически район Кападокия.  Губернаторът на Аксарай Мехмет Али..

публикувано на 18.10.24 в 10:05

ТЕЦ "Бобов дол" с глоба от 100 000 лева за вредни емисии

Глоба от 100 000 лева ще плати ТЕЦ "Бобов дол" по наложена санкция от РИОСВ, която е потвърдена от Районнния съд в Дупница и с окончателно решение след обжалване от Административен съд - Кюстендил. Санкциите на централата за последните пет години за допуснати вредни емисии при работа на блоковете вече възлизат на около 800 000 лева...

публикувано на 18.10.24 в 09:48
София Владимирова

София Владимирова: Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови

Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови . Тази дума няма място в разговора за медиите. Думата е доверие. Промъква се тезата за повече контрол върху съдържанието . Това мнение изрази пред БНР София Владимирова, бивш член на СЕМ и бивш председател на медийния регулатор, след приключилия конкурс за генерален..

публикувано на 18.10.24 в 09:35

Октомврийска изненада: Люляци цъфнаха във Враца

Във Враца цъфнаха люляци. За необичайното явление съобщиха в социалната мрежа врачани, които са заснели красивите дръвчета на няколко места из града. Според специалисти цъфтежът на люляците през есента се обяснява с дългото лято и със слънчевите дни в края на септември, а и през октомври. Снимки: Facebook

публикувано на 18.10.24 в 09:33
Андрей Янкулов

Андрей Янкулов: За по-малко щети ВСС би трябвало да не пристъпва към избор на главен прокурор

Естествено, че ВСС ще оправдае процедурата, която провежда и ще обяви, че е легитимна, законова и съобразена с духа и буквата на закона. И няма как да има изненади в това. Отделен е въпросът доколко са сериозни тези аргументи, каза директорът на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов в интервю пред БНР. В предаването "Преди всички"..

публикувано на 18.10.24 в 09:28