Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Национална съпротива" излязоха на протестно шествие срещу "София прайд"

Национална съпротива
Снимка: БГНЕС

В София се проведоха протести срещу провеждането на "София прайд" часове преди неговото начало - сутринта десетина души изразиха своето недоволство, а следобед от „Национална съпротива“ се събраха пред Столичната община. Шествието им мина под наслов „Да запазим децата от разврата“.

Благовест Асенов от организацията коментира, че не е съгласен подобни събития за бъдат провеждани под патронажа на институции и посолства:

Излизаме да защитим Отечеството и да защитим съществуването на българския народ. Поне в тази демографска криза, такова извращение да ни се налага от чужбина, ние няма как да го приемем. Забелязахме, че доста от събитията се водят под патронажа на Йорданка Фандъкова и въобще на Столична община, и понеже наближават избори, дипломатично си мълчат.

Кметът на София Йорданка Фандъкова припомни, че режимът за подобни шествия е уведомителен:

Тази година имаме две заявления -  за шествие „против“ и шествие „за“. За мен е важно да бъде осигурена сигурността и спокойствието в града, така че съм поискала достатъчно сериозна организация от страна на СДВР. Знаете, че в предизборния период много провокации по различни причини се появяват.

Преди дни срещу проявата също се обявиха интелектуалци и издатели. Православната църква излезе със становище, осъждащо провеждането на парада и пропагандата на хомосексуализма. Спекулирането с някакви модерни и нетрадиционни стандарти за човешката сексуалност и морал са неприемливи за православните християни и за мнозинството български граждани, написаха от Синода.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"София прайд" ще се проведе за осми път

Днес в София за осми път ще се проведе ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора "София прайд". Традиционно началната точка на шествието ще събере участниците в..

публикувано на 27.06.15 в 10:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сирия се провеждат парламентарни избори

В Сирия се провеждат парламентарни избори. Това е четвъртият подобен вот след масовите антиправителствени протести през 2011 г., преминали в гражданска война, която продължава и до днес, предава "Асошиейтед Прес". Изключени от изборите са..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово. В овладяването   на огъня са участвали пожарникари от Септември и Белово, но гасенето е продължило с часове. Към този момент пожарът е напълно потушен, но..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Трети ден септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара..

публикувано на 15.07.24 в 13:58
Адина Вълян

Двама комисари напускат ЕК, за да станат евродепутати

Еврокомисарката по транспорта Адина Вълян и колегата ѝ, отговарящ за околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичус са информирали председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за решението си да подадат оставки, за да заемат местата си..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" сливат кампаниите си, насочени към подрастващите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичн ата  зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си , насочени към подрастващите, като..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Джевдет Чакъров

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без „Възраждане“, „Величие“ вече няма. Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров,..

публикувано на 15.07.24 в 13:23

Откриха над 200 кг канабис край Сандански

Около 426 тревисти растения, реагиращи положително на канабис, с общо тегло над 211 килограма, са открити  в землищата на  селата  Долени и Яново, община Сандански.  Двете ниви са били установени при специализирана полицейска операция, реагиращи..

публикувано на 15.07.24 в 13:22