Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според стандарта за библиотечно-информационното обслужване

Държавата трябва да предвиди 10 млн. лева за книги през 2016 г. и 12 милиона - за 2017-а

Има библиотеки, в които 25 години не е "влизала" нова книга - тревожен е Веселин Тодоров от Асоциацията "Българска книга"

2
Интернет достъпът в библиотеките е важен, но друго си е да отвориш книга
Снимка: Архив
След шест години преговори и обсъждане на различни варианти, в края на месец юни Министерството на културата одобри и подписа стандарт за библиотечно-информационното обслужване.

В страната има 2802 обществени библиотеки, за които са предвидени 8,22 млн. лв. за нови книги и 2,58 млн. лв. за периодичен печат.

Парите обаче не са планирани в държавния бюджет, което означава, че трябва да се търсят от други фондове.

По думите на Ели Попова - изпълнителен директор на Българската библиотечно-информационна асоциация, "стандартът цели да осигури равнопоставено библиотечно и информационно обслужване на всички български граждани, дори и в най-отдалечените места". 

Според приетия вариант на библиотеките се полагат по 150 книги на 1000 души. Показателите са занижени в сравнение с европейските и световните. За финландските библиотеки, например, това число е много по-голямо - 450 книги на 1000 души.

За  председателя на Управителния съвет на асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров обезпокоително е "задължението за обновяване на библиотечните фондове с книги, т.е. с непериодичен печат".

Чуйте какво още уточни той по този и други въпроси



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия