Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Димитрова: 25 на сто от жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация са даца

Между 500 и 550 българи годишно биват идентифицирани като жертви на трафик. Неофициално цифрите са доста по-големи. В 75-80% от случаите става въпрос за сексуална експлоатация, а близо 25 на сто от тях са свързани с деца. Тревожната статистика оповести в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Камелия Димитрова - секретар на Националната комисия за борба с трафик на хора:

Има две основни държави на произход на жертви на трафик в Европейския съюз - България и Румъния. Профилът на жертвите от България показва, че те са от изключително бедни райони и семейства, с ниска грамотност и изключително ограничени възможности за препитания.

Основно жертви на сексуална експлоатация са жените, но от няколко години има и случаи с момчета, казва Камелия Димитрова:

Момчета от Пещера, Пазарджик и околните села са извеждани във Франция и принуждавани да проституират. В последните 3 години има 10-15 случая на момчета, жертва на сексуална експлоатация.

„Топ дестинация“ за сексуална експлоатация е Холандия, а за трудова - Гърция и Испания, а отскоро Швеция и Норвегия.

Секретарят на Националната комисия за борба трафика на хора посочи, че голям процент от жертвите на трафик остават неидентифицирани, в ситуацията на експлоатация и много трудно намират път обратно.

Децата най-често стават жертва на сексуална експлотация, но често стават и жертви на трудова експлоатация с цел джебчийство и кражби:

Профилът на децата до една степен съвпада с този на жертвите като цяло - социално-икономически проблеми, бедни райони, ниска степен на образование, но при тях съществуват и още няколко фактора. Много често в тяхната семейна история има следи от насилие. Много голяма част от децата и младежите са израснали в институции и лесно могат да бъдат измамени.


Камелия Димитрова каза още, че към момента не са идентифицирани жертви на трафик сред търсещите закрила:

Всички идентифицирани са българи, няма граждани на трети страни, но е само въпрос на време да бъдат идентифицирани.

Тя подчерта, че условните присъди, които постановява съда, обезкуражават жертвите на трафик. За 2014 година има 37 условни присъди, ефективните са 19, глобите - 32.

Цялото интервю с Камелия Димитрова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди делото за смъртта на Ани и Явор: "Ангели на пътя" на среща с правосъдния министър

Преди заседанието по делото за катастрофата на столичния булевард "Сливница", в която загинаха  24-годишната Анна-Мария Малчева и 22-годишния Явор Стоянов, представители на сдружение "Ангели на пътя" се срещнаха със служебния правосъден министър Мария Павлова. Майките на Ани и Явор: Шофирайте със сърце и разум, безотговорността убива!..

публикувано на 04.07.24 в 11:59

Родители: Всичко се наваксва с частните уроци

През последните години частните уроци станаха все по-разпространени. Често при избора дали частен урок или школа - цената също е от значение. Цената за един час при учител варира от 40 до 80 лв.  Според родителите обаче децата имат нужда от частни уроци, защото материалът, който се взима в училище, е много сбит и няма време за упражнение. Всичко..

публикувано на 04.07.24 в 11:02
Нико Тупарев

Прокуратурата вече не иска ареста на Нико Тупарев

Софийската апелативна прокуратурата оттегли протеста, внесен от първоинстанционната Градска прокуратура, срещу освобождаването от ареста, без каквато и да е мярка за неотклонение, на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Това стана по време на заседанието на Софийския апелативен съд. Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е..

публикувано на 04.07.24 в 10:56

Собственици на аптеки внесоха в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите със Здравната каса

Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на решение на проблема, каза Стефан Минков, който е собственик на аптека. Промените в Наредба 4,..

публикувано на 04.07.24 в 10:49

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:36
Мила Мошелова

Мила Мошелова: Съпредседателството на ДПС е било механизъм за възпиране, който в момента обаче не работи

Имаме заявка, че Джевдет Чакъров ще стане по-активен. Това обясни пред БНР политологът Мила Мошелова. " Съпредседателството на партията изглеждаше в началото като начин Делян Пеевски да не е в центъра на вниманието, но въпреки това да има роля. Сега излиза, че е точно обратното – че е било своеобразен механизъм за възпиране, който в..

публикувано на 04.07.24 в 10:30
Изслушване на премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на отбраната Невяна Митева, 4 юли 2024 г.

Главчев: Подкрепата за Киев остава приоритет за страната ни

България не предвижда изпращането на войници в Украйна, но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни. Това заяви  служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването в НС за позицията на страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. "Няма и нищо неестествено и странно в позицията, която..

публикувано на 04.07.24 в 10:08