Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от Еврогрупата обсъждат гръцката дългова криза

Шансовете за постигане на споразумение не са големи

| обновено на 18.06.15 в 17:26

Финансовите министри от еврозоната са в Люксембург в пореден опит да убедят Гърция да въведе нови реформи, за да получи заем, който да я спаси от фалит. Надеждите за успех на разговорите не са големи.

Преди началото на консултациите председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум изрази слаба надежда за постигане на споразумение:

Днес имаме една задача и тя е да видим дали можем да се приближим до споразумение с Гърция. Това изисква допълнителни стъпки от гръцка страна, защото ни трябва твърдо споразумение. Не съм сигурен дали ще постигнем напредък, но се надявам на това.

Основните спорни въпроси продължават да бъдат орязването на пенсиите и увеличаването на ДДС. Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че днес Гърция трябва да представи своите контрапредложения, като разговорите се очертават като сложни.

Тези предложения са абсолютно задължителни - по фискалните цели, пенсиите и ДДС. Защото ни трябва финансово устойчиво споразумение с Гърция. Трябва да дойдем на срещата с политическа воля, защото това, което е поставено на карта, е важно за гръцкия народ и за еврозоната като цяло.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че ще търси компромис в консултациите:

Преди известно време президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че за да успее еврото някъде, то трябва да успее навсякъде. Днес ще представим идеите на гръцкото правителство в тази насока. Целта е да заменим скъпоструващото разногласие с ефективен консенсус.

Атина отказва да приеме условията на кредиторите, като твърди, че те отново я принуждават да съкращава държавни разходи, противно на предизборните обещания на управляващата партия СИРИЗА за край на мерките за икономии. Сред ключовите спорни теми е и реформа на гръцката пенсионна система.

Без размразяване на помощта от европейските правителства Гърция няма да може да плати дължима вноска от 1,6 милиарда евро към МВФ на 30-и юни, което може да доведе до отлив на капитали от страната, срив на банковата система и принудително изоставяне на еврото като валута.

Днес директорът на МВФ Кристин Лагард предупреди, че Гърция няма да получи гратисен период за изплащане на дължимите средства към Фонда. Пред репортери в Люксембург Лагард подчерта: 

Няма да има отлагане от месец или два. Заемът трябва да се плати на 30-и юни.

Кризисен план за Гърция вече се обсъжда, призна ресорният еврокомисар Валдис Домбровскис:

Страните - членки разбираемо са изнервени, защото в края на юни изтича спасителната програма и се обсъждат някои недотам благоприятни сценарии. Това, разбира се, не е нашата цел.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексис Ципрас

Атина иска достойно споразумение по дълговата криза

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че правителството му иска да постигне достойно споразумение по дълговата криза на страната. Това каза Ципрас след срещата си с австрийския канцлер Вернер Файман , който посети днес Атина в последен опит да сближи..

публикувано на 17.06.15 в 20:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха младеж за хулиганство във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 20-годишен младеж за хулиганство около паметника "Майка България" в центъра на града. От клип в социалните мрежи се вижда, че през нощта двама младежи са паркирали скъп лек автомобил до паметника, което е..

публикувано на 21.05.24 в 18:27

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети ще бъдат увеличени с 290 лв.

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф...

публикувано на 21.05.24 в 18:14

Депутати събират подписи за ново извънредно заседание

Депутати съобщиха на брифинг в кулоарите на НС, че от утре започват да събират подписи за свикване на ново извънредно заседание следващата седмица. На него трябва да бъде изслушан министърът на енергетиката заради информация за предстоящо увеличаване на..

публикувано на 21.05.24 в 18:03
Пред съда в Каламата, Гърция, 21 май 2024 г.

Гръцки съд прекрати делото за потъването на кораб с мигранти край Пелопонес

Съд в Гърция прекрати делото срещу деветима египтяни, обвинени, че са причинили най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море от десетилетие насам. Съдиите в южния пристанищен град Каламата постановиха, че нямат юрисдикция да разглеждат..

публикувано на 21.05.24 в 17:51
Доц. д-р Боряна Иванова

Доц. Боряна Иванова: Проблемите във висшето образование надхвърлят въпроса с ниските възнаграждения

Проблемите в системата на висшето образование надхвърлят много въпроса с неуважително ниските размери на възнаграждения в сектора . Това каза пред БНР доц. Боряна Иванова, ректор на Аграрния университет в Пловдив , и посочи: "Ако трябва да ги изброя..

публикувано на 21.05.24 в 17:37

Бивш руски генерал е арестуван за измама

Бивш руски генерал-майор е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС, като се позова на правоохранителните органи.  Иван Попов е бил главнокомандващ на руски формирования в Южна Украйна.  "Ройтерс"..

публикувано на 21.05.24 в 17:29

Венцислав Велев от Русе с медал от международна олимпиада по философия

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки.  С по-добър резултат от него са само двама ученици - златните медалисти от..

публикувано на 21.05.24 в 17:27