Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Крадат фирми с електронни подписи на мъртъвци", съобщава, от първа страница, вестник "Труд". В интервю  за вестника председателят на нотариалната камара Красимир Кантарджиев казва още, че бедни хора продават самоличността си на измамници само за 20 лева. В повечето случаи нотариусът не подозира, че удостоверява измамна сделка, уверява Кантарджиев.


Според "Телеграф" антибиотиците в Румъния се продават на половината на нашите цени, ДДС за лекарства там е 9 на сто от 1 юли. У нас пък се въртят далавери със 100 медикамента, пише още изданието. Вече има черна борса, медикаментите се съхраняват в складовете, а ги няма по аптеките, защото са приготвени за износ в чужбина. След износа се внасят отново, но на по-високи цени.

"Плашете се от бежанци от Либия, не от Сирия", съветва в интервю за "Труд" заместник-председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който беше на посещение във Варна.

"Бежанци щурмуват Европа през полярния кръг", идват към Евросъюза през границата с Норвегия, пише на първа страница "Монитор". Изданието цитира британския "Гардиън", в който се описва новия маршрут на мигрантите  от Далечния изток на Русия се щурмува границата с Норвегия.

"Дума" допълва темата с водещо заглавие: "БСП иска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност заради бежанците". Вестникът цитира журналистическо разследване на Стефан Ташев, според което столичният булевард "Мария Луиза" е пункт за пренасочване на бежанците, превозвани до Видин и Сърбия.

В "24 часа" министърът на външните работи заявява: "България предлага на НАТО и Европейския съюз стратегия срещу "Ислямска държава". Трябва по-голям фокус срещу военните намерения в Сирия, казва министърът в интервюто за вестника.

"Капитал дейли" съобщава, че Комисията за финансов надзор е приела нови правила в наредбата си, с които ограничава достъпа до информация. Ако тези правила окончателно се приемат, то тази комисия ще се превърне в една от най-непрозрачните институции у нас, коментира финансовият всекидневник.

В анализ, препечатан в "Труд" от сайта "Площад "Славейков", се казва: "Българската администрация има една-единствена цел  да те накара да се чувстваш безпомощен, зависим и мизерен в съществуването си".

Според "Монитор", необходими са хиляда и петстотин учители за учебната година, която ще започне след две седмици. Най-търсени са преподавателите по чужди езици.

"Сега" излиза със заглавие на първа страница: "Учениците от Русе са първи по успех в страна". Кърджали отстъпва от втората си позиция в челната тройка, позицията му заема Търговище, третото място е за София област. Бургас и Разград са последни. Това са данни на регистъра на дипломите за средно образование.

"Фермерите в луда надпревара за 50 милиона евро", е водещото заглавие на "Земя". От 7 до 12 септември има извънреден прием на проекта за техника по старата Селска програма, уточнява изданието.

Днес вестниците пишат и коментират успеха на актьора Самуел Финци в Германия. Той беше признат за актьор на годината в Германия от 42-ма видни критици и журналисти в специална анкета.

"Новинар" излиза днес с водещо заглавие, посветено на друг български успех  "Българин изобрети уникален часовник преводач". Владимир Ичевски разказва, че изобретението му, на големина колкото ръчен часовник, разчита непознатите думи за по-малко от 2 секунди. Ичевски усилено търси финансиране, за да внедри в производството изобретението си.

За "Стандарт" и "24 часа" най-важна е темата с отново повредения самолет на властта. "Бойко кръжи над Варна заради отказали колесници", пише "Стандарт", а часовият вестник допълва "Фалкон"-ът дава един и същи дефект за трети път в рамките на 6 месеца.

Днешните централни вестници информират и за новите намаления по Черноморието за почиващи през септември. "Стандарт" информира и че в Гърция може да се почива пет дни за 95 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците! Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП На свое заседание социалистите в..

публикувано на 02.07.24 в 19:51