Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Тунис са предотвратили голям атентат

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Властите в Тунис обявиха, че са предотвратили голямо терористично нападение, което по план е трябвало да бъде извършено този месец.

Арестувани са 17 ислямисти от терористична клетка в страната, която е планирала нападения срещу хотели и силите за сигурност, съобщи Ройтерс, като се позова на директора на службите Рафик Чели. По думите му, част от джихадистите са били обучени в Либия и Сирия и са очаквали заповед да извършат атентати в Тунис.

"Ислямска държава" пое отговорност за двете големи терористични нападения в музея "Бардо" в столицата Тунис и на плажа в курортния град Сус, при които загинаха 59 чуждестранни туристи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Павлова

Мария Павлова: ВСС трябва да продължи процедурите за избор на главен прокурор

Според служебния правосъден министър Мария Павлова Висшият съдебен съвет трябва да продължи процедурите за избор на главен прокурор и на председател на Върховния административен съд въпреки предварителните заявки на президента Румен Радев, че може да откаже да подпише указ за назначаването на избраните.  Павлова беше категорична, че след като..

публикувано на 17.10.24 в 10:02

Трима служители на АПИ отиват на съд за трагедията в "Ечемишка" от 2017-а

Окръжна прокуратура - София повторно внесе в съда обвинителен акт по делото за тежък пътен инцидент от 2017-та година в лявата тръба на тунел "Ечемишка", при който е настъпила смъртта на една жена, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.  Деянието е квалифицирано като причинена смърт по непредпазливост в условията на независимо съпричиняване на смърт..

публикувано на 17.10.24 в 09:41

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38
Представители на израелските сили за сигурност оглеждат щетите, причинени от ракета, изстреляна от Южен Ливан, която уцели къща в град Сафед в Галилея, Северен Израел, 25 септември 2024 г.

Въздушна тревога в Хайфа заради ракета, изстреляна от Ливан

Въздушна тревога беше обявена в израелския град Хайфа заради ракета, изстреляна от Ливан. По-рано израелската армия нанесе удари срещу ирански цели на територията на Сирия. Сирените за въздушна тревога бяха задействани в северния израелски град Хайфа тази сутрин. Армията съобщи, че е прехванала ракета, изстреляна от ливанска територия...

публикувано на 17.10.24 в 09:04
Стоян Панчев

Стоян Панчев: При Бюджет 2025 имаме два неприятни избора – или по-голям дефицит, или по-високи данъци

При Бюджет 2025 имаме два неприятни избора – или по-голям дефицит, или по-високи данъци . Това заяви пред БНР Стоян Панчев, Експертен клуб за икономика и политика. Той посочи, че би п редпочел по-голям дефицит. "Дългосрочното натрупване на структурни дефицити води до повишаване на дълговото бреме, но а ко веднъж или два пъти се случи да сме..

публикувано на 17.10.24 в 08:41

Каналът, който се използва за тестване на системата BG-Alert, подлежи на управление

Хората не трябва да се притесняват при днешното тестване на системата BG-Alert. Това обясни пред БНР гл. комисар Александър Джартов, Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението". "Тестът беше планиран за първи октомври, но беше отложен заради ситуацията в Близкия изток. Той ще бъде извършен днес между 13.00 и 13.30 часа ...

публикувано на 17.10.24 в 08:16

ГЕРБ и ПП-ДБ-СС в остър сблъсък и обвинения за задръстванията в София

София винаги е била град с много интензивен трафик, но няма как да си затворим очите и да останем слепи за това, че в последните месеци този проблем се задълбочава. Това заяви пред БНР общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян преди днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС внесоха искане..

публикувано на 17.10.24 в 08:15