Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов прогнозира, че 10 милиона сирийци могат да влязат от Турция в България в близко време

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз се събират, за да вземат допълнителни мерки за облекчаване на кризата с мигрантите. Във вторник вътрешните министри от съюза приеха с мнозинство квотната система за разпределяне на 120 хиляди бежанци от Близкия изток и Африка в страните- членки. Така общо към момента има решение за преразпределяне на 160 хиляди мигранти.

В Брюксел премиерът Бойко Борисов прогнозира, че 10 милиона сирийци могат да влязат от Турция в България в близко време. Министър-председателят се позова на данни от писмо, получено от турския премиер Ахмет Давутоглу:

Каквото и да се полага от Европейския съюз като усилия, тези няколко над 10 милиона имигранти се очакват да влязат в България. И двете външни граници са Гърция и България. 

От Сирия все повече хора уверяват, че няма какво да правят там и че е опасно за живота им. Няма икономика, няма какво да работят и потенциалните са толкова. Цифрата, която и турският премиер казва, е 7 милиона души. Това е само от Сирия.

Борисов подкрепи турската идея за създаването на зона за сигурност в Сирия, която да позволи на бежанците да останат в родината си и каза, че ще призове за това лидерите на ЕС:

Зоната за сигурност в Сирия незабавно трябва да се изгради, за да може тези хора, които няма да намерят подслон в Европа, да могат и в Българи яда го намерят. Има къде да им се направят лагери и човешки условия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради нилската треска: РЗИ разпореди извънредно пръскане срещу комари в Монтанско

Да се извърши извънредна обработка срещу комари в област Монтана разпореди Регионалната здравна инспекция. Причината са регистрираните три случая на западнонилска треска в страната. Кметовете на 11-те общини в област Монтана са информирани, че трябва да извършат извънредна обработка срещу комари на територията на населените места. Въпреки, че..

публикувано на 05.09.24 в 11:20

НС окончателно забрани продажбата на вейпове на деца

Народното събрание окончателно забрани употребата, продажбата и предлагането на бездимните и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст. Един от вносителите на промените - Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС - подчерта, че следващите законодателни стъпки ще са в посока на енергийните напитки. "Следващата битка, която трябва заедно..

публикувано на 05.09.24 в 11:09

Огнище на шарка по овцете е регистрирано в Ямболско

Огнище на шарка по дребните преживни животни е констатирано в село Войника, община Стралджа, област Ямбол. Заболяването е установено в животновъден обект със 135 овце, съобщават на сайта си от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), пише БТА. Фермата е поставена под възбрана за ограничаване на движението от и към нея. Определена..

публикувано на 05.09.24 в 11:04

На въртележката на частните извънучилищни занимания: пари, логистика, свободно време

Подрастващите днес разполагат с широк избор от платени допълнителни занимания в извънучебно време . Къде е балансът между образованието и свободното време? Защо частните уроци превземат все повече територия и какви са финансовите измерения на извънкласните занятия? Едно е децата да ходят на допълнителни дейности – музика, спорт, изкуство,..

публикувано на 05.09.24 в 10:57

Не избраха Бойко Рашков за шеф на Комисията за контрол над службите

Мнозинството в Народното събрание отхвърли кандидатурата на бившия вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков за председател на парламентарната комисия за контрол над службите. Проектът на  ПП-ДБ беше подкрепен само от 37 народни представители - от ПП-ДБ, 3-ма от БСП, 1 от Има такъв народ, 1 независим. 132- ма от ГЕРБ-СДС,..

публикувано на 05.09.24 в 10:52
Делян Пеевски

Пеевски за решението на ЦИК за коалициите на двете фракции на ДПС: Незаконно

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски определи решението на ЦИК - двете коалициите, в които участват двете враждуващи групи в движението, да заличат ДПС в тях, като "незаконно". Той обвини председателя на ЦИК Камелия Нейкова, че е свързана с една от партиите в другата коалиция - СБОР. "Абсолютно незаконно решение. Виждат..

публикувано на 05.09.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Расте интересът към участието в тенис ваканции

Расте интересът към участието в тенис ваканции, които са свързани с спортни турнири за непрофесионалисти.  Те са организирани от най-голямата любителска тенис общност у нас, посочват туроператори, специализирани в тази дейност.  Годишно у нас се организират около 10 турнира, но тенис любителите в България участват в подобни турнири и в чужбина,..

публикувано на 05.09.24 в 10:09