Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози: Разширяват лифта "Тодорка" без разрешение

Снимка: http://www.wwf.bg/

Екоорганизации предупредиха, че е започнало строителството на нов шестседалков лифт на мястото на триседалковия лифт „Тодорка“ от офшорна фирма. Според еколозите строителството е прибързано въпреки липсата на разрешение от Министерството на околната среда и водите за разширение на просеката чрез изсичането на вековни дървета и въпреки проверката  на Върховната административна прокуратура по случая. 
Александър Дунчев от организацията "Световен фонд за дивата природа" коментира:
В началото на седмицата получихме снимки от наши доброволци, които бяхме изпратили преди месец да проверят дали лифтът се изгражда, и от последния снимков материал от тези дни се вижда, че в района на Бъндеришка поляна са струпани нови седалки и също съоръжения за изливане на бетон, както е и заснето пренасянето на бетон с хеликоптер в посока на трасето на съществуващия триседалков лифт от Шилигарника до Тодорка. Не е проблемът в това, че ще бъдат подменени няколко пилона и ще бъде поставен нов лифт, проблемът е в това, че, за да се сложи новият лифт трябва да се разшири просеката, което означава изсичане на над сто дървета с възраст над сто години, тоест имаме едно надграждане на беззаконие, което очакваме държавата крайно време вече да спре. Не е проблемът в лифта, а в начина, по който се погазват законите от една офшорна компания и как държавата безпристрастно гледа на това.

От Министерството на околната среда и водите информират, че няма да разрешат изсичането на 88 дървета преди приключване на прокурорските проверки от Окръжната прокуратура в Благоевград и Върховната административна прокуратура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна. Заниманията ще продължат до края на август. Лятното училище във Вършец всяка година се посещава от все повече деца. Организаторите от Центъра за работа с деца за всеки ден от седмицата имат изготвена програма. Въпреки че заниманията се заплащат, по 10 лева за ден, за седмица - 30 лв., 100..

публикувано на 14.07.24 в 16:46
Снимка, предоставена от Обсерваторията на НАСА за слънчева динамика (SDO), показва слънчево изригване през  април 2016 г.

Повишена слънчева активност с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация

Астрономите предупреждават за засилена слънчева активност, която се изразява с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация.  Максимумът на тази активност се очаква да бъде през юли 2025 г., каза доц. Камен Козарев от Института по астрономия на БАН.  " Можем да разберем къде се намираме  горе-долу  в цикъла по наблюдението на слънчевите..

публикувано на 14.07.24 в 16:19
Снимката е илюстративна, архов.

Убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген

Няколко души са убити и ранени при стрелба в германския град Лаутлинген в провинция Баден-Вюртемберг, съобщава Ройтерс, цитирайки вестник "Билд". Според различни данни убитите са двама или трима, а други двама души са тежко ранени при стрелбата. Предполага се, че извършителят на нападението се е самоубил. Според разследващите всички загинали..

публикувано на 14.07.24 в 15:59
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, а вместо това ще останем непоколебими във вярата си

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Той бе ранен леко в дясното..

публикувано на 14.07.24 в 15:16
Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал В Европа: Ръководителят на европейската дипломация  Жозеп..

публикувано на 14.07.24 в 14:52

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател, драматург и голям футболен фен. На финала довечера той сподели, че ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024 "Всички футболни аргументи са за Испания. Според мен няма в последните години такъв отбор, който да е..

публикувано на 14.07.24 в 14:15
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите..

публикувано на 14.07.24 в 14:04