Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстояване на правата на жертвите на трафик чрез незабавна правна защита

Снимка: earlylegalintervention.eu

Всяка минута един човек в света става жертва на трафик. Само за периода 2010 – 2012 г. в ЕС близо 31 хил. души са признали, че са били експлоатирани по този начин. Според Евростат, от тях 80% са жени, а 12 – непълнолетни. 70 на сто от регистрираните жертви са били подложени на трафик с цел сексуална експлоатация. 32 млрд. евро годишно в света са приходите, които получават трафикантите.

По данни на Националната комисия за борба с трафика на хора към МС, всяка година между 500 и 550 са българите, които са регистрирани, че са жертва на трафик в редица държави-членки на ЕС. Близо 80% от жертвите стават обект на сексуална експлоатация. Почти всички са жени. Правото на незабавна правна защита е едно от основните права, гарантирани за пострадалите от трафик съгласно Европейска директива 2011/36 и по Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора.

„Защита на правата! Ранна правна помощ за жертвите на трафик на хора”
е проект на шест европейски държави – Ирландия, Литва, Великобритания, Шотландия, Хърватска и България. Водещата организация е Имигрантски съвет на Ирландия, а от България партньор по проекта е Фондация Български център за джендър изследвания (БЦДИ). На форум в София участниците в проекта споделиха опит подобрите практики за осигуряване на защитата на жертвите на трафик чрез ранна правна помощ, насърчаване на тяхното социално възстановяване и на ролята им като свидетели.

Жертвите на трафик трябва да имат гарантиран достъп до специализирана правна помощ, каза Геновева Тишева, управител на БЦДИ:

За да може да бъде идентифицирана и да получи в пълен обем своите права на социална защита пред административни органи, независимо дали ще се развие наказателно производство по случая или не, всяка жертва на трафик трябва да бъде подготвена за евентуална процедура. За съжаление в България няма такава ранна правна помощ, поради което дълго време жертвите на трафик остават неидентифицирани и незащитени. С този проект целим в България това да не се случва и да бъде осигурено държавно финансиране за подобни консултации. Установили сме, че предоставените от експерти на НПО услуги най-добре се възприемат от жертвите на трафик.

Какви са добрите практики по света и опитът на Ирландия, ще научим от координатора на проекта Нуша Йонкова:

В Ирландия, както и в други страни от ЕС, в момента се срещат трудности при осигуряване на правна помощ за жертвите на трафик. Това, което отличава Ирландия от България, е фактът, че имаме независими правни центрове, които сами си обезпечават финансирането посредством фондации от чужбина или чрез местни религиозни ордени. По този начин ние имаме висококвалифицирани и подготвени правни експерти, които работят с жертвите на трафик. Недостатъкът е, че много рядко полицията използва директно тези правни центрове. Има известна доза страх, че намесата на адвокат може да обърка жертвата на трафик, която е свидетел, и да попречи на разследването. Аз работя за правен център в Ирландия, който се нарича Имиграционен съвет, и нашите адвокати подготвят едни от най-добрите свидетели за успешни съдебни разследвания и присъди. Що се отнася до добрите практики, темата на нашия проект ги подсказва. Това е признаването от всички страни-членки на ЕС и особено от властите, които се занимават с трафика на хора, че ранната и навременна намеса правна намеса на адвокат по различните случаи, който да оцени ситуацията, да обясни на жертвата възможностите за избор, обикновено довеждат до резултат, който е от полза не само за жертвата, но и за справедливи присъди на трафикантите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.