Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТС със серия прояви за 120-годишния юбилей на организирания туризъм у нас

Снимка: Ивайло Николов

В края на месец август 1895-та година е поставено началото на българския туризъм, след като 300 туристи са изкачили Черни връх.
120 години по-късно, този петък, това събитие ще бъде отбелязано чрез поднасяне на цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов“, откъдето първите български туристи са се отправили към най-високия връх на Витоша. В събота тържествата по повод юбилея продължават с туристическа вечер в хижа Алеко, а кулминацията ще бъде на следващия ден, когато на Черни връх се организира голям туристически събор. Това обясни председателят на Българския туристически съюз Алексей Стоев.

Стоев припомни, че Иван Вазов и Алеко Константинов стоят в основите на организирания туризъм в България. Те заедно с много други техни съмишленици поставят началото на едно модерно туристическо движение.

Председателят на организационния комитет София-Европейска столица на спорта за 2018-та година Анатоли Илиев също изрази подкрепата си за тази инициатива.

Във връзка със 120-тата годишнина от началото на организираното туристическо движение у нас са планирани и редица други прояви като спортно-туристически празници, походи, излети, екскурзии и освежаване на туристическата маркировка по основните маршрути в България.

Тези инициативи ще се осъществят в различни райони на страната.

Чуйте репортажа на Ивайло Николов с подробности по темата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.