Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията призова властите в България да спазват основните човешки права, когато гонят хора от незаконни жилища

Снимка: БГНЕС

Компетентните власти в България трябва да предоставят алтернатива и да спазват основните човешки права, когато принудително изгонват хора от незаконни жилища, казаха за БНР от Европейската комисия. Изявлението е по повод събарянето на 60-те къщи на граждани от ромски произход във Варненския квартал "Максуда“.

Еврокомисията следи ситуацията във Варна, но още не е запозната в подробности със случая на ромската махала „Максуда“, уточни говорителят Кристиан Уииганд:

Заповедите за принудително изселване, издадени от националните власти, по принцип трябва да се основават на съдебно или административно разпореждане и да включват възможност за съдебно обжалване на изгоненото лице.

Комисията призова настойчиво българските власти да предоставят алтернатива за жилищно настаняване на изселените граждани от ромски произход.

ЕК очаква от Българя да се заеме със ситуацията с ромите и да приложи мерките, с които се е ангажирала в своята Национална програма за интеграция на ромите. Тези мерки включват и жилищното настаняване, допълни Уииганд. 

От институцията препоръчаха още, когато се изселват хора от незаконни постройки, местните власти да предвидят и програми за трудова заетост, образование и здравни грижи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС окончателно забрани продажбата на вейпове на деца

Народното събрание окончателно забрани употребата, продажбата и предлагането на бездимните и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст. Един от вносителите на промените - Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС - подчерта, че следващите законодателни стъпки ще са в посока на енергийните напитки. "Следващата битка, която трябва заедно..

публикувано на 05.09.24 в 11:09

Огнище на шарка по овцете е регистрирано в Ямболско

Огнище на шарка по дребните преживни животни е констатирано в село Войника, община Стралджа, област Ямбол. Заболяването е установено в животновъден обект със 135 овце, съобщават на сайта си от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), пише БТА. Фермата е поставена под възбрана за ограничаване на движението от и към нея. Определена..

публикувано на 05.09.24 в 11:04

На въртележката на частните извънучилищни занимания: пари, логистика, свободно време

Подрастващите днес разполагат с широк избор от платени допълнителни занимания в извънучебно време . Къде е балансът между образованието и свободното време? Защо частните уроци превземат все повече територия и какви са финансовите измерения на извънкласните занятия? Едно е децата да ходят на допълнителни дейности – музика, спорт, изкуство,..

публикувано на 05.09.24 в 10:57

Не избраха Бойко Рашков за шеф на Комисията за контрол над службите

Мнозинството в Народното събрание отхвърли кандидатурата на бившия вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков за председател на парламентарната комисия за контрол над службите. Проектът на  ПП-ДБ беше подкрепен само от 37 народни представители - от ПП-ДБ, 3-ма от БСП, 1 от Има такъв народ, 1 независим. 132- ма от ГЕРБ-СДС,..

публикувано на 05.09.24 в 10:52
Делян Пеевски

Пеевски за решението на ЦИК за коалициите на двете фракции на ДПС: Незаконно

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски определи решението на ЦИК - двете коалициите, в които участват двете враждуващи групи в движението, да заличат ДПС в тях, като "незаконно". Той обвини председателя на ЦИК Камелия Нейкова, че е свързана с една от партиите в другата коалиция - СБОР. "Абсолютно незаконно решение. Виждат..

публикувано на 05.09.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Расте интересът към участието в тенис ваканции

Расте интересът към участието в тенис ваканции, които са свързани с спортни турнири за непрофесионалисти.  Те са организирани от най-голямата любителска тенис общност у нас, посочват туроператори, специализирани в тази дейност.  Годишно у нас се организират около 10 турнира, но тенис любителите в България участват в подобни турнири и в чужбина,..

публикувано на 05.09.24 в 10:09

В с. Баничан очакват фестивала на "Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук"

В с. Баничан от утре до 8 септември предстои кулинарен фестивал на "Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук".   Фестивалът е феерия на цветове, музика, песни, танци и кулинария , каза пред БНР Румяна Джибова - секретар на читалище "Изгрев - 1930" в село Баничан. " Всяка година се опитваме да надграждаме фестивала. Всичко това се..

публикувано на 05.09.24 в 10:04