Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари са притеснени за бъдещето на болниците в Шуменско

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Лекарската колегия в Шумен е разтревожена за бъдещето на болниците в областта. Това обявиха управителите на лечебните заведения на среща, на която не присъства ръководството на най-голямото лечебно заведение в областта - многопрофилната болница в Шумен.

Ситуацията в болничните заведения е пред колапс, алармираха от Регионалната лекарска колегия в Шумен. Причината е новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност, въвеждането на лимити и намалените цени на клиничните пътеки. Това ще доведе до влошаване качеството на здравните услуги, ще страдат пациентите, заяви доктор Валентина Манолова, председател на Управителния съвет на Шуменската лекарска колегия.

Районна лекарска колегия - Шумен, Българският лекарски съюз не е против реформата. Ние сме съгласни за преговори и смислени обсъждания с наши експерти за остойностяване на клиничните пътеки и извеждане на определени клинични пътеки и процедури от болнична в доболнична помощ. Но това да бъде за следващия рамков договор, посочи Манолова.

Директорът на болницата в Нови пазар д-р Атанас Атанасов алармира, че лечебното заведение е в невъзможност да обслужва текущите си разходи. Трудовите възнаграждения за последните два месеца са изплатени на 60 процента. Доктор Атанасов прогнозира, че ако тази ситуация продължи, ще се наложи съкращаване на цели отделения или спиране работата на лечебното заведение. В затруднено положение е и болницата във Велики Преслав.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Болниците стават повече от пациентите, Пловдив е начело

С 11 процента е нарастнал броят на болниците в Пловдив през миналата година и градът запазва челните си позиции по брой на здравни заведения в страната.  По данни на националаната статистика към 31.12.2014 г. в областта функционират 34 заведения..

обновено на 24.06.15 в 18:12

Районната лекарска колегия в Шумен притеснена за бъдещето на болниците в областта

Ситуацията в болничните заведения в област Шумен е пред колапс, за това алармираха днес от Районната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен. Причината е новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност на лечебните заведения,..

публикувано на 24.06.15 в 12:38

Големи нарушения са установени в две болници - в София и Варна

Националната здравноосигурителна каса е установила фрапиращи нарушения в две големи специализирани лечебни заведения. Става дума за болницата по хематология в София и онкологичната болница във Варна.  В софийската клиника са открити множество документи,..

обновено на 23.06.15 в 16:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи глоби за предизвикване на пожар в Гърция

Гасенето на пожара в граничната планина Славянка продължава и от гръцка страна. Висок риск от пожари в Гърция има и по островите в Егейско море, предупреждават от Гражданска защита. Увеличава се броят на арестуваните за причиняване на..

публикувано на 07.08.24 в 09:21

Кипър: Финансова подкрепа за учениците в размер на 9,5 млн. евро

Над 45 000 деца в Кипър ще получат допълнителна финансова подкрепа от държавата за началото на новата учебна година. Президентът Никос Христодулидис обяви във вторник вечерта нов пакет от мерки, които целят облекчаване на семействата с ученици и са част..

публикувано на 07.08.24 в 08:58
Снимки: МВР

За денонощие: 214 пожара са загасени в страната

Общо 214 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, пострадали са двама души, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Днес над 160 пожарникари, горски служители, военни и доброволци атакуват..

публикувано на 07.08.24 в 08:34
Владимир Падрино

Министърът на отбраната на Венецуела отхвърли призиви на опозицията към армията

Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино заяви, че въоръжените сили на страната са верни на президента Николас Мадуро. Декларацията е свързана с напрежението след президентските избори - опозицията оспорва официалните резултати в полза на..

публикувано на 07.08.24 в 08:31

Британският премиер обеща бързи присъди на участниците в бунтовете

Британският премиер Киър Стармър заяви, че заловените да участват бунтове в Англия и Северна Ирландия може да очакват "светкавични присъди", предаде Би Би Си. След като председателства втора извънредна координационна среща с полицейските шефове за..

публикувано на 07.08.24 в 08:17

Над 50 въздушни удара по територията на Украйна за денонощие

За извършването на над 50 въздушни удара по територията на Украйна през последното денонощие съобщи щабът на армията. 25 нападения пък е имало в района на Покровск, в Донецка област. Междувременно е имало украинска атака с дрон в руската Курска..

публикувано на 07.08.24 в 08:10

Започва изплащането на пенсиите за август

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии ще получат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията..

публикувано на 07.08.24 в 08:00