Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добивът на въглища в "Мини Марица-изток" постепенно се възстановява

| обновено на 22.11.15 в 17:49
„Марица-изток“ 3 – топлоелектрическа централа
Снимка: БГНЕС
Бурният вятър, който на моменти достигна до 97 км в час, преустанови към 11.40 часа днес работата в трите рудника на "Мини Марица изток". В най-голямото находище на лигнитни въглища в България, добивът е на открито.

Към 15 часа започна поетапното възстановяване на подаването на въглища към трите ТЕЦ-а в енергийния комплекс. Пред "Хоризонт" инж. Андон Андонов-изпълнителен директор на дружеството заяви, че разкривните дейности ще продължат едва след утихването на вятъра, за да се гарантира живота и здравето на миньорите, както и да се предотвратят щети по тежкото минно оборудване.

Преди седмица в Раднево от КТ“Подкрепа“ обявиха, че настояват за спешна среща с премиера, заради тежкото финансово състояние на Мини Марица Изток, което може да доведе до проблеми в есенно-зимния добив на въглища и до режим на тока в България. Владимир Топалов, председател на миньорския синдикат към „Подкрепа“,  съобщи, че тази седмица очаква срещата с Бойко Борисов да се състои.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тиери Бретон и  Урсула фон дер Лайен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен прие оставката на европейския комисар Тиери Бретон

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прие оставката на европейския комисар по вътрешния пазар на Франция Тиери Бретон и му благодари за работата. Оставката, която влезе в сила незабавно, беше потвърдена от говорител на Европейската комисия. "Председателят на ЕК взе под внимание и прие оставката на Тиери Бретон и му..

публикувано на 16.09.24 в 15:37
 Документалния филм

На 18 септември в Плевен ще се излъчи документалния филм "ОТ ДРУГАТА СТРАНА"

На 18 септември от 17.00 часа плевенчани ще могат да видят в зала “Катя Попова“ документалния филм "ОТ ДРУГАТА СТРАНА"  - един различен разказ за войната в Украйна, сниман в Русия, Донецк и новозавладените територии .  Публиката ще има и среща с творческия екип – журналиста Мартин Георгиев и режисьора Николай Русакиев . Действието във..

публикувано на 16.09.24 в 15:18

ВАС ще се произнесе в срок по три дела, образувани по жалби на ДПС

Пет дни преди да стане ясно окончателния вариант, под който партии и коалиции ще участват на предстоящите предсрочни избори, двете фракции в Движението за права и свободи продължават съдебната битка за марката "ДПС".  ВАС отхвърли жалбата на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за изборите ЦИК остави без..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Не сме доволни от решението за линията на бедност

Не сме доволни от решението за линията на бедност и не заради числото , а заради това, че се промени принципът. Това каза пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ : "Продължаваме да настояваме методиката за определяне на линията на бедност да се прецизира, като се дефинират минималните потребности, които да гарантират минимум на..

публикувано на 16.09.24 в 15:01
В Средно училище

860 ученици започват новата учебна година в училищата на територията на затворите в България

860 ученици започват новата учебна година в училищата на територията на затворите в България. 58 от тях са първокласниците. Шест средни училища със седем филиала към тях има та територията на затворите в България, съобщи директорът на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Ивайло Йорданов, който откри новата учебна..

публикувано на 16.09.24 в 14:58

Проф. Цоков предлага в няколко училища да се тества пилотно забрана за ползване на телефони

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков предложи в няколко училища до края на 2024 г. да се тества пилотно забрана за ползване на телефони и след това  да се вземе решение дали мярката да бъде въведена във всички останали. Пред БНТ той обясни: "Може би трябва да се изпробва в определен брой училища как ще се отрази една..

публикувано на 16.09.24 в 14:51

Училището със 120-годишна история в Кардам опустя, днес там не се чу звънец

Училище със 120-годишна история днес посрещна първия учебен ден с празен двор и без биенето на първия звънец.  Основното училище "Христо Ботев" в граничното село Кардам, община генерал Тошево, e закрито с решение на Общинския съвет на 25 април тази година.  Около 720 000 ученици прекрачват училищния праг, 58 хил. са първокласниците..

публикувано на 16.09.24 в 14:43