Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на страните от еврозоната решават дали да има нов заем за Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавите от еврозоната поскаха двойно повече реформи от тези, които Гърция отхвърли на референдум преди седмица. 19-те лидери се събраха в 18 ч. българско време в Брюксел в очакване на резултатите от срещата на техните финансови министри. Тази вечер Eврогрупата трябва да обяви, дали ще започне процедура по отпускане на нов заем за оставането на Гърция в общия валутен блок.

До 15-и юли гръцките депутати трябва да са приели серия от закони за тежки реформи на пенсионната система, ДДС, трудовия пазар и приватизацията, гласи проектотекст, който финансовите министри се очаква да представят пред евролидерите, преди изобщо да се говори за отпускането на заем.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас отправи послание на смирение преди началото на срещата:

Готов съм за нов компромис. Дължим това на народите в Европа, които искат тя да остане единна, а не разделена. Можем да постигнем споразумение тази вечер, ако всички страни го искат.

Франция ще направи всичко възможно да запази Гърция в еврозоната, каза презинетът Франсоа Оланд:

Няма вариант за временен "GREXIT". Или Гърция е в еврозоната, или не е. Но при втория случай Европа ще тръгне назад, а аз не го искам.

Ще се боря до последната милисекунда за постигането на сделка, заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат обясни, че за Гърция ще са необходими повече пари:

Това, което бе достатъчно преди 10 дни, може да не стигне днес, защото ситуацията в Гърция много бързо се влошава.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел представи позицията на най-скептичните в еврозоната:

Не може да има споразумение на всяка цена. Трябва да сме сигурни, че плюсовете надвишават минусите, защото залогът е бъдещето на Гърция и цялата еврозона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексис Ципрас

Ципрас: Гърция е готова за компромис, споразумение може да бъде постигнато още днес

Гърция е готова за компромис, заяви премиерът Алексис Ципрас . При пристигането си в Брюксел той заяви още, че споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес, ако "всички поискат това".  Ние дължим това на народите на Европа, които искат..

обновено на 12.07.15 в 17:53

Министрите на финансите от еврозоната подновиха преговорите за Гърция

Кредиторите на Гърция от еврозоната отказват и днес да отпуснат спасителен заем на страната. Това стана ясно от срещата на финансовите министри от валутния съюз. Следващият краен срок за излизане на Атина от еврото се очертава 20 юли. Тогава Гърция..

обновено на 12.07.15 в 15:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно,..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43