Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специална работна група посочва как да продължи реставрацията на Ларгото

Снимка: БГНЕС

До понеделник специална работна група ще трябва да посочи как да продължи реставрацията на археологическите разкопки край столичното ларго. Те бяха спрени от министъра на културата Вежди Рашидов след сигнали от граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките.  Заместник-министърът на културата Бони Петрунова очерта предстоящите задачи пред работната група:

В най-бърз срок да се направи нещо като анализ,  нещо като рецензия, нещо като експертиза на проекта до момента.

Заместник-кметът на столичната община Тодор Чобанов коментира хода на реставрационните дейности:

На първо място, беше коментиран доста ясният въпрос със  сигнирането или маркирането на това, което е консервационен натиск, което се добавя, за да бъде защитен оригинала. Абсолютно сме категорични и аз тук мисля, че няма колебание - оригиналите са си там, те са на лице, просто са надзидани, с изключение на така наречената тухлена сграда. В цялата зона са доста коректно надзидани и сигнирани.

Манол Глишев, един от хората, притеснени от реставрираните старини, коментира:

Относно запазването на археологическия пласт на неговата видима част и неговата видима промяна, не смея да коментирам еднозначно дали няма значителни разрушения, или има такива. За момента, преди да се е образувала и да е заработила нашата работна група мисля, че това би било прибързано от моя страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Вежди Рашидов временно спря реставрацията на открития музей на столичното Ларго

Министърът на културата Вежди Рашидов е разпоредил временно да спре работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго. Той ще събере група от експерти, които ще анализират изпълнението на реставрационните работи по проекта..

публикувано на 13.10.15 в 10:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри...

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола -..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура..

публикувано на 16.07.24 в 12:17