Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Приемането ни в Шенген ще е ясен сигнал за единство на ЕС в борбата с нелегалната миграция

България е сред най-засегнатите от миграционния натиск

| обновено на 23.07.15 в 17:02
Снимка: БГНЕС

България е сред най-засегнатите държави от миграционния натиск, но охранява надеждно външната граница на Европейския съюз (ЕС). Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще е ясен сигнал за единство на ЕС в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов пред върховния представител на Съюза Федерика Могерини, която е на посещение в СофияПремиерът е представил пред нея данните за допълнителните приходи, в резултат от ограничаването на контрабандата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Могерини присъства в резиденция Бояна на годишната конференция на ръководителите на българските задгранични мисии.

На конференцията Бойко Борисов заяви, че страната ни трябва да бъде фактор на стабилност в доста сложен регион, какъвто е Балканският. Борисов се аргументира с факта, че в Турция трудно вървят преговорите за съставяне на ново правителство, с политическата криза в Македония, както и напрегнатата картина в Босна и Херцеговина и Сърбия.

По отношение на санкциите спрямо Русия премиерът каза, че те носят загуба на българската икономика.

Поради своята лоялност към ЕС стана така, че България директно се конфронтира с Русия. Много ми е трудно да обясня на българския народ защо нещо, което е лошо за нас, не е толкова лошо например за Гърция и Турция.

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини: 

Това е специално посещение страната ви. България е много важно място. Европа никога не е била по-силна.

Могерини акцентира в словото си ситуацията в Източна Украйна и я определи като много сериозна.

Компасът ни трябва да бъде основно фокусиран върху споразуменията от Минск. Изолирана Русия не е в интерес на никого, а вашата граница е европейска граница, не е само граница на вашата страна. Заедно можем да се справим с всички общи предизвикателства. 

За предизвикателствата пред българската външна политика говори и министър Даниел Митов, който очерта кризата в Украйна като една от важните, които трябва да се базират и да се решават на договореностите от Минск. Той подчерта, че Черноморският регион е важен за България и за ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерите на Гърция Алексис Ципрас (вляво) и на Северна Македония Зоран Заев при подписването на Преспанския договор - 17 юни 2018

Атина пак настоя Скопие да спазва Преспанския договор, гръцки националисти на протест

Атина предупреди Скопие за рисковете от неспазване на Преспанското споразумение.  Днес се отбелязват шест години от подписването на договора. Националистите подготвят протести. Министърът на външните работи Герапетридис заяви в интервю за гръцките медии, че Преспанският договор е ратифицирано международно споразумение, което трябва да се..

публикувано на 17.06.24 в 11:52
Рейчъл Рийвс

Лейбъристите ще опитат да подобрят пост-Брекзит търговската сделка с ЕС

Лейбъристите ще се опитат да подобрят елементи от търговската сделка на Обединеното кралство с ЕС, заяви в интервю за "Файненшъл таймс" министърът на финансите в сянка Рейчъл Рийвс. Рейчъл Рийвс посочи, че повечето компании за финансови услуги "не смятат Брекзит за страхотна възможност за техния бизнес". Въпреки че лейбъристите остават..

публикувано на 17.06.24 в 11:43
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Задава ли се кабинет "Орешарски - 2"?

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заговори за нови избори и попита задава ли се правителство "Орешарски - 2". В публикация във Фейсбук той посочва, че е все по-вероятно служебният кабинет да остане като редовен, с мандат на ГЕРБ и подкрепен от ДПС, ИТН, "Величие" и БСП. В такъв случай съдбата на ГЕРБ е ясна, смята Костадинов...

публикувано на 17.06.24 в 11:33
Бенямин Нетаняху

Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е информирал вчера (неделя) министри от правителството за разпускането на военновременния кабинет, който беше създаден в началото на войната срещу "Хамас" преди осем месеца и половина, съобщава местният новинарски сайт Ynet . Агенция Ройтерс потвърди новината, цитирайки израелски официален..

публикувано на 17.06.24 в 11:29

Елена Керачева: За българите в чужбина е по-лесно да следят в социалните мрежи изборните кампании

Този път в Гренобъл намаляха гласовете за ДПС и се увеличиха за "Величие". В три поредни избора Възраждане запазват борят на гласовете си в Гренобъл. През последните години се запазва тенденцията и остава стабилно положението на ПП-ДБ. Това коментира Елена Керачева, председател на СИК в Гренобъл, пред БНР. Сред..

публикувано на 17.06.24 в 11:26
Хор

Празничен концерт на абитуриентите от хор "Звъника" в Плевен

Стотици песни, десетки пълни зали с почитатели на детското хорово изкуство и първото излизане на сцени. Това отново си припомниха абитуриентите от хор "Звъника", една от емблемите на Плевен. Създател и ръководител е Ваня Делийска. Заради големите си заслуги към развитието на детското творчество е удостоена с най-високото звание "Почетен гражданин"...

публикувано на 17.06.24 в 11:21

Автобус на водород тръгва по маршрута на тролейбус №9 в София

Автобус, задвижван с произведен у нас водород, ще се движи по тролейбусна линия номер 9 в София, а возенето в него ще е безплатно. Той е част от започващите тази седмица "Български водородни дни". Целта е БАН да представят ползите и потенциала на чистия водород. Задвижваният с водород автобус ще е по улиците на София до 20 юни. След това..

публикувано на 17.06.24 в 11:17