Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между Унгария и Хърватия заради бежанския наплив

Словенските сили за борба с безредиците използваха лютив газ срещу мигрантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бежанският наплив провокира напрежение между Унгария и Хърватия, както и в Словения. Според противоречива информация е имало инцидент между унгарските власти и хърватски полицаи, ескортирали влак с мигранти.
Началникът на унгарската служба за бедствия съобщи, че влакът е бил спрян, след като влязъл на унгарска територия, без предварително предупреждение. Властите разоръжили 40 хърватски полицаи и арестували машиниста. От Будапеща заявиха, че инцидентът поражда подозрение за нарушаване на границата.

Хърватската полиция обаче заяви, че никой от нейните служители не е бил разоръжен или задържан и е имало предварително споразумение за ескортирането на влака.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи на Хърватия техническа и логистична помощ, за да се справи с имигрантския натиск.

От сряда сутринта повече от 17 000 души са влезли в Хърватия. Вчера Хърватия  затвори границата си със Сърбия и започна транспортиране на мигранти към Унгария.

Будапеща отрича да има споразумение за това и обвинява Загреб, че насърчава незаконното преминаване на границата.

В Словения сили за борба с безредиците използваха лютив газ, за да спрат стотици мигранти, които се опитвали да влязат от Хърватия пеша през граничен пункт по моста над река Сотла. Полицаите е трябвало да ги отблъснат, след като се опитали със сила да пробият кордона, предаде Асошиейтед прес. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пеевски изпрати записи в МВР, ДАНС и прокуратурата, иска проверка на автентичността им

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати в МВР, ДАНС и прокуратурата записи, в които се чуват реплики, свързани с парични потоци, които бяха разпространени от медии и социални платформи през месец май, съобщиха от пресцентъра на партията. Пеевски внася в прокуратурата публична информация за корупция в ПП-ДБ В сигнала..

публикувано на 26.07.24 в 10:07

Овладян е пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин

Пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин е овладян. Няма пострадали сред работещите в базата, информираха от веригата.  Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин Тази сутрин взривовете в складовете на фирмата за пиротехнически изделия намаляха, но все още има силно горене в складовата..

публикувано на 26.07.24 в 10:02

Премиера на "Рилският пустинник" на площад "Св. Александър Невски"

Тази вечер на площад "Св. Александър Невски" ще се състои премиерата на музикалната поема "Рилският пустинник". Спектакълът, посветен на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала, ще се изпълни в три поредни вечери от петък до неделя с начален час 21 часа.  "Рилският пустинник" е поема за живота и делото на небесния..

публикувано на 26.07.24 в 09:52
Снимката е илюстративна

България - сред лидерите в ЕС по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм

България е сред водещите държави в Европейския съюз по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм според данните на Евростат през май.  Статистиката на Евростат по текущи данни потвърждава тенденцията за увеличение на интереса на българи към туризъм в страната и ни отрежда 5-то място сред държавите в Европейския съюз с увеличение от 29 на сто на..

публикувано на 26.07.24 в 09:45

Шест допълнителни точки в пленарното заседание

Депутатите гласуваха включване на шест допълнителни точки в днешното пленарно заседание. След изслушването на служебния енергиен министър Владимир Малинов за финансовото състояние на "Мини Марица - изток"  Народното събрание ще обсъди проект за предоставяне на компенсации за бизнеса заради високите цени на тока.  Депутатите изслушват..

публикувано на 26.07.24 в 09:36
Антон Иванов

Антон Иванов за скока в цените на тока: Пазарните играчи да се адаптират. Не може все да се търси държавата

Сметките за ток за бизнеса през юли може да са с 60% по-високи . От бранша изказаха опасения за фалити, ако държавата не се намеси. Свободният пазар се характеризира с това, че има периоди на високи и на ниски цени. Пазарните играчи трябва да се адаптират към тази среда и да не търсят непрекъснато решения чрез държавата в зависимост от..

публикувано на 26.07.24 в 09:35

Петър Пенчев, НД "Екогласност": Въздухът в Елин Пелин е опасен, затворете прозорците!

Въздухът в Елин Пелин е опасен за дишане, предупреди в интервю за БНР Петър Пенчев, заместник-председател на Национално движение "Екогласност". При висока температура се отделят диоксини и фурани , химически съединения, които са силно канцерогенни , обясни той. Огледи с дрон в Елин Пелин: Няма активно горене. Силата на взривовете..

публикувано на 26.07.24 в 09:21