Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама аржентински писатели за изборите в родината си и за насилието в света

| обновено на 21.11.15 в 11:50
Карлос Алето (вляво) и Гийермо Мартинес
Снимка: Къдринка Къдринова

Аржентина, втората по обем икономика в Южна Америка и член на Г-20 - двадесетте най-развити държави в света - тази неделя избира на балотаж новия си президент. От това, кой ще победи, зависи не само накъде ще поеме самата страна, но и доколко ще се запази т.нар. лява вълна в Латинска Америка.

Първият тур, състоял се на 25 октомври, излъчи двамата сътезатели. Единият е Даниел Сиоли, кандидат на управляващата от 2003 г. коалиция Фронт за победата, където доминира лявото крило на перонистката партия. Другият е Маурисио Макри, лансиран от опозиционния десен съюз Cambiemos („Да променяме”). На предишното гласуване Сиоли получи 36,8 процента, а Макри - 34,3 процента. Малката разлика от едва 2,5 процента окрили опозиционния лагер. Там вече виждат Макри като президент. А екипът на „официалния кандидат”, както често наричат Сиоли, се хвърли да мобилизира всички резерви.

Поляризацията е в апогея си. „Ако искате пак фалит на държавата, изберете Макри,” натякват лозунги от отбора на „официалния кандидат”. Сиоли обвинява съперника си, че отново ще обвърже страната с МВФ, ще поведе неолиберална политика, ще ореже социалните придобивки от последните години. Макри отвръща с контраобвинения срещу „киршнеризма”. Така опозицията нарича модела на управление от 2003-а насам - президентстването първо на Нестор Киршнер, а после и на съпругата му Кристина Фернандес де Киршнер.

Точно в навечерието на този решаващ за Аржентина вот в България гостуваха двама от най-добрите съвременни аржентински писатели - Гийермо Мартинес и Карлос Алето.

Гийермо Мартинес е добре познат и на българските читатели. Негови творби са превеждани и у нас, включително нашумелия му бестселър „Убийства в Оксфорд”, за който получава престижната награда „Планета”. Доктор по математика, специализирал в Оксфорд, Мартинес миналата година става и първият носител на новоучредената латиноамерикнаска награда за разказ на името на Габриел Гарсия Маркес.

Носител на ред награди е и писателят, литературан критик, преподавател и главен редактор на литературно списание Карлос Алето.

Попитах двамата какво очакват от изборите в Аржентина тази неделя. Ето отговорът на Гийермо Мартинес:

Иска ми се да се надявам, че няма да спечели онзи, който ще спечели. Но картите вече са раздадени и сме пред завой надясно. Завръщат се идеи и личности, които означаваха най-лошото за Аржентина в близкото минало. Пак ще се търсят споразумения с големите световни финансови централи, ще се искат пари, ще се влиза в дългове. Дано да не съм прав, но всичко сочи, че отново ще управляват най-мощните сектори, онези, които се противопоставят на завоеванията от последните години. Аз съм математик, гледам статистиките, а те вещаят промяна.

Карлос Алето е на друго мнение:
 
Надявам се гражданството в тези дни да осъзнае риска, че една голяма част от хората може да гласува срещу собствените си интереси. Доста интелектуалци, включително ние с Гийермо, участваме в дискусии по телевизиите и обясняваме какви икономическите мерки ще донесе либерализмът. Да, има умора от правителството и от определени личности в него, които доста навредиха. Но аз все пак съм оптимист. Аржентинският електорат е непредсказуем.

Нямаше как в тези дни на шок и ужас от атентатите в Париж да пропуснем и темата за терора. Гийермо Мартинес има собствена гледна точка:

Тероризмът не се ражда от само себе си. Той е най-неприятното и мрачно последствие от нещо, което се върши от големи военни сили. Нима знаем нещо за имената или броя жертвите на американските бомбардировки по време на Войната в залива? Но там, от другата страна, ги знаят. Имаше ли за тях такова съчувствие, както сега за жертвите от Париж? Стандартът е двоен. Тероризмът не може да се обясни, ако не се говори за петрола. Икономически въпроси са в основата на всички тези трусове. Разбира се, убийствата в Париж са осъдителни, кошмарни, немислими. Но също така е ужасно, когато една свърхсила решава да нахлуе в някоя страна и никой не се трогва от мъртвите, които остават след това. Да, насилието ражда насилие. Така се раждат и тези луди, които се самовзривяват и убиват. Хора, които не виждат перспектива в живота си.

Целият разговор чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс. В изявление в Telegram Смирнов каза, че няма електричество в Курчатов, град с 42 000 жители,..

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08
Карлос Насар

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос  Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което  му осигури златото в категория до 89 килограма. След опита на Насар залата веднага избухна в скандирания: "Българи юнаци"!

публикувано на 09.08.24 в 18:17