Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава напрегната обстановката на гръцко-македонската граница заради бежанския наплив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрегната остава обстановката на гръцко-македонската граница заради бежанската вълна. Заради проблема в Македония пристига австрийският външен министър Себастиян Курц, които ще посети Гевгелия. В същото време прогнозите на Върховния комисарият за бежанците към ООН не са успокоителни. Очаква се към Македония да се насочат нови вълни от имигранти.
Обстановката в Гевгелия е спокойна, след като македонските власти, с помощта на Върховния комисариат за бежанците при ООН и местни правозащитни организации, успяха да се справят с идващите през гръцко-македонската граница бежанци от Сирия и Северна Африка.
Медиите в Скопие обръщат сериозно внимание на изказването на френския външен министър Лоран Фабиюс, че Македония се нуждае от сериозна подкрепа за справянето с проблема с бежанците. За това колко продължава да бъде сериозна обстановката в Македония, говори и фактът, че днес в югозападната ни съседка пристига австрийският външен министър Себастиан Курц, който заедно с македонският вътрешен министър Митко Чавков ще посети Гевгелия. Те ще се запознаят със създадения импровизиран лагер на гръцко-македонската граница.
Мрачни прогнози очакват Македония и Сърбия, където през следващите дни и седмици, двете страни от Западните Балкани отново ще бъдат изправени пред сложна ситуация, да посрещат нови сериозни групи от бежанци от Близкия изток, пътуващи към Западна Европа.
В Скопие пристига българският външен министър Даниел Митов, които заедно с албанския си колега Дитмир Бушати ще участва в традиционната среща на македонските посланици с държавното ръководство. Министър Митов ще говори за българско-македонските отношения и евроинтеграцията на страната и останалите държави от Западните Балкани.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Драматично се увеличава броят на мигрантите, които от Гърция се опитват да преминат през Македония и Сърбия

Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец обяви, че очаква драматично увеличаване  на броя на мигрантите, които от Гърция през следващите дни ще се опитат да преминат през Македония и Сърбия на път към Западна Европа. Вчера..

обновено на 24.08.15 в 10:13

В Македония са влезли близо 42 000 бежанци за 2 месеца

За последните 2 месеца в Македония са влезли близо 42 000 бежанци, от които близо 33 000 сирийци и 7-8000 души от Северна Африка и Близкия изток. В последните часове над 1300 души са поискали убежище в страната. Премиерът Никола Груевски нарече..

публикувано на 24.08.15 в 09:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно,..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43