Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските власти задържаха алжирец, заподозрян за участие в парижките атентати

| обновено на 17.11.15 в 08:16

Алжирски гражданин е бил арестуван в Германия по подозрения в съучастие в атентатите в Париж. Алжирецът е бил задържан в провинция Северен Рейн-Весфалия. Името му не се съобщава. Отбелязва се само, че е на 39 години и живее в приют за бежанци. Преди няколко дни той казал на свои съседи сирийци, че "Париж ще бъде хвърлен в ужас и кошмар". Арестуваният споменал и за предстоящ атентат, но без да уточнява къде ще бъде той – в Париж или в Германия. Понастоящем няма категорични данни за връзка между задържания в атентатите в Париж. Въпреки това положението е много сериозно, подчертават от местната прокуратура.

Вчера властите в Белгия повдигнаха обвинения на двама души за участие в терористичните атентати в Париж. Имената и подробности за двамата не се съобщават. Белгийските и френските власти продължават издирването на 26-годишния Салах Абдеслам, заподозрян за участие в атентатите. През изминалите две денонощия във Франция са били арестувани 23 души, над 100 са с мярка "домашен арест".

Между 9 и 12 хиляди души в източния германски град Дрезден аплодираха късно вчера представител на движението ПЕГИДА, който заяви, че атаките в Париж са резултат от провал на имиграционната политика в Европа. 

По същото време контрадемонстрацията на противниците на антиимигрантското движение привлече около хиляда души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Франция официално поиска помощ от ЕС след терористичните атаки в Париж

Френските власти мобилизират 115 хиляди служители на службите за сигурност след атентатите в Париж, съобщи вътрешният министър на страната Бернар Казньов . През изминалата нощ са претърсени 128 обекта в масираната операция, провеждана в цялата страна...

обновено на 17.11.15 в 12:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, 17 октомври 2024 г.

Зеленски: Нашият план е да укрепим Украйна, да бъде много силна

Украинският президент Володимир Зеленски определи плана си за победа като "план, който не зависи от Русия. На влизане в Европейския съвет той заяви: "Нашият план е да укрепим Украйна - да бъде силна, готова за дипломация или каквото и да било...

публикувано на 17.10.24 в 12:13
Димитър Главчев

Главчев: Отчитаме 70% спад на опитите за нелегална миграция спрямо миналата година

Със 70 на сто са спаднали опитите за нелегална миграция у нас спрямо миналата година - това каза на влизане в Европейския съвет премиерът Главчев. Миграцията е сред основните теми, които ще разискват на днешното си заседание европейските лидери в..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

ВСС стартира процедурата за избор на председател на ВАС

Въпреки предупреждението на президента Румен Радев, че може да не подпише укази за нов главен прокурор и председател на Върховия административен съд, мнозинството във Висшия съдебен съвет не само не спря процедурата за избор на следващ титулярен..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Илияна Йотова

Йотова: Процедурата по избор на нов главен прокурор е следствие от провалената съдебна реформа

Според вицепрезидента Илияна Йотова процедурата по избор на нов главен прокурор е следствие от провалената съдебна реформа. "Самата процедура за избор на главен прокурор е пряк резултат от провала на авторите на реформата в съдебната система,..

публикувано на 17.10.24 в 11:59
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Поезията в опит за преодоляване на травмите от домашно насилие

Инициативата "Виж ме: Силна и свободна" обединява значими имена от изкуството в обществено-значимата кауза за живот без насилие. В неделя е предвиден разговор по темата в Дома на киното. Поезията за първи път влиза в нашите кампании ,..

публикувано на 17.10.24 в 11:40

Милен Митев е изборът на СЕМ за генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР.  Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова.  Един глас получи..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

250 000 лева гаранция за Румен Гайтански

Софийският градски съд определи парична гаранция в размер на 250 000 лева за Румен Гайтански, обвинен по разследването за отпуснат кредит от Българската банка за развитие.  Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест...

публикувано на 17.10.24 в 11:30