Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама аржентински писатели за изборите в родината си и за насилието в света

| обновено на 21.11.15 в 11:50
Карлос Алето (вляво) и Гийермо Мартинес
Снимка: Къдринка Къдринова

Аржентина, втората по обем икономика в Южна Америка и член на Г-20 - двадесетте най-развити държави в света - тази неделя избира на балотаж новия си президент. От това, кой ще победи, зависи не само накъде ще поеме самата страна, но и доколко ще се запази т.нар. лява вълна в Латинска Америка.

Първият тур, състоял се на 25 октомври, излъчи двамата сътезатели. Единият е Даниел Сиоли, кандидат на управляващата от 2003 г. коалиция Фронт за победата, където доминира лявото крило на перонистката партия. Другият е Маурисио Макри, лансиран от опозиционния десен съюз Cambiemos („Да променяме”). На предишното гласуване Сиоли получи 36,8 процента, а Макри - 34,3 процента. Малката разлика от едва 2,5 процента окрили опозиционния лагер. Там вече виждат Макри като президент. А екипът на „официалния кандидат”, както често наричат Сиоли, се хвърли да мобилизира всички резерви.

Поляризацията е в апогея си. „Ако искате пак фалит на държавата, изберете Макри,” натякват лозунги от отбора на „официалния кандидат”. Сиоли обвинява съперника си, че отново ще обвърже страната с МВФ, ще поведе неолиберална политика, ще ореже социалните придобивки от последните години. Макри отвръща с контраобвинения срещу „киршнеризма”. Така опозицията нарича модела на управление от 2003-а насам - президентстването първо на Нестор Киршнер, а после и на съпругата му Кристина Фернандес де Киршнер.

Точно в навечерието на този решаващ за Аржентина вот в България гостуваха двама от най-добрите съвременни аржентински писатели - Гийермо Мартинес и Карлос Алето.

Гийермо Мартинес е добре познат и на българските читатели. Негови творби са превеждани и у нас, включително нашумелия му бестселър „Убийства в Оксфорд”, за който получава престижната награда „Планета”. Доктор по математика, специализирал в Оксфорд, Мартинес миналата година става и първият носител на новоучредената латиноамерикнаска награда за разказ на името на Габриел Гарсия Маркес.

Носител на ред награди е и писателят, литературан критик, преподавател и главен редактор на литературно списание Карлос Алето.

Попитах двамата какво очакват от изборите в Аржентина тази неделя. Ето отговорът на Гийермо Мартинес:

Иска ми се да се надявам, че няма да спечели онзи, който ще спечели. Но картите вече са раздадени и сме пред завой надясно. Завръщат се идеи и личности, които означаваха най-лошото за Аржентина в близкото минало. Пак ще се търсят споразумения с големите световни финансови централи, ще се искат пари, ще се влиза в дългове. Дано да не съм прав, но всичко сочи, че отново ще управляват най-мощните сектори, онези, които се противопоставят на завоеванията от последните години. Аз съм математик, гледам статистиките, а те вещаят промяна.

Карлос Алето е на друго мнение:
 
Надявам се гражданството в тези дни да осъзнае риска, че една голяма част от хората може да гласува срещу собствените си интереси. Доста интелектуалци, включително ние с Гийермо, участваме в дискусии по телевизиите и обясняваме какви икономическите мерки ще донесе либерализмът. Да, има умора от правителството и от определени личности в него, които доста навредиха. Но аз все пак съм оптимист. Аржентинският електорат е непредсказуем.

Нямаше как в тези дни на шок и ужас от атентатите в Париж да пропуснем и темата за терора. Гийермо Мартинес има собствена гледна точка:

Тероризмът не се ражда от само себе си. Той е най-неприятното и мрачно последствие от нещо, което се върши от големи военни сили. Нима знаем нещо за имената или броя жертвите на американските бомбардировки по време на Войната в залива? Но там, от другата страна, ги знаят. Имаше ли за тях такова съчувствие, както сега за жертвите от Париж? Стандартът е двоен. Тероризмът не може да се обясни, ако не се говори за петрола. Икономически въпроси са в основата на всички тези трусове. Разбира се, убийствата в Париж са осъдителни, кошмарни, немислими. Но също така е ужасно, когато една свърхсила решава да нахлуе в някоя страна и никой не се трогва от мъртвите, които остават след това. Да, насилието ражда насилие. Така се раждат и тези луди, които се самовзривяват и убиват. Хора, които не виждат перспектива в живота си.

Целият разговор чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов към Мицкоски: Докато говориш за български диктат, РСМ няма да влезе в ЕС

Поредното изявление срещу България, идващо от представител на властта в Република Северна Македония, отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по повод заявеното от премиера на..

публикувано на 26.06.24 в 10:14
Найджъл Фарадж

Фарадж призова Зеленски "да търси мир"

Владимир Зеленски трябва да търси мир "или рискува да загуби всеки млад украинец", заяви лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж, цитиран от вестник "Таймс". Лидерът на "реформаторите" вече беше остро критикуван за думите, че "Западът е провокирал Русия за войната в Украйна", но той отказва да отстъпи от становището..

публикувано на 26.06.24 в 10:11

Лили Кирова: Изкуството е най-красивият начин за включването на хора с увреждане

Хората с увреждания са част от обществото ни и могат да допринесат по-различни начини. На емоционално ниво за тях е по-важно включването им да е чрез изкуството, защото изкуството е красив начин да ги приемем в нашето общество. Това коментира в интервю пред БНР Лили Кирова, маркетинг мениджър на Полиграфия офис център, организатор на..

публикувано на 26.06.24 в 10:08
Йордан Тодоров

"Възраждане" иска "Росатом" да ремонтира парогенератор на АЕЦ "Козлодуй"

С декларация от парламентарната трибуна от "Възраждане" поискаха руската държавна компания "Росатом" да направи ремонт на проблемен парогенератор на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Депутатът Йордан Тодоров обяви: "В дългосрочен план това действие ще акумулира по-голяма печалба и надеждност на оборудването, съответно ще намали драстично и риска от..

публикувано на 26.06.24 в 09:57
Стоян Михалев

Стоян Михалев положи клетва като депутат на мястото на Христо Иванов

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС.  От Движението съобщиха и за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:36
Ивайло Динев

Ивайло Динев: Имаме нужда от заздравяване на гражданското общество

Имаме нужда от заздравяване на гражданското общество.  Това обясни пред БНР политологът Ивайло Динев. "Хората са държавата. Гражданският контрол е важен за подобряване на демокрацията. Светът се промени с ролята на социалните мрежи. Хората малко се обединяват около каузи. В българското гражданско общество трудно се изграждат дългосрочни кампании...

публикувано на 26.06.24 в 09:29

Момче и момиче са задържани в София при акция на СДВР срещу наркоразпространението

Млад мъж и приятелката му са задържани при акцията на СДВР и Второ районно полицейско управление в столичния кв. "Надежда". Акцията е проведена снощи. Младият мъж, който е арестуван, е известен на органите на реда като наркоразпространител. При обиск в апартамента му са открити три плика с тревиста маса. При направените експертизи е..

публикувано на 26.06.24 в 09:25