Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът е готов за избора на омбудсман

Снимка: БГНЕС

Зала "Запад" в Народното събрание е напълно готова за утрешното тайно гласуване за новия омбудсман. Кандидатите са двама – настоящият омбудсман Константин Пенчев, който беше подкрепен за втори мандат от Реформаторския блок, и Мая Манолова, издигната от "БСП лява България".

Процедурата за избор на омбудсман е предвидена за началото на утрешното заседание на Народното събрание. Двамата кандидати ще бъдат представени накратко от политическите сили, които ги издигат и ще се проведе дебат в пленарната зала. След това следва важната изборна процедура. Всеки народен представител ще участва във вота в импровизираните секции в зала "Запад" на парламента.

Още днес в ранния следобед залата беше оборудвана с тъмни стаички и урна. На вратите бяха разлепени и списъците с имената на народните представители по азбучен ред, разпределени в три секции. Всеки депутат на влизане в залата ще получи празен плик, в тъмната стаичка ще упражни своя вот върху бюлетина и ще пусне плика с бюлетината в специално пригодена урна. След като всички присъстващи народни представители гласуват, деветчленната комисия, която беше избрана за провеждане на тайното гласуване за омбудсман, ще започне същинската си  работа. Председателят ѝ Евгени Стоев от ГЕРБ, в присъствието на всички членове, ще преброи гласовете за Константин Пенчев и Мая Манолова и ще обяви резултата от трибуната на парламента. За да бъде избран, бъдещият омбудсман трябва да е получил повече от половината подадени гласове. 

Константин Пенчев и Мая Манолова бяха изслушани в комисията по вероизповеданията и правата на човека миналата седмица.

Засега е сигурно, че Мая Манолова ще бъде подкрепена от "БСП лява България", Патриотичния фронт и голяма част от Движението за права и свободи. От ръководството на ГЕРБ обявиха, че няма да имат единна позиция за кой от кандидатите да се гласува и призоваха съпартийците си да гласуват по съвест.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мая Манолова: Хората очакват омбудсманът да отиде при тях, а не те да тропат по вратата му

Мястото на омбудсманът е при хората, а не в сградата на институцията, в която се помещава. Това каза депутатът от БСП и кандидат за национален омбудсман Мая Манолова по време на публичен дебат, на който трябваше да присъства и изпълняващият..

публикувано на 22.07.15 в 15:35

Кандидатите за омбудсман бяха изслушани от депутати

Двамата кандидати за омбудсман, Константин Пенчев и Мая Манолова, бяха изслушани в комисията по вероизповеданията и правата на човека. Изборът на новия омбудсман е насрочен за следващата седмица на заседание на Народното събрание.  Омбудсманът Константин..

публикувано на 23.07.15 в 19:22

Депутат от ГЕРБ оглави комисията за тайното гласуване при избора за омбудсман

Депутатите гласуваха създаването на деветчленната комисия за провеждане на тайното гласуване при избора за омбудсман. Председател е  Евгени Стоев от ГЕРБ. Изборът най-вероятно ще се проведе в четвъртък с тайно гласуване. Кандидатите са настоящият..

публикувано на 28.07.15 в 13:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18