Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни суши в Германия почти унищожиха реколтата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекордни суши в Германия почти унищожиха реколтата в някои региони на страната. Реките пресъхват, като се наложи корабоплаването да бъде намалено или дори спряно. Според експерти небивалата жега и липсата на дъжд са симптоми на промените в климата.

От 50 години Германия не е преживявала такава суша, каквато има това лято. Най-сериозно пострадала от липсата на дъжд и продължаващата седмици наред жега е Бавария. Земеделците там се притесняват, че ще загубят половината и дори две трети от реколтата си. Най-много щети понасят производителите на царевица. Те ще имат загуби от близо 75% от реколтата, тъй като царевицата е спряла да расте поради липсата на дъждове. Житните култури ще бъдат с 30 процента по-малко през тази година, салатите дори с 50%. Това може да коства поминъка на десетки фермери, опасяват се от Съюза на земеделците в страната.

Сушата предизвика и рекордни намаления на нивата на водата на корабоплавателните реки. Транспортът по Елба е спрян, тъй като на места реката е пресъхнала изцяло. Такъв феномен в иначе причиняващата редовно наводнения река германците не са регистрирал и досега.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокурорската колегия на ВСС ще обсъди подновяване на процедурата за избор на главен прокурор

Прокурорската колегия ще обсъди идния понеделник дали да предложи на Висшия съдебен съвет подновяване на процедурата за избор на главен прокурор. Процедурата бе спряна заради промените в Конституцията и след като бившият главен прокурор Иван Гешев оспори пред Конституционния съд промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс...

публикувано на 04.09.24 в 21:04

Пореден протест в Кочериново, въпреки че проблемът с водата се решава

Десетки от Кочериново и близките села излязоха на пореден протест тази вечер, въпреки подборената ситуация и проблемът с водата е на път да се реши, казаха за БНР от местната управа.  Протестът продължи два часа с блокада на подходи и пътища на три места - в центъра на града, на пешеходната пътека, при моста за кв. "Бараково" и на главен..

публикувано на 04.09.24 в 20:40
Ст. комисар Емил Павлов

Емил Павлов е освободен от длъжността директор на ОД на МВР-Бургас

Директорът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов е освободен от длъжност.  Решението е съобщено в полицията в следобедните часове.  На този етап не е ясно кой ще поеме управлението на една от най-натоварените дирекции в страната два месеца преди изборите. Емил Павлов беше назначен през август 2023 година.  Той напуска поста по-малко от..

публикувано на 04.09.24 в 20:16

ЦИК: "ДПС - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" да предоставят до 7 септември документи, че ДПС не е част от състава им

Коалициите "Движение за права и свободи - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" трябва да предоставят до 17 ч. часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.  Това се казва в указанията, приети тази вечер от Централната избирателна комисия.  Заседанието на ЦИК започна малко преди 18 ч. - с близо 7..

публикувано на 04.09.24 в 19:52
Ивайло Мирчев

"Да, България" призовава Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера Цветан Василев, постъпило в централата ѝ.  По думите на Ивайло Мирчев, цитирани от пресцентъра, в..

публикувано на 04.09.24 в 19:41
Лили Илиева

Няма да удължават мярката за задържане на бащата, разследван за смъртта на 17-годишния си син в Замфирово

Няма да бъде удължавана мярката за задържане на бащата, който се разследва за смъртта на 17-годишния си син, от берковското село Замфирово. От прокуратурата в Монтана дадоха подробности по случая. Прокуратурата в Монтана установява обстоятелствата за евентуално извършено престъпление при смъртта на момче от село Замфирово.  Според..

публикувано на 04.09.24 в 19:23

6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера

Общо 6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера, която бе сериозно повредена от пожар преди четири години. Въпреки че част от парите са одобрени, все още не са преведени към изпълнителя и така работата не може да започне. 75-годишнина от създаването си ще отбележи екипът на Държавна опера-Русе, а всички..

публикувано на 04.09.24 в 19:05