Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осемгодишно момче в риск да бъде дадено за осиновяване без съгласието на родителите

Красимира Димитрова е майка на 8-годишния Ахмед. Тя се обърна към БНР с надежда да се чуе гласът й.

Преди дни е получила уведомление от Дирекция „Социално подпомагане“ в Правец, в което я информират за задължението й в срок от 6 месеца от настаняването на сина й Ахмед в Дом за деца, лишени от родителски грижи, да поиска прекратяване на настаняването или промяна на мярката за закрила. Писмото е издадено на 18-и септември 2015 година, а срокът изтича на 27-и септември. Между двете дати има три работни дни заради националния празник. Красимира получила уведомлението, когато срокът вече бил изтекъл. Разбира едно – че детето й автоматично би могло да попадне в списък за осиновяване, даже без съгласието на родител.

При живи родители защо да ходи за осиновяване. Напълно не съм съгласна да ходи за осиновяване. По-добре да бъде направена реинтеграция, да се върне у дома, казва майката на Ахмед.

Тя смята, че е жертва на социалните служби и у нас и в Италия.

Първото извеждане на детето от дома му става в Италия, когато заради рани по тялото на детето започват дела за малтретиране, което италианските власти смятат, че се случва вътре в семейството. Италианският съд ограничава правата на бащата - суданец, следват обжалвания. Ахмед е настанен в социална институция в Триест. След поредица от перипетии, грешни стъпки и бягства по пътя обратен на миграцията - вместо на Запад - семейството тръгва пеша от Триест за България, а след опит да стигнат до Египет, детето е пратено в българска институция за деца в риск.

Тревогите на майката Красимира Димитрова са че: В дома са му давали да пуши…не ходи на училище, не знае да чете...

Наред с дебелата папка документи за потресаваща одисея на това семейство, загубено в превода между четири държави (Судан, Италия, Египет и България), загубени в гората от институции, езици и култури, осезаемо в срещата ни присъстват и няколко снимки*. Ахмед усмихнат и щастлив на първия учебен ден и Ахмед след 16 месеца в домове за деца в Италия и на територията на България. Контрастът напомня на кадрите от безславно известното Могилино преди почти 10 години.

Рани, драскотини по тялото на детето, темата за Красимира е особено болезнена, защото първото извеждане на детето става в Италия точно заради рани по тялото на детето. Започват дела за малтретиране вътре в семейството. Италианският съд ограничава родителските права на бащата, следват обжалвания. Малкият Ахмед е настанен в институцията “Децета на Исус” в Триест, родителите се борят да си го върнат.  Обжалват, има съдебни гледания, както и тук: ботевградският съд уважава мотивите на социалните служби за настаняване на момчето в Дом „Свети Иван Рилски“ в село Разлив,  "до навършване на пълнолетие, а ако учи до завършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст " и "режим на лични контакти с майката само в събота на територията на дома и в присъствието на служители на дома", въпреки че, според майката, тя не е с отнети родителски права и съдът няма право да разпитва дете на 9 години. За разлика от Италия детето у нас е давало показания пред съда.

Ахмед е на 9 ненавършени години. Роден е през ноември 2006 година в Триест, Италия.

Баща му Ибрахим е от Судан, страна от десетилетия разкъсвана от военни конфликти. Ибрахим Елемин, работи по времето когато се ражда сина му Ахмед в Италия. Майка му е българката Красимира Димитрова. Тя също тогава работи в Италия, като гледачка на възрастни хора.
Част от семейството на баща му са напуснали Судан. Сестра му е емигрантка в Канада, а майка му живее в Кайро, Египет.  Бабата в Кайро е помагала за отглеждането на децата, докато родителите изкарвали насъщния в Европа с редовни документи - първо в Италия, а в момента бащата работи в Германия.  В Египет са и сестрите на деветгодишния Ахмед, когото родителите взимат обратно при тях , за да тръгне на училище в Триест.

От този момент животът на тримата се променя напълно.  От беда във беда, от грешна стъпка към следваща…

От пансиона "Децата на Исус", където го настаняват социалните служби  в Триест, през Кризисния център за настаняване на деца в риск в квартал Надежда в София, до Дома за деца лишени от родителски грижи в с. Разлив - малкият Ахмед от повече от година и половина е отделен от своите родители.  Заобиколен от сираци, от деца, непожелани от биологичните си родители, или деца в риск, какъвто  социалните служби и в Италия и в България водят и Ахмед, от какво са раните по тялото на Ахмед не може да се каже категорично. Това се чете и в медицинската експертиза, правена във Италия, според която получените рани по тялото на малкия Ахмед, събудили веригата от действия в този сложен казус, може да са както от насилие,  така и от вирусна инфекция.

Историята е дълга и сложна. Прилича на абсурд, роден от неразбиране, в пропастта между различните култури и езици, различните съдебни и социални системи, с един общ елемент - хора "загубени в превода" между тези реалности, семейство, взимало грешни решения - като това да не върнат детето в социалния дом в Триест.  

Бащата Ибрахим сподели, това, което му се струва, че е разбрал, за да вземе първото, от поредица грешни решения:

Сутринта на рождения му ден ни го дадоха, и веднага дойде друга заповед - да го върнем. Адвокатката ни в Италия ни каза- сега е моментът, ние искахме да обжалваме - да стигне делото във върховен съд в Рим, но тя ни каза - това ще отнеме 2-3 години. Не искахме да чакаме толкова. Мислехме, че като отидем с детето в родината на майка му -  България, ще можем по-лесно да докажем, че го обичаме, че не сме го наранявали и че не искаме синът ни да живее в дом за сираци.

Думите на баща. Спорно действие, което, ако на бащински език се нарича спасяване, на юридически език се нарича отвличане.

Още една такава подобна грешна стъпка правят и в България, когато, според тях, осъзнават, че българските власти просто ще се позовават на италианските служби без сериозно замисляне, и след като са минали през случка, която бащата смята за поискан подкуп, в замяна на добър доклад от страна на Кризисния център за деца в риск в София, където детето е настанено след предотвратен опит, родителите да го върнат в Египет при бабата по бащина линия.

Бил готов да плати, казва бащата на Ахмед на запис. Както, според него, плащал за дела, пътуване, бягства… Станало още по-зле. Служителката сметнала, че той искал да я подкупи. Дума срещу дума, и то на език, който не е роден за никой в историята. Следва поредно "губене в превода".

Вратата се затворила напълно. Детето било преместено в дома в ботевградското село Разлив.

Обезверени родители, загубени в превода на лошия английски, италиански, арабски и български, съдебни действия от Италия до България, адвокатски съвети, напразни надежди и поредица от отчаяни родителски ходове.  Плюс усещането на тези родители, че са жертви на несправедливост. 

А майката има съвсем проста мечта - детето да живее с близки хора, защото е искано и обичано. Дете, за което майката се тревожи.

Преди да видим как изглежда този сложен казус, не само пред погледа на родителите, но и през очите на институциите, решихме все пак да чуем как тази сложна история се вижда оттвън.  Снежа Иванова е директор на Дома за възрастни хора, където майката на Ахмед, Красимира, в момента работи.

Първата част от наистина нееднозначния и заплетения казус на малкия Ахмед можете да чуете в звуковия файл. Ще търсим и позицията на институциите, коментара на специалистите по права на децата, закрила, кой как я разбира, по международно семейно право и бежански въпроси, в опит да поставим важния въпрос, на който няма еднозначен отговор - какво е в интерес на детето?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54