Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 27 септември в Националната опера Гала концерт на 15-ия международен майсторски клас

Райна Кабаиванска: Задачата ни е да задържим операта като голям духовен факт

| обновено на 25.09.15 в 16:38
Вече петнайсет години месец септември е времето, в което голямата наша оперна прима Райна Кабаиванска провежда своя майсторски клас в Нов български университет.

Млади изпълнители от различни краища на света идват в София, за да се докоснат до таланта на Кабаиванска, която е категорична, че не пести похвали, но понякога е болезнено критична. Казва, че контактът с младите хора й дава сили и надежда. Учениците ми ме слушат, даже се страхуват, категорична е известната оперна певица. С усмивка отбелязва обаче, че тя е като майка за тях, затова търсят съветите й, и често идват при нея като на изповед. Убедена е обаче, че кариера и бъдеще ще имат тези, които залагат не само на талант и глас, но и на интелигентност. Как обаче можеш да кажеш на своя ученик истината, това че той няма нужните качества? Кабаиванска казва пред Даниела Бенишева, че изпитва огромна трудност, когато трябва да е откровена, защото истината й ранява.

Въпреки критичните думи към младите хора, Кабаиванска ги обича и подкрепя. Доказателство е този неин пореден 15-и Международен майсторски клас в Нов български университет, който по традиция ще завърши с гала концерт. Това ще се случи на 27 септември в Националната опера. Диригент ще бъде Найден Тодоров. На церемонията ще станат ясни и новите стипендианти на операнта ни прима.

Още за майсторския клас, за възможностите, които той дава на тези, които са минали през него, за качествата, които трябва да имат днешните млади оперни певци, ще разберем от интервюто на Даниела Бенишева с Райна Кабаиванска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия