Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: За да съществува мнозинството, е нужно съгласие за антикорупционния закон

| обновено на 04.09.15 в 15:25
Снимка: БГНЕС

В много широк формат, но без участието на премиера Борисов се свика дълго отлаганият съвет за развитие на коалицията. В него взеха участие и ПФ и АБВ, които не подкрепиха вчера антикорупционния закон. Освен законодателните приоритети до края на годината основен акцент е бил и засилване на диалога, както в правителството, така и в управляващото мнозинство.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира:

Да направим по-интензивен този диалог. В този смисъл и по повод на вчерашното гласуване, това, което констатирахме е, че няма принципни политически различия между нас.

В изявление след срещата съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев коментира:

При всяко положение приемането на адекватно и твърдо антикорупционно законодателство е един от основните смисли на участието ни като Реформаторски блок във властта. Така че неслучайно незабавно поискахме тези разговори. Доста бързо, мисля, че колегите разбраха, че сме много сериозни и че съгласие около антикорупционно законодателство е необходимо, за да може да продължи да съществува и мнозинството, и правителството. Това е повече от очевидно, но най-важното е във връзка с доверието на българските граждани. Те не биха имали доверие, ако има съпротива, както се видя вчера, срещу антикорупционно законодателство.

Вицепремиерът Меглена Кунева съобщи, че на 3 декември нов законопроект за превенция и борба с корупцията ще бъде внесен в Министерския съвет и в най-кратки срокове ще се придвижи за гласуване в пленарната зала: 

Няма такъв нов вариант все още, предстоят разговори. Аз съм за независим орган, за орган, който е единен, който контролира и може да бъде контролиран, а не да се борят институциите коя от двете институции да го направи зависим от себе си. Това изобщо не е било в идеята на създаването на този текст. Посочването от Министерския съвет означава, че Министерският съвет се ангажира с отговорност, а това, че той се одобрява и от президента гарантира един орган, който е избиран от целия народ. Слава богу не съм чула желанието законът да бъде по-слаб, по повърхностен, просто това трябва да се докаже. 

Заместник-председателят на ДСБ и здравен министър Петър Москов обясни как са протекли разговорите:

Разговорът не върви по линията на критикуващи и критикувани, а по линията на излагане на различни мнения и ясен дневен ред на мнозинството за законодателната програма, зад която стои правителството и съответно мнозинството и ясни параметри на диалог, за да се избегнат ситуации като вчерашната, свързана с антикорупционният закон. Обсъдихме я и твърдя, че ще излезем достатъчно бързо и с достойнство от тази ситуация, но ще получите официално изявление след това от лидерите на коалициите. Не са принципни различията вътре в рамките на коалицията по антикорупционното законодателство, технически промени са. Как това ще се случи е въпрос на юридическа обосновка. Не става въпрос за намаляване на силата, за намаляване на обхвата или за омекотяване на текстовете в антикорупционното законодателство.

Заседанието се проведе в зала "Изток" на Народното събрание, като сред присъстващите бяха вицепремиерите Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Томислав Дончев, министърът на правосъдието Христо Иванов, други министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, лидери на партиите от Реформаторския блок, заместник-председателят на ГЕРБ и представители на подкрепящите управлението политически сили – АБВ и Патриотичен фронт. Срещата беше закрита за медии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът се среща с коалиционните партньори

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с представители на партиите, които подкрепят правителството – Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, след като вчера парламентът отхвърли антикорупционния закон, подготвен под ръководството на вицепремиера..

публикувано на 04.09.15 в 07:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18