Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 5200 жени са се възползвали от общинската програма срещу рак на гърдата

Близо 5200 жени от София са се прегледали в рамките на общинската скрийнингова програма за рак на гърдата, съобщи заместник-кметът по здравеопазване Антоанета Пейчева. Проектът е обхванал учителки на възраст между 35 и 60 години:

При 28 жени бяха открити суспектни рентгенови данни за рак на млечната жлеза. Бяха установени и много доброкачествени заболявания на гърдата, които също подлежат на по-нататъшно проследяване и евентуално лечение. На 402 жени е извършена рентгненова мамография. При 3 908 жени не са установени патологични отклонения, тоест това са клинично здрави лица. При останалите 1 271 жени са констатирани болестни изменения, както следва - заболявания с доброкачествен характер 1 241 случая. 

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Това е най-големият подобен проект за последните 25 години за цялата страна.

БНР е медиен парнтьор на кампанията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Безплатни прегледи за рак на гърдата организира столичната болница "Света Ана" през октомври

Болница "Света Ана" в София ще има специална информационна кампания по повод октомври, обявен за световен месец за борба с рака на гърдата. Всеки понеделник на октомври от 9:00 до 14:00 часа ще има безплатни профилактични прегледи. Желаещите могат да..

публикувано на 28.09.15 в 10:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно,..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната..

публикувано на 13.07.24 в 15:38