Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: В България може да има регистрационен център за бежанци

Милиарди евро допълнителна помощ за проблема с миграцията обещаха лидерите на ЕС

| обновено на 24.09.15 в 09:07

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) обещаха милиарди евро допълнителна помощ за регионите, от които идват бежанци. В декларация след извънредната си неформална среща правителствените ръководители потвърдиха готовността да приложат Плана за действие по миграцията, предложен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Цел номер едно е организирането на регистрация и прием на бежанците в държавите с външни граници. Германия иска такъв приемен център и у нас.

За предсрочно откриване на центрове за прием на мигранти още през ноември се призовава в декларацията след срещата. В така наречените "горещи точки" ще се снемат пръстови отпечатъци, ще се регистрират пристигащите и ще бъдат задържани там, докато се реши дали имат право на бежански статут. За тази цел се дават 1,3 милиона евро за още персонал на агенциите Фронтекс за гранична охрана, Европол за полицейски обмен на информация и Службата за подкрепа в областта на убежището. Германският канцлер Ангела Меркел допусна, че такъв център може да се открие и в България:

Имаше широко съгласие, че тези "горещи точки" трябва бързо да бъдат разположени в страните с външни граници за Съюза, като Италия и Гърция, но също България – въпреки че тя не е част от Шенген, има обща граница с Турция.

Българското правителство досега официално отказваше да приеме подобен бежански център.

ЕС ще даде огромни суми на съседните на Сирия държави – Турция, Ливан, Йордания, като и на страните от Западните Балкани, от които се очаква по-добре да се грижат за бежанците и да не ги пускат към европейската територия. За целта на 5-и октомври ще има преговори с турския президент Ердоган.

Пред българските медии премиерът Бойко Борисов призова за участие в плана на Турция за 80-киломентрова буферна зона за сигурност в Северна Сирия заедно със САЩ и Русия:

С турския премиер разсъждаваме върху варианта да се създаде една зона за сигурност, в която хората да са близко до родните си места, каквото трябва да им се помага – да им се помага там. Каквото и да се полага от ЕС като усилия, тези над 10 милиона мигранти се очакват да влязат в България – двете външни граници са Гърция и България.

Председателят на Съвета Доналд Туск обаче отрече да има съгласие за военни операции на сирийска територия:

Това е нещо различно от нашите нужди. Планът е много амбициозен, но за нас по-важно е да си сътрудничим по същинския проблем с бежанците и заплахата от нова вълна през границата.

Лидерите обещаха дипломатически усилия за решаването на конфликтите в Сирия и Либия, но без конкретни ангажименти, наблягайки на водещата роля на ООН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Л. Панайотова: Пресече се инициативата за възстановяване вътрешните граници в ЕС

Това, че вътрешните министри на страните от ЕС приеха с квалифицирано мнозинство разпределението на бежанските квоти, показва безсилие да се постигне този консенсус и обща позиция, която 28-те страни имат и досега по всички други въпроси...

публикувано на 24.09.15 в 08:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 4 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за..

публикувано на 21.05.24 в 21:06

Парламентът отново не успя да започне второто си извънредно заседание

И вторият опит за започване на свиканото за тази вечер извънредно заседание се оказа неуспешен. Парламентът не успя да събере кворум, след като се регистрираха само 117 депутати. За да бъде открито заседанието, са необходими 121 гласа. Последният..

публикувано на 21.05.24 в 20:36
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Раздаването на храна в Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност

Раздаването на храна в палестинския град Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност, обявиха от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). . Доставката на медикаменти е спряла още преди 10 дни, поради прекъсването на трафика..

публикувано на 21.05.24 в 20:15

Разрушен е последният руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети

От украинската армия съобщиха, че при операция през почивните дни са разрушили последния руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети, предаде Ройтерс.  По последна информация на генералния щаб на украинската армия става дума за ракетния кораб "Циклон" от..

публикувано на 21.05.24 в 20:09

Парламентът не събра кворум за второто за деня извънредно заседание

Народното събрание не успя да събере кворум, за да даде старт на второто за деня извънредно заседание. Регистрираха се 111 народни представители. Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес Председателстващата заседанието Росица..

публикувано на 21.05.24 в 19:59

Пореден протест срещу новата организация на движението в центъра на столицата

И тази вечер жители на центъра на София се събраха на протест, заради наложената от столична община нова организация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". По късно ще бъде блокирано движението по бул. "Патриарх..

публикувано на 21.05.24 в 19:31
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Не се очакваше престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел да бъдат сложени на едно ниво

Не се очакваше на едно ниво да бъдат сложени престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел. Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков във връзка с  поисканите от главния прокурор на..

публикувано на 21.05.24 в 19:26