Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Номинацията на Горица Грънчарова отразява съотношението между основни олигархични фактори в България"

Огнян Минчев: Не виждам оптимизъм, от задкулисието не желаят да осигурят условия да излезем от кризата

"В последните15 години са блокирани възможностите за възникване на автентични, не манипулирани политически сили"

| Интервю
Огнян Минчев
Снимка: Савина Спасова

Искрено казано не виждам основание за оптимизъм и след изборите. В навечерието на предстоящите избори нямаме сериозна промяна на политическата сцена, която да ни обнадеждава, че отнякъде може да дойде нова политическа сила с програма и да внесе необходимата е очаквана промяна.

Това коментира в интервю пред БНР политологът проф. Огнян Минчев.

"В последните15 години са блокирани възможностите за възникване на автентични, не манипулирани политически сили – да излязат с платформа и да спечелят гражданите. Това е невъзможно. Повечето от възникващите партии са технологични проекти, свързани с някой олигархичен кръг. Докато това е реалността, на българската политическа сцена не може да очакваме субект с мотивация и ресурс да промени тази ситуация. Защото от задкулисието не желаят и отказват да осигурят условията да излезем от политическата криза", обясни проф. Минчев.

И прогнозира, че „в крайна сметка политическата криза у нас ще бъде разрешена, дано то не е свързано с катастрофа и разпадане на политическата система, и сценарии, който ще бъде против интересите на българите и българския национален интерес“.

Според него разцепването на ДПС и кризата в БСП и левия сектор „ще доведат до определени, но ситуационни промени на вътрешните баланси на властовите фактори, политико-олигархичните фактори, но не и за предпоставки за нови условия за преодоляване на политическата криза“.

„Политическото напрежение и кризата не могат да бъдат успокоени от номинацията на следващия служебен премиер – Горица Грънчарова. Грънчарова очевидно е един избор, който отразява настоящото съотношение на силите между основни олигархични фактори в България. Това съотношение през последните месеци очевидно се е променило, след като Главчев вече не е приемлива кандидатура за премиер, както за президента Румен Радев, така и за политико-олигархичния ландшафт“, коментира Огнян Минчев номинацията на Грънчарова за премиер.

Според него на Грънчарова ще ѝ е трудно  да съвмести интересите в едно правителство, което няма да бъде само за двата или трите месеца до изборите, а и малко след тях, като се има предвид, колко трудно се създава редовно правителство.

И допълни за номинацията: 

"На практика не само Румен Радев, но и други основни политически фигури се крият зад тези несполучливи конституционни поправки - лидери на партии, Борисов, Пеевски, Петков, БСП и т. нат. Но Радев е ключова фигура, защото натрупа голямо количество власт, голяма част от нея неформална – власт свързана с опериране с институциите и политическите решения, поради вакуума, който се създава от липсата да се произведе нормално управление."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДАИ вече не смята са опасни неизправните след ГТП автомобили

ДАИ вече не смята неизправните след Годишен технически преглед (ГТП) автомобили за опасни. Това информира Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България. Това е едно от обещанията, които транспортният министър Георги Гвоздейков даде в отговор на недоволството, че колите минават прегледите по-трудно. Малинка Бондаренко от Съюза на..

публикувано на 09.08.24 в 17:14
Васил Терзиев

Терзиев: Новите 10 станции на метрото ще бъдат готови през 2027 г.

Новите 10 станции на метрото ще бъдат готови през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев. Той инспектира участъка в района на булевард "Владимир Вазов". Терзиев отбеляза, че всички проекти за разширение на софийското метро се движат с добро темпо, в сроковете, които са заложени. "Този толкова стратегически проект се развива..

публикувано на 09.08.24 в 17:03

Още германски вагони за бързия влак "Чайка" между София и Бургас

Към бързия влак "Чайка", който пътува между София и Бургас по Подбалканската линия, от понеделник, 12 август, ще бъдат включени още от новозакупените германски вагони.  Скоро такива вагони ще бъдат пуснати и по направлението София - Варна, съобщават от Българските държавни железници. 

публикувано на 09.08.24 в 16:55

Министър Гвоздейков откри първото болнично летище в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Болнично вертолетно летище на територията на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив в района на Хирургичния комплекс откри министърът на транспорта Георги Гвоздейков.  Преди официалната церемония на площадката кацна първият български медицински вертолет на ХЕМС.  Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация..

публикувано на 09.08.24 в 16:53

ГДБОП разби престъпна група за търговия с незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси

Шестима участници в схемата са задържани при предприета от ГДБОП специализирана полицейска операция срещу организирана престъпна група, занимавала се с преработка, ремонт, съхранение, търговия и транспортиране на оръжия, боеприпаси и взривни вещества, без да има право и разрешение за това, съобщават от МВР. Акцията е реализирана на..

публикувано на 09.08.24 в 16:32
Контраадмирал Кирил Михайлов

Контраадмирал Михайлов: Строителството на двата многоцелеви патрулни кораба върви по план

51 военни и цивилни служители на Военноморските сили бяха наградени от командира на ВМС   контраадмирал Кирил Михайлов, от кмета на Варна Благомир Коцев и от проф. Андрияна Андреева - областен управител на Варненска област. Поводът е предстоящият празник на ВМС и 145-годишнината от създаването на военния ни флот.  След награждаването на..

публикувано на 09.08.24 в 16:17

Държавният резерв отпуска над 37 000 литра вода за община Горна Оряховица

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДАДРВВЗ) ще предостави 37 044 литра бутилирана вода на община Горна Оряховица, съобщават от пресцентъра на агенцията. Помощта се предоставя след решение на Министерски съвет от 8-и август и ще послужи за преодоляване на последиците от обявено бедствено положение на територията на с...

публикувано на 09.08.24 в 16:08