Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 станаха жертвите на кървавия атентат в Анкара, броят на ранени достигна 126 души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В турската столица Анкара не помнят подобен терористичен акт, като двете експлозии, които потопиха в кръв мирната демонстрация,провеждаща се под наслова труд, мир, демокрация с призиви да се сложи край на конфликта между турската държава и ПКК. За демонстрацията, свикана по инициатива на левите профсъюзи, гражданските организации и прокюрдската демократична партия на народите се бяха събрали хиляди хора на кръстовищете пред анкарската гара, където избухнаха взривовете.

30 души са убити, а 126 са ранени при взривовете, съобщи министърът на вътрешните работи Селями Алтънок. Но има твърдения, че ще има още жертви.

Свързах се по телефона с посланика на България в Анкара госпожа Надежда Нейнски, за да получа информация дали има пострадали български граждани. Специално за БНР тя заяви, че докъм момента няма информация за пострадали български граждани.

Подържаме връзка с външното министерство, изпратили сме запитване, проверяваме  специално има ли или не пострадали български граждани, допълни тя.   

Според турското правителство взривът в Анкара е бил терористична атака.Премиерът Ахмед Давутоглу свика на извънредно  заседание Съвета за национална сигурност. Турският президент Р.Т.Ердоган прекрати програмата си в Истанбул и замина за Анкара.

Говорителят на турското правителство окачестви терористичния акт като провокация, целяща да внесе хаос и страх в страната.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заклейми терористичния акт, като заяви, че всички партии трябва да се обединят срещу терора,тъй като Турция не заслужава това.

До момента, в който предавам тази информация никой не поел отговорност за атентата. Няма и официално съобщение за причината на взривовете. Има твърдения, че е била възпламенена жива бомба, а също, че взривовете са били два, с интервал 15 секунди.

Има съмнения, че атентатът е организиран от екстремисти от терористичната групировка Партия за народно освобождение, Фронт, същата която бе взела за заложник турски прокурор преди няколко месеца и той бе убит. Турската полиция е арестувала лидер на групировката днес.

Американското посолство в Анкара осъди атентата в Анкара. Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до Ердоган.

Прави също впечатление, че атентатът в Анкара напомня този в южния град Суруч през месец юли т.г,когато бяха убити 32 души,които също подготвяха мирен протест.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокурорската колегия на ВСС ще обсъди подновяване на процедурата за избор на главен прокурор

Прокурорската колегия ще обсъди идния понеделник дали да предложи на Висшия съдебен съвет подновяване на процедурата за избор на главен прокурор. Процедурата бе спряна заради промените в Конституцията и след като бившият главен прокурор Иван Гешев оспори пред Конституционния съд промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс...

публикувано на 04.09.24 в 21:04

Пореден протест в Кочериново, въпреки че проблемът с водата се решава

Десетки от Кочериново и близките села излязоха на пореден протест тази вечер, въпреки подборената ситуация и проблемът с водата е на път да се реши, казаха за БНР от местната управа.  Протестът продължи два часа с блокада на подходи и пътища на три места - в центъра на града, на пешеходната пътека, при моста за кв. "Бараково" и на главен..

публикувано на 04.09.24 в 20:40
Ст. комисар Емил Павлов

Емил Павлов е освободен от длъжността директор на ОД на МВР-Бургас

Директорът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов е освободен от длъжност.  Решението е съобщено в полицията в следобедните часове.  На този етап не е ясно кой ще поеме управлението на една от най-натоварените дирекции в страната два месеца преди изборите. Емил Павлов беше назначен през август 2023 година.  Той напуска поста по-малко от..

публикувано на 04.09.24 в 20:16

ЦИК: "ДПС - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" да предоставят до 7 септември документи, че ДПС не е част от състава им

Коалициите "Движение за права и свободи - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" трябва да предоставят до 17 ч. часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.  Това се казва в указанията, приети тази вечер от Централната избирателна комисия.  Заседанието на ЦИК започна малко преди 18 ч. - с близо 7..

публикувано на 04.09.24 в 19:52
Ивайло Мирчев

"Да, България" призовава Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера Цветан Василев, постъпило в централата ѝ.  По думите на Ивайло Мирчев, цитирани от пресцентъра, в..

публикувано на 04.09.24 в 19:41
Лили Илиева

Няма да удължават мярката за задържане на бащата, разследван за смъртта на 17-годишния си син в Замфирово

Няма да бъде удължавана мярката за задържане на бащата, който се разследва за смъртта на 17-годишния си син, от берковското село Замфирово. От прокуратурата в Монтана дадоха подробности по случая. Прокуратурата в Монтана установява обстоятелствата за евентуално извършено престъпление при смъртта на момче от село Замфирово.  Според..

публикувано на 04.09.24 в 19:23

6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера

Общо 6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера, която бе сериозно повредена от пожар преди четири години. Въпреки че част от парите са одобрени, все още не са преведени към изпълнителя и така работата не може да започне. 75-годишнина от създаването си ще отбележи екипът на Държавна опера-Русе, а всички..

публикувано на 04.09.24 в 19:05