Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО се събира спешно заради навлизането на руски изтребител в турското въздушно пространство

Столтенберг: Русия трябва да зачита напълно въздушното пространство на НАТО

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия, че ескалира напрежението със Северноатлантическия пакт с "недопустимото" нарушаване от страна на неин военен самолет на турското въздушно пространство.

Столтенберг свиква извънредна среща на Алианса по-късно днес, след като Турция обяви, че руска машина е навлязла в пространството й по границата със Сирия.

Току-що се срещнах с външния министър на Турция Феридун Синирлиоглу, за да обсъдим последните военни действия на Руската федерация във и около Сирия, включително недопустимото нарушение на турското въздушно пространство от руски военен самолет. Ясно подчертах, че НАТО ще брани строго турската сигурност. Руските действия не допринасят за сигурността и стабилността в региона. Предупредих Русия да зачита напълно въздушното пространство на НАТО и да избягва ескалиране на напрежението с Алианса, подчерта Столтенберг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руски изтребител е нарушил въздушното пространство на Турция

Руски изтребител е нарушил въздушното пространство на Турция, съобщава ТАСС, като се позовава на турското министерство на   външните работи. На 3 октомври в 12 часа и 8 минути самолет на Руската федерация наруши въздушното ни пространство в..

обновено на 05.10.15 в 15:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил. По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от..

публикувано на 11.08.24 в 13:52

Хиляди украински бойци участват в офанзивата на руска територия

Хиляди украински войници участват в офанзивата на руска територия, заяви пред АФП висш украински представител, чието име не се посочва. "Ние атакуваме. Целта е да бъдат разтеглени позициите на врага, да бъдат нанесени максимални загуби и да..

публикувано на 11.08.24 в 13:40
Серхий Марченко

Киев вини САЩ за увеличаването на бюджетния си дефицит

Министърът на финансите на Украйна призова в интервю за „Файненшъл таймс“ своите западни съюзници да ускорят изплащането на заем от 50 милиарда долара, твърдейки, че закъсненията в доставките на оръжия са допринесли за огромния бюджетен дефицит, който..

публикувано на 11.08.24 в 12:55
Тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024” „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Министърът на отбраната все още не е разговарял с номинираната за премиер Горица Грънчарова

Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с посочената за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, но среща с нея предстои. Министърът каза това във Варна, където участва в честването на 145-ата годишнина от..

публикувано на 11.08.24 в 12:07

Дни на младежта организират в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта 12 август. От днес до сряда са предвидени различни събития и образователни дейности. Първата проява е тази вечер. По повод Международния ден на младежта..

публикувано на 11.08.24 в 11:56

Поредна творба на Банкси се появи в Лондон

Поредното произведение на известния британски уличен художник Банкси, представляващо протягаща се голяма котка на утринното слънце, беше свалено само часове по-късно, което предизвика негодуванието на събрали се хора в лондонския квартал Крикълууд,..

публикувано на 11.08.24 в 11:52

Грузинец е с опасност за живота след ПТП край Монтана

48-годишен грузинец е в болницата в Монтана с опасност за живота. Чуждестранният гражданин е с множество ранни вследствие на катастрофа край село Смирненски Тежкият пътен инцидент е станал вчера следобед. Грузинският гражданин е пътувал с колата..

публикувано на 11.08.24 в 11:28