Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на земеделието от ЕС отложиха за следващата седмица решението за новите помощи за млекопроизводителите

Юрки Катайнен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Късно снощи министрите на земеделието от Европейския съюз (ЕС) не постигнаха съгласие за разпределението на 500 милиона евро помощи между млекопроизводителите на 28-те държави. Пакетът от мерки бе предложен от Европейската комисия (ЕК) в отговор на протестите на бранша заради резкия спад на изкупните цени на млякото. Земеделските министри се разбраха да се съберат отново следващата седмица, за да уточнят схемата за получаване на парите от най-засегнатите млекопроизводители, уточни заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен

В момента разработваме формула за разпределение на средствата, което бе една от причините да искаме дискусия с министрите. Ще продължим този разговор. Разбира се, трябва да се съобразим с най-засегнатите държави, особено от руското ембарго и от други пазарни аномалии. Най-голям дял от тези 500 милиона ще бъде насочен към национални програми за подпомагане. Затова призоваваме правителствата да посочат най-подходящите инструменти за нуждите на техните производители. 

При разговорите, първоначално, подпомагането за България е било изчислено на 3 милиона евро, което българската делегация е отхвърлило с настояване за повече, съобщиха източници от Брюксел. Техническите преговори ще продължат в Съвета по земеделие следващия петък.

От съобщение на Люксембургското ротационно председателство на Съюза става ясно, че сумата от 500 млн. евро не е нова помощ, а идва от спестени средства в буфери на европейския бюджет.

Сред мерките са ранно авансово плащане до 70% на субсидиите по мерки още от 16 октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас

Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас за предстоящите избори.Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Най-много сигнали до момента са получени за Бургас и Варна. "До момента имаме получени общо 62 сигнала за нарушавне на изборния процес, имаме образувани 26 досъдебни производства като в тази цифра не влиза..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Росица Матева

ЦИК създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи

Централната избирателна комисия създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи в районните избирателни комисии и след това при постъпването им за повторна проверка в Комисията.  За целта фирмата "Информационно обслужване" ще осигури повече оператори за обработката за данните от двойният вот на 9-ти юни...

публикувано на 21.05.24 в 17:02

Депутатите приеха оставката на Мария Филипова като зам.-председател на КФН

На днешното си извънредно пленарно заседание депутатите приеха оставката на Мария Филипова -заместник-председател, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност" на Комисията за финансов надзор. Оставката е подадена на 20 май тази година, мотивът - лични причини. На 10 април 2019 година парламентът избра Мария Филипова и Илиана..

публикувано на 21.05.24 в 16:59
Хайнрих XIII Принц Ройс в съдебната зала, 21 май 2024 г.

Започва съдебен процес за опит за държавен преврат в Германия

Най-важният от трите съдебни процеса срещу групата заговорници около Хайнрих XIII принц Ройс започва днес във Франкфурт. Девет души от радикалната групировка "Райхсбюргери" ще отговарят по обвинение в опит за държавен преврат. Най-важният от трите съдебни процеса срещу групата заговорници около принц Хайнрих XIII Ройс започва днес във..

публикувано на 21.05.24 в 16:48

Зрелостници от Ямбол се оплакват от проблеми с матурата по английски език

Зрелостници и от Ямбол подадоха оплаквания в Регионалното управление на образованието за проблеми при полагането и на втория зрелостен изпит.  Учениците се оплакаха, че по английски език записът е бил лош и неразбираем. Днес Георги и Светлан от езиковата гимназия официално входираха сигнали за проблеми с аудиофайл по английски език. „Имаше..

публикувано на 21.05.24 в 16:41

Безработицата в община Велико Търново намалява до 2,9%

Безработицата в община Велико Търново намалява и достигна 2,9 процента. Бизнесът търси най-вече кадри със средно образование. 1556 са безработните, регистрирани в Бюрото по труда във Велико Търново, което обслужва и общините Елена и Златарица. Безработицата и в трите общини намалява, като най-висока е в Златарица – 14 %, което е 2,5 пъти над..

публикувано на 21.05.24 в 16:28
Вера Йоурова

Еврокомисар Йоурова ще предложи отпадане на процедура срещу Полша

Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7. Тя поясни, че това ще бъде едностранно решение на Комисията. Еврокомисар Йоурова подчерта, че в представения от Полша план за действие има подчертан ангажимент за преодоляване на дефицита, свързан с..

публикувано на 21.05.24 в 16:18