Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В столицата и още пет града в страната се провеждат „походи на свободата“ - шествия срещу трафика на хора

| обновено на 17.10.15 в 17:14
Снимка: Катя Чорова

В столицата и още пет града в страната се провеждат „походи на свободата“ - шествия срещу трафика на хора. Инициативата е глобална, обхваща градове в 26 държави от Австралия до Великобритания, обясни пред „Хоризонт“ един от организаторите, Михаил Стефанов от неправителствената организация „Кампания А21“.

Шествието в столицата е с изходен пункт - ъгъла между булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“. Участие са заявили хиляда души, каза Стефанов. Той съобщи още, че от днес жертвите на трафик ще могат да разчитат на професионална помощ чрез безплатна телефонна линия:

С похода ще бъде отбелязан стартът на първата национална телефонна линия за борба с трафик на хора. В България досега не е имало такава - денонощна и безплатна за обаждане. Нейният номер е 080020100 и от 11.00 часа нататък денонощно тя може да бъде избирана за всички въпроси, свързани с трафик на хора, пътуване в чужбина, работа в чужбина, безопасност, превенция и т.н. От другата страна на горещата линия са обучени професионалисти. Те са минали три международни обучения и едно в България, за да могат ефективно да реагират на всякакви казуси, свързани с трафика на хора.

Освен в София, шествия срещу трафика на хора ще се проведат днес в Бургас, Сливен, Велико Търново, Монтана и Пазарджик.

Във Велико Търново шествието премина от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ до паметника на Асеневци. Участниците, предимно ученици и студенти, раздаваха на гражданите информационни материали, свързани с превенцията на трафика, както и разясняващи схемите, по които се извършва това престъпление. 


Жертвите на трафик са много повече от посочените в официалната статистика, но и според нея ние сме на челно място в Европа, поясни  Ваня Ананиева от местната Комисия за борба с трафика на хора:

В една такава трагична статистика в топ 5 по износ на млади жени и момичета с цел сексуална експлоатация. Особено актуални напоследък са трафикът на хора с цел трудова експлоатация и с цел продажба на бебета, както и с цел продажба на органи и трафик на хора с цел просия и джебчийство. В наше време всеки един може да стане жертва на трафик - ние се концентрираме върху това да помогнем и да информираме. Един да ни чуе -  за нас е успех.

Един от студентите-участници разказа за свое познато 16-годишно момиче, продадено за джебчийка, като уточни, че не е запознат с точната сума, срещу която семейството й я е продало:

Сумата не е малка. Успяха да я върнат за шест месеца. В момента момичето си има семейство, има си деца и работи. Не само този случай ме кара да участвам в този поход - случаите са много, обръща се малко внимание на това и всеки си мисли, че него не го засяга, обаче никой не е предпазен.

Сигнали за трафик на хора може да се подават и на новата денонощна телефонна линия 0800 20 100. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

НС изслушва икономическия министър за възможна безстопанственост в дружества на МИИ

Очаква се Народното събрание да изслуша служебния икономически министър Петко Николов относно публична информация за възможна безстопанственост в подопечните на дружества на Министерство на икономиката и индустрията. Освен него очаква се по време на парламентарния контрол на депутатски въпроси да отговарят още петима министри - на регионалното..

публикувано на 09.08.24 в 08:19

Пожарът в Славянка е ограничен, остава опасността от навлизане на огъня от Гърция

Пожарът в западната част на планината Славянка е ограничен, но опасността от навлизане на огъня от гръцка територия остава. Около 100 служители на пожарната, горските стопанства и военнослужещи от рано сутринта работят по доизграждане на просеката до граничната бразда, за да не допуснат разширяване на пожара на наша територия. Очаква..

публикувано на 09.08.24 в 08:13

Заявка за регистрация на марка "ДПС" е постъпила в Патентното ведомство

Заявка за регистрация на марка "ДПС" е постъпила в Патентното ведомство. За първи път от там потвърждават това в отговор на запитване на БНР. Институцията обаче, не съобщава от кого е заявена марката. От Патентното ведомство описват заявената марка като комбинация от словестни и фигуративни елементи и уточняват, че цялостното..

публикувано на 09.08.24 в 08:06
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп готов за тв дебат с Камала Харис

Бившият президент и настоящ кандидат на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп се съгласи да вземе участие в дебат по телевизията с вицепрезидента и кандидат на демократите Камала Харис на 10-ти септември. Съгласието на Доналд Тръмп да се яви на дебат с Камала Харис по телевизия ABC беше дадено по време на пресконференция в имението му..

публикувано на 09.08.24 в 08:01

Милен Желев: Разцеплението в ДПС е голямото събитие на 2024 - та, което сериозно ще разбърка тестето с карти

" Постът на служебен премиер се надценява. Тази позиция няма чак такова значение. По същия начин се преувеличава значението на поста на председател на НС". Това заяви пред БНР политологът Милен Желев. "Това не са най-важните теми в българското общество.  Слуховете за Горица Грънчарова – Кожарева не са от вчера. И миналият път бяха толкова..

публикувано на 09.08.24 в 07:55
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Израел се съгласи за подновяване на преговорите за спиране на огъня в Газа

Израел се е съгласил на подновяване на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа на 15 август - по настояване на Съединените щати, Катар и Египет, предадоха световните агенции. По-рано посредници от страните призоваха Тел Авив и групировката "Хамас" да се срещнат на тази дата, за да финализират споразумение за примирие и..

публикувано на 09.08.24 в 07:52
Донецк, февруари 2024 г.

Най-малко четирима убити при руски обстрел в Донецка област

Най-малко четирима души са били убити при руски обстрел в украинската Донецка област, предаде Ройтерс. Областният губернатор Вадим Филашкин съобщи за най-малко две жертви при стрелба срещу жилищен район в Константинивка, западно от Бахмут - град, който премина в руски ръце преди година след месеци на тежки битки. По-късно Филашкин съобщи за още..

публикувано на 09.08.24 в 07:48