Калпакчиев: Дискусията за конституционните промени да е върху правомощията на съдийската и прокурорската колегия

Калин Калпакчиев
Снимка: Дневник

Днес се навършват три години от конституирането на сегашния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Когато се оценяват ефективността и публичният образ на един орган, са важни както действията, които извършва, така и тези, които не е извършил, а и как ги е извършил. Ние може да сме провели 100 избора на административни ръководители, но ако в два от тях сме демонстрирали двоен стандарт, липса на ясни мотиви или изобщо на мотиви, това остава и се забелязва много повече, коментира работата на ВСС през последните три години един от неговите членове – Калин Калпакчиев.

Като примери за избор на висши магистрати, от които изпитва срам и неудобство, той посочи гласуването за председател на Софийския апелативен съд и на Бургаския административен съд.

Скрити зад тайното гласуване, много често мнозинствата не са ясни. Има случаи, в които по една или друга изпусната реплика на представителите на мнозинствата става ясно какви са очертаващите се тенденции. Но е факт, че резултатите от гласуванията не са логични или са трудно обясними и за мен това е по-важното, коментира Калпакчиев.

Членът на ВСС коментира и конституционните промени:

Важно е да фокусираме дискусията върху това, което е най-важно, което е най-съществено. А според мен това е какви ще са правомощията на двете колегии и на пленума. Много е важно двете колегии да запазят приоритет върху всички кадрови и дисциплинарни правомощия и какъв ще е съставът на съдийската и прокурорската колегия. Това за мен е най-важният въпрос.

Калин Калпакчиев смята, че с конституционните промени трябва да се даде право на общите събрания на двете върховни съдилища да номинират кандидати за председатели, между които ВСС да прави избор, който да предлага на президента.

Цялото интервю с Калин Калпакчиев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33