Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фолксваген” е манипулирал коли и в Европа

„Фолксваген” е манипулирал коли и в Европа. Това заяви министърът на транспорта на Германия Александер Добринд н апресконференция в Берлин. Концернът бе обвинен че е монтирал софтуер в дизеловите си автомобили, с който може да манипулира резулаттите от замерването на вредни емисии. Така е продавал коли, които изхвърлят вредни газове в пъти над допустимото.

Скандалът е толкова голям, че ще нанесе щети не само на коцерна, а на целия автомобилен бранш и на Германия като страна, печелеща най-вече от репутацият аси на произовдител на високо качество.

„От концерна ни съобщиха, че скандалът със завишените вредни емисии засягат и автомобили, продадени в Европа. Става дума за дизелови двигатели от 1,6 е 2,0 литра”, съобщи министърът на транспорта на Германия Добринд пресконференция в Берлин.

В резултат на скандала в сряда оставка подаде шефът на ”Фолксваген” Мартин винтеркорн.  Според данни от медиите това няма да е единствената оставка. Очакват се уволнения и в борда на директорите на марките „Ауди” и „Порше”, както и още оттегляния на хора от ръководни позиции във „Фолксваген”.  Най-вероятно оставки вече са разписали шефът на „Ауди” Улрих Хакенберг и шефът на „Порше” Волфганг Хац, твърди „Билд”.

В четвъртък стана ясно, че „Фолксваген” е влязъл в контакт с екоинституциите в САЩ още началото на септември, но  е съобщил за това едва седмици по-ъксно. Според материали в английския печат пък още през април клиенти на концерна в САЩ са получили писма, в които ги предупреждават за дефектен софтуер и ги канят той да бъде поправен.

Зелената партия настоя разследавнето, което тече в момента срещу „Фолксваген”, да се разпростре и върху останалите автомобилни производители. „В интерес на здравето на населението това трябв ада стане спешно”, посочиха от партията. Зелените припомниха, че триковете аз изключване на регулаторите на газови емисии в моторите са познати отдавна и Европейската комиися вече е настоявала производители, които прибягват до тях, да бъдат наказвани.  „По наше знание това така и не с ее случвало досега”, посочиха целените.

Моделите на „Ауди” – А1, А3, А4 и А6 най-вероятно са с такъв софтуер. Те ще бъдат проучени през следващите дни.

Под сериозен натиск попадна и друг автомобилен концерн – БМВ.

Акциите на концерна се сринаха в четвъртък, след като германски вестник съобщи за проблеми и с врединте емисии при техни модели. Дизелови автомобили на БМВ са показали завишаване на нормите 11 пъти над допустимото при тестове, писа „Аутобилд”. На тестовете на Международния Съвет на чистите Тарнсопртни средства са се провалили моделът BMWX3. БМВ обаче отрече съобщенията  иказа, че в техни автомобили няма софтуер, койт ода деактивира замерването на газовете.

Според медиите в Германия именно тази организация е довела до скандала с „Фолксваген”. Т ес азасекли отклоненията и са информирали различни инситтуции, занимаващи се с опазавнето на околната среда. В резултат на този сигнал се е задействала и американската Агенци яза защита на околната среда.

Все още не е ясно колко ще струва скандалът на „Фолксваген”. В четвъртък британски шофьори и частни клиенти съобщиха, че ще се организират за общ процес срещу концерна и ще искат огромно обезщетение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокурорската колегия на ВСС ще обсъди подновяване на процедурата за избор на главен прокурор

Прокурорската колегия ще обсъди идния понеделник дали да предложи на Висшия съдебен съвет подновяване на процедурата за избор на главен прокурор. Процедурата бе спряна заради промените в Конституцията и след като бившият главен прокурор Иван Гешев оспори пред Конституционния съд промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс...

публикувано на 04.09.24 в 21:04

Пореден протест в Кочериново, въпреки че проблемът с водата се решава

Десетки от Кочериново и близките села излязоха на пореден протест тази вечер, въпреки подборената ситуация и проблемът с водата е на път да се реши, казаха за БНР от местната управа.  Протестът продължи два часа с блокада на подходи и пътища на три места - в центъра на града, на пешеходната пътека, при моста за кв. "Бараково" и на главен..

публикувано на 04.09.24 в 20:40
Ст. комисар Емил Павлов

Емил Павлов е освободен от длъжността директор на ОД на МВР-Бургас

Директорът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов е освободен от длъжност.  Решението е съобщено в полицията в следобедните часове.  На този етап не е ясно кой ще поеме управлението на една от най-натоварените дирекции в страната два месеца преди изборите. Емил Павлов беше назначен през август 2023 година.  Той напуска поста по-малко от..

публикувано на 04.09.24 в 20:16

ЦИК: "ДПС - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" да предоставят до 7 септември документи, че ДПС не е част от състава им

Коалициите "Движение за права и свободи - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" трябва да предоставят до 17 ч. часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.  Това се казва в указанията, приети тази вечер от Централната избирателна комисия.  Заседанието на ЦИК започна малко преди 18 ч. - с близо 7..

публикувано на 04.09.24 в 19:52
Ивайло Мирчев

"Да, България" призовава Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера Цветан Василев, постъпило в централата ѝ.  По думите на Ивайло Мирчев, цитирани от пресцентъра, в..

публикувано на 04.09.24 в 19:41
Лили Илиева

Няма да удължават мярката за задържане на бащата, разследван за смъртта на 17-годишния си син в Замфирово

Няма да бъде удължавана мярката за задържане на бащата, който се разследва за смъртта на 17-годишния си син, от берковското село Замфирово. От прокуратурата в Монтана дадоха подробности по случая. Прокуратурата в Монтана установява обстоятелствата за евентуално извършено престъпление при смъртта на момче от село Замфирово.  Според..

публикувано на 04.09.24 в 19:23

6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера

Общо 6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера, която бе сериозно повредена от пожар преди четири години. Въпреки че част от парите са одобрени, все още не са преведени към изпълнителя и така работата не може да започне. 75-годишнина от създаването си ще отбележи екипът на Държавна опера-Русе, а всички..

публикувано на 04.09.24 в 19:05