Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се ЕК формално да одобри новите предложения за задължителен прием на бежанци

| обновено на 08.09.15 в 08:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се на изнесено заседание в Страсбург Еврокомисията формално да одобри новите си предложения за задължителен прием на бежанци. Планът за справяне с миграцията ще бъде представен в сряда пред евродепутатите от председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Въпреки изтеклите в пресата различни варианти, окончателният план за това кой колко бежанци да приеме още не е финализиран. Става въпрос за две отделни законодателни инициативи.

Първата е извънредна схема за спешно разпределение на 120 хиляди души, вече навлезли на европейска територия. Тя се прибавя към предишното предложение на Юнкер за разселване на квотен принцип на 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция. Само че в новото ще се преместват и хора, дошли през границата в Унгария.

Втората инициатива е създаването на постоянно действащ механизъм за вътрешно разпределяне на бежанци, който да се активира автоматично, когато броят им в някоя от периферните държави с външни граници значително нарасне.

Все още от Комисията не уточняват дали ще публикуват техническите документи още днес, или ще изчакат речта на председателя Юнкер пред Европарламента в сряда сутрин. Предполага се, че той ще настоява бъдещите квоти да са задължителни, независимо от броя бежанци, които ще се разселват. Неофициално се твърди, че дори има предложения, държавите, които откажат да изпълнят квотата си, да плащат определена сума, с която да се компенсират останалите държави за издръжката на бежанците. Планът трябва да разкрие дали процентно дяловете за различните държани ще се запазят и въз основа на какви критерии ще се изчислява тяхната способност да интегрират сирийци, иракчани и еритрейци. Изключение правят Великобритания, Дания и Ирландия, които са си извоювали по договор да не участват.

В програмата по миграция се очакват и конкретни идеи за подсилване на пограничната агенция Фронтекс, която да получи повече власт от суверенните правителства да връща нелегални имигранти обратно в родината.

Някои от основните предложения на Комисията се нуждаят от одобрение от евродепутатите, а за други парламентът само ще бъде консултиран. Квотната задължителна система обаче трябва да се приеме с квалифицирано мнозинство от вътрешните министри на ЕС на 14 септември.

По неофициални разчети, тиражирани в днешния печат, България ще трябва да приеме още 1600 души в допълнение към близо 600, за които вече се съгласи. Против задължителните квоти се обявяват Унгария, Полша, Чехия и други държави в Съюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението си..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42