Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Калпакчиев: Дискусията за конституционните промени да е върху правомощията на съдийската и прокурорската колегия

Калин Калпакчиев
Снимка: Дневник

Днес се навършват три години от конституирането на сегашния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Когато се оценяват ефективността и публичният образ на един орган, са важни както действията, които извършва, така и тези, които не е извършил, а и как ги е извършил. Ние може да сме провели 100 избора на административни ръководители, но ако в два от тях сме демонстрирали двоен стандарт, липса на ясни мотиви или изобщо на мотиви, това остава и се забелязва много повече, коментира работата на ВСС през последните три години един от неговите членове – Калин Калпакчиев.

Като примери за избор на висши магистрати, от които изпитва срам и неудобство, той посочи гласуването за председател на Софийския апелативен съд и на Бургаския административен съд.

Скрити зад тайното гласуване, много често мнозинствата не са ясни. Има случаи, в които по една или друга изпусната реплика на представителите на мнозинствата става ясно какви са очертаващите се тенденции. Но е факт, че резултатите от гласуванията не са логични или са трудно обясними и за мен това е по-важното, коментира Калпакчиев.

Членът на ВСС коментира и конституционните промени:

Важно е да фокусираме дискусията върху това, което е най-важно, което е най-съществено. А според мен това е какви ще са правомощията на двете колегии и на пленума. Много е важно двете колегии да запазят приоритет върху всички кадрови и дисциплинарни правомощия и какъв ще е съставът на съдийската и прокурорската колегия. Това за мен е най-важният въпрос.

Калин Калпакчиев смята, че с конституционните промени трябва да се даде право на общите събрания на двете върховни съдилища да номинират кандидати за председатели, между които ВСС да прави избор, който да предлага на президента.

Цялото интервю с Калин Калпакчиев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оттеглят промените в Закона за лова и опазване на дивеча за прецизиране

Предложенията за промени  в Закона за лова ще бъдат оттеглени, за да се прецизират, докато се намери баланс между всички заинтересовани страни. Това решение беше взето на заседание на Ловния съвет към Агенцията по горите. Промените предизвикаха негативна  обществена реакция, заради допускане на забранени до момента вещества и начини на лов..

публикувано на 27.10.20 в 20:28
Майки от “Системата ни убива” протестират пред МТСП - 26 октомври 2020 г.

Факелно шествие на "Системата ни убива" тръгна към Съдебната палата

Протестно шествие на майките от „Системата ни убива“ затвори столичния булевард "Цар Освободител". Факелно шествие тръгна към сградата на Съдебната палата. По-рано майките от "Системата ни убива" сложиха жалейки на сградите на парламента и на Министерския съвет. Тази вечер протестът, на който се отслужи панихида и проведе факелно шествие..

публикувано на 27.10.20 в 20:13
Министър Костадин Ангелов

Нова заповед: Гимназисти и студенти учат онлайн, без нощни клубове навсякъде

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво.  От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и студенти ще учат онлайн, няма да се провеждат екскурзии, кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите , а нощните заведения се затварят в цялата страна ...

публикувано на 27.10.20 в 19:44

Кабинети за Covid проби и онлайн обучение за личните лекари в област Стара Загора

В област Стара Загора разкриват  кабинети за вземане на проби на пациенти със съмнения за Covid-19. Кабинет за пробонабиране за Covid-19 вече работи на територията на Университетската болница в Стара Загора, информира областният управител Гергана Микова: „Също заявиха готовност да организират такъв кабинет - за пробонабиране, на територията..

публикувано на 27.10.20 в 19:41

Липсата на витамин Д е критична при заразените с Covid-19

Лекари от Испания са установили, че повече от 80 на сто от пациентите, попаднали в една от болниците в град Сантандер с леки или тежки форми на Covid-19 при първия пик на пандемията, са страдали от недостиг на витамин Д, съобщи ТАСС, като цитира съобщение на Дружеството по ендокринология на САЩ. "Трябва да проследяваме случаите на недостиг на..

публикувано на 27.10.20 в 19:13

Медици в столицата апелират за спазване на Covid мерките

В 20:00 часа лекари и медицински сестри ще излязат пред спешните отделения на големите столични болници с призив към обществото за спазване на противоепидемичните мерки. Със светнати фенерчета на мобилните си телефони медиците искат да покажат, че вече 8 месеца от началото на Covid епидемията продължават да са на местата си, въпреки умората,..

публикувано на 27.10.20 в 19:12

Училищата в община Радомир са готови за дистанционно обучение

Училищата на територията на община Радомир имат готовност за дистанционно обучение, ако това се наложи, съобщиха от общинската управа. По информация от кмета Пламен Алексиев от общо 1121 ученици, само 19 са без технически средства, 44 са без интернет и 61 ученици са както без технически средства, така и без интернет. При 120 души..

публикувано на 27.10.20 в 19:06