Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осемгодишно момче в риск да бъде дадено за осиновяване без съгласието на родителите

Красимира Димитрова е майка на 8-годишния Ахмед. Тя се обърна към БНР с надежда да се чуе гласът й.

Преди дни е получила уведомление от Дирекция „Социално подпомагане“ в Правец, в което я информират за задължението й в срок от 6 месеца от настаняването на сина й Ахмед в Дом за деца, лишени от родителски грижи, да поиска прекратяване на настаняването или промяна на мярката за закрила. Писмото е издадено на 18-и септември 2015 година, а срокът изтича на 27-и септември. Между двете дати има три работни дни заради националния празник. Красимира получила уведомлението, когато срокът вече бил изтекъл. Разбира едно – че детето й автоматично би могло да попадне в списък за осиновяване, даже без съгласието на родител.

При живи родители защо да ходи за осиновяване. Напълно не съм съгласна да ходи за осиновяване. По-добре да бъде направена реинтеграция, да се върне у дома, казва майката на Ахмед.

Тя смята, че е жертва на социалните служби и у нас и в Италия.

Първото извеждане на детето от дома му става в Италия, когато заради рани по тялото на детето започват дела за малтретиране, което италианските власти смятат, че се случва вътре в семейството. Италианският съд ограничава правата на бащата - суданец, следват обжалвания. Ахмед е настанен в социална институция в Триест. След поредица от перипетии, грешни стъпки и бягства по пътя обратен на миграцията - вместо на Запад - семейството тръгва пеша от Триест за България, а след опит да стигнат до Египет, детето е пратено в българска институция за деца в риск.

Тревогите на майката Красимира Димитрова са че: В дома са му давали да пуши…не ходи на училище, не знае да чете...

Наред с дебелата папка документи за потресаваща одисея на това семейство, загубено в превода между четири държави (Судан, Италия, Египет и България), загубени в гората от институции, езици и култури, осезаемо в срещата ни присъстват и няколко снимки*. Ахмед усмихнат и щастлив на първия учебен ден и Ахмед след 16 месеца в домове за деца в Италия и на територията на България. Контрастът напомня на кадрите от безславно известното Могилино преди почти 10 години.

Рани, драскотини по тялото на детето, темата за Красимира е особено болезнена, защото първото извеждане на детето става в Италия точно заради рани по тялото на детето. Започват дела за малтретиране вътре в семейството. Италианският съд ограничава родителските права на бащата, следват обжалвания. Малкият Ахмед е настанен в институцията “Децета на Исус” в Триест, родителите се борят да си го върнат.  Обжалват, има съдебни гледания, както и тук: ботевградският съд уважава мотивите на социалните служби за настаняване на момчето в Дом „Свети Иван Рилски“ в село Разлив,  "до навършване на пълнолетие, а ако учи до завършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст " и "режим на лични контакти с майката само в събота на територията на дома и в присъствието на служители на дома", въпреки че, според майката, тя не е с отнети родителски права и съдът няма право да разпитва дете на 9 години. За разлика от Италия детето у нас е давало показания пред съда.

Ахмед е на 9 ненавършени години. Роден е през ноември 2006 година в Триест, Италия.

Баща му Ибрахим е от Судан, страна от десетилетия разкъсвана от военни конфликти. Ибрахим Елемин, работи по времето когато се ражда сина му Ахмед в Италия. Майка му е българката Красимира Димитрова. Тя също тогава работи в Италия, като гледачка на възрастни хора.
Част от семейството на баща му са напуснали Судан. Сестра му е емигрантка в Канада, а майка му живее в Кайро, Египет.  Бабата в Кайро е помагала за отглеждането на децата, докато родителите изкарвали насъщния в Европа с редовни документи - първо в Италия, а в момента бащата работи в Германия.  В Египет са и сестрите на деветгодишния Ахмед, когото родителите взимат обратно при тях , за да тръгне на училище в Триест.

От този момент животът на тримата се променя напълно.  От беда във беда, от грешна стъпка към следваща…

От пансиона "Децата на Исус", където го настаняват социалните служби  в Триест, през Кризисния център за настаняване на деца в риск в квартал Надежда в София, до Дома за деца лишени от родителски грижи в с. Разлив - малкият Ахмед от повече от година и половина е отделен от своите родители.  Заобиколен от сираци, от деца, непожелани от биологичните си родители, или деца в риск, какъвто  социалните служби и в Италия и в България водят и Ахмед, от какво са раните по тялото на Ахмед не може да се каже категорично. Това се чете и в медицинската експертиза, правена във Италия, според която получените рани по тялото на малкия Ахмед, събудили веригата от действия в този сложен казус, може да са както от насилие,  така и от вирусна инфекция.

Историята е дълга и сложна. Прилича на абсурд, роден от неразбиране, в пропастта между различните култури и езици, различните съдебни и социални системи, с един общ елемент - хора "загубени в превода" между тези реалности, семейство, взимало грешни решения - като това да не върнат детето в социалния дом в Триест.  

Бащата Ибрахим сподели, това, което му се струва, че е разбрал, за да вземе първото, от поредица грешни решения:

Сутринта на рождения му ден ни го дадоха, и веднага дойде друга заповед - да го върнем. Адвокатката ни в Италия ни каза- сега е моментът, ние искахме да обжалваме - да стигне делото във върховен съд в Рим, но тя ни каза - това ще отнеме 2-3 години. Не искахме да чакаме толкова. Мислехме, че като отидем с детето в родината на майка му -  България, ще можем по-лесно да докажем, че го обичаме, че не сме го наранявали и че не искаме синът ни да живее в дом за сираци.

Думите на баща. Спорно действие, което, ако на бащински език се нарича спасяване, на юридически език се нарича отвличане.

Още една такава подобна грешна стъпка правят и в България, когато, според тях, осъзнават, че българските власти просто ще се позовават на италианските служби без сериозно замисляне, и след като са минали през случка, която бащата смята за поискан подкуп, в замяна на добър доклад от страна на Кризисния център за деца в риск в София, където детето е настанено след предотвратен опит, родителите да го върнат в Египет при бабата по бащина линия.

Бил готов да плати, казва бащата на Ахмед на запис. Както, според него, плащал за дела, пътуване, бягства… Станало още по-зле. Служителката сметнала, че той искал да я подкупи. Дума срещу дума, и то на език, който не е роден за никой в историята. Следва поредно "губене в превода".

Вратата се затворила напълно. Детето било преместено в дома в ботевградското село Разлив.

Обезверени родители, загубени в превода на лошия английски, италиански, арабски и български, съдебни действия от Италия до България, адвокатски съвети, напразни надежди и поредица от отчаяни родителски ходове.  Плюс усещането на тези родители, че са жертви на несправедливост. 

А майката има съвсем проста мечта - детето да живее с близки хора, защото е искано и обичано. Дете, за което майката се тревожи.

Преди да видим как изглежда този сложен казус, не само пред погледа на родителите, но и през очите на институциите, решихме все пак да чуем как тази сложна история се вижда оттвън.  Снежа Иванова е директор на Дома за възрастни хора, където майката на Ахмед, Красимира, в момента работи.

Първата част от наистина нееднозначния и заплетения казус на малкия Ахмед можете да чуете в звуковия файл. Ще търсим и позицията на институциите, коментара на специалистите по права на децата, закрила, кой как я разбира, по международно семейно право и бежански въпроси, в опит да поставим важния въпрос, на който няма еднозначен отговор - какво е в интерес на детето?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Меланшон смята, че трябва да се водят мирни преговори между Русия и Украйна

Лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, който е в коалицията, спечелила парламентарните избори във Франция, смята, че трябва да се водят мирни преговори между Русия и Украйна и вижда като първа стъпка за целта демилитаризация около ядрените зони.  Той каза това в отговор на въпрос на БНР дали все още поддържа тезата си за такива..

публикувано на 10.07.24 в 16:24

Разследват арестувания прокурор на бензиностанция за 3 престъпления

Прокурорът, задържан в неадекватно състояние на бензиностанция в района на Равда, ще бъде разследван за 3 престъпления. Рaзследването за управление на автомобил след употреба на алкохол и наркотици се ръководи от Софийската градска прокуратура. Прокурор е задържан в Равда, бил в неадекватно състояние на бензиностанция Прокурорът..

публикувано на 10.07.24 в 15:55
Снимката е илюстративна, архив.

Работници от животновъдни ферми в Ямболска област ще бъдат изследвани за бруцелоза

В Ямболска област над 20 работници от животновъдни ферми ще бъдат изследвани за бруцелоза.  До момента е регистриран един случай на заболяването в крайграничното село Горска поляна. 53-годишен мъж е лекуван в инфекциозното отделение на ямболската болница, след като е пил сурово мляко от заразено животно. Той вече е изписан, но в региона продължава..

публикувано на 10.07.24 в 15:55
Делян Пеевски

Пеевски обяви, че ДПС е против опитите за заиграване с темата "референдум за еврото"

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че партията му е против "опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата "референдум за еврото". В позицията, разпространена до медиите, се посочва, че страната ни е поела ангажимент да въведе единната европейска валута с подписването на договора за присъединяване към ЕС.  "В този..

публикувано на 10.07.24 в 15:55
Виктория Василева

Виктория Василева: Трябва да се даде ясен отговор за "Исторически парк"

Поискахме създаване на комисия за "Исторически парк" , защото трябваше да дадем много ясен знак за това, че трябва да се даде много точен и ясен отговор. Това каза пред БНР Виктория Василева, доскоро депутат от ПГ на "Величие", а вече независим народен представител, след като парламентарната група се разпадна. "Възраждане" искат..

публикувано на 10.07.24 в 15:47
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в НС.

Борисов до ДПС: Разчитаме на политическа зрялост като предпоставка за съставяне на правителство в следващото НС

ДПС не получава подкрепа за съставяне на правителство с втория мандат. Това стана ясно от изявленията на парламентарно представените формации, които вече обсъждат възможностите за излъчване на кабинет при последния, трети опит.  ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат ДПС очаква отговор от партиите дали са склонни да..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Три комисии в СОС обсъждат смяна на ръководствата на общинските дружества

Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяна на ръководствата на общинските търговски дружества. От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен". Докладът ще..

публикувано на 10.07.24 в 15:38