Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Лечението по 60 клинични пътеки отпада от основния пакет", пише вестник "Сега". Само спешността и децата ще са с приоритет в част от хирургията, очните, УНГ и диагностиката. Ще се чака за планова операция и за диагностична процедура според проектонаредба на Министерството на здравеопазването за основния и за допълнителния пакет, които ще се плащат от Касата.

"Номерата за коли свършват на 10 ноември" е темата на днешния брой на "Телеграф". Алуминиевите табели свършват, все още не е подписан нов договор с фирмата, която ги произвежда, казват от "Пътна полиция". Има още един проблем  - липсата на консумативи като хартия и тонери за компютрите. Това също блокира регистрацията на автомобили.

Вестник "Сега" прогнозира, че парламентът няма да одобри по-високите акцизи за част от горивата. Изданието цитира Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на комисията по бюджет и финанси, която смята, че голяма част от предложенията за повишаване на акцизите ще бъде коригирана надолу преди окончателното приемане на закона. Депутатите одобриха вчера, в пленарната зала, проектозакона на първо четене.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заявява, в интервю за "Труд", "Играем си на котка и мишка в енергетиката". Според него, изпълнителната власт проявява голяма готовност да обслужва лобистки интереси. Той съобщава, че в близките дни ще сигнализира прокуратурата за нарушения на бившия председател на енергийния регулатор Светла Тодорова и за бившата ръководителка на НЕК Екатерина Истаткова. Валери Симеонов е председател на временната комисия в парламента за проверка състоянието на енергетиката.

"БСП сигнализира за купуване на гласове в Перник", пише вестник "Дума" на първа страница. Има аудиозапис за доказателство, в който се чуват думите на кандидат-кметица "Платихме си вота".

Закъсали бизнесмени укриват бежанци срещу 50 евро на човек, пише на първа страница "Монитор". Изданието цитира премиера Бойко Борисов, който предупреждава, че въздушните удари на Русия в Сирия ще отприщят нова вълна от бежанци към Европа.

"Заради наши проститутки, задължават сводниците в Амстердам да учат български". Така собствениците на публични домове в Холандия щели да се борят с трафика на хора, пише "Новинар" на първа страница. Повод за това изискване е станал отказ от местните власти да дадат разрешително за разкриване на нов публичен дом, понеже жриците щели да са българки и унгарки, а собственикът не знаел тези езици и нямало как да контактува с бъдещите си подчинени.

"Никой не търси в чужбина един от убийците на студента Стоян Балтов", пише вестник "24 часа". Братът на убития предупреждава още след инцидента преди 6-7 години, че виновниците Вили Георгиев и Светлозар Стоилов ще се укрият зад граница. 20-годишният Стоян беше убит в Студентски град. Майка му и брат му вече не вярват, че ще има възмездие, пише още вестникът.

"Марс е обитаем", заявява д-р Алфред Макюън, главен изследовател за НАСА, пише "Труд" на първа страница. Американският учен е дал интервю за българската информационна агенция "Форумнюз". Той съобщава подробности за епохалното откритие - вода на Марс. Като реплика на това интервю идват думите на професор Гаро Мардиросян в "Новинар" - "Водата на Марс не е сензация, а по-скоро планирана медийна атака". "Познавайки миналото на Червената планета, ще узнаем бъдещето на Земята", казва професорът от Института за космически изследвания при БАН. "Стандарт" информира, че в предаването на бТВ "120 минути" в неделя ще гостува ръководителят на програмата за проучване на Марс в НАСА Джим Уотсън.

"Монитор" разказва за световноизвестната киноактриса от миналия век Клаудия Кардинале, която в четвъртък ще бъде в България за премиерата на филма "Имало едно време един уестърн", в който играе себе си, и ще получи титлата "доктор хонорис кауза" на театралната и киноакадемия.

Естрадният певец Христо Кидиков, който е на 69 години, споделя в интервю за вестник "Стандарт": "Не боледувам, защото пия черен бъз и вървя по 6 километра на ден". 

Водещият на култовото предаване на БНР "Пулсиращи ноти" Тома Спространов разказва, в "24 часа", спомени от дългата си радиокариера. Той си спомня, че предаването е започнало на 4 януари 1979 година, на същия ден се е родила дъщеря му, третото дете в семейството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обедиенното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната, потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия, след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката..

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа,..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и Съединените щати и значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно..

публикувано на 04.07.24 в 19:06