Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ се опитват да се самоизперат от Пеевски, смята той

Тошко Йорданов: Джентълменските споразумения да си ги вземат и да ги занесат навътре в гардероба

"Тоягата е в избирателя на избори"

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

"Джентълменските им споразумения ги видяхме. Лъжливите джентълмени от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се наиграха едни с други и всъщност унищожиха Конституцията, вкараха страната в хаос и увеличиха държавния дълг, мисля към 40 млрд. Тези джентълменски споразумения да си ги вземат и да си ги занесат някъде по-навътре в гардероба".

Това призова пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.
Според него икономиката не върви добре именно заради джентълменското им споразумение:

"Експертите на ГЕРБ във финансовата сфера са дясно мислещи. Знам какво говориха, знам как гласуваха на първо четене на бюджета. Някой им звънна по телефона и ги накара да гласуват обратно. Джентълменското им споразумение доведе до това, че в зала се гласува един левичарски бюджет на Асен Василев, който увеличи държавния дълг. Инфлацията е 33% за 3 години заради неговите бюджети. Реалното увеличение на цените на продуктите и услугите, които ползват хората, е сигурно към 40-45%".

По думите му част от антикорупционните закони са вкарани в Плана за възстановяване и устойчивост "напълно престъпно" спрямо българската икономика:

"Вкарваш политически закони в план, който гарантира пари на държавата за икономическо възстановяване. /.../ В този план трябваше да има предложения как тези пари да влязат за развитие на производство и за отваряне на работни места, за възстановяване на икономиката, а не за антикорупционни закони. Вкарвайки антикорупционните закони вътре - Асен и Кирил го направиха, защото смятаха, че ще управляват дълго време и по този начин ще вкарат свои хора, защото Кирил в прав текст си казваше "На мен ми трябва КОНПИ като бухалка". Сега се връща като бумеранг. Кирил Петков страдаше, че останалите репресивни органи са в ръцете на ГЕРБ и ДПС, и каза "На мен ми трябва такъв"". 
Тошко Йорданов смята, че ако в плана имаше само икономически мерки, щяхме да можем да вземем парите

Освен това той попита: "Тези закони колко време бяха в сглобката и не ги пробваха? Къде бяха ПП-ДБ - 9 месеца управляваха?".

"От наша гледна точка няма проблем. Тези неща ще бъдат приети само на хартия и те няма да задействат сега или до изборите", коментира председателят на ПГ на ИТН. Според него няма проблем да се приемат правилата, но е важно кои ще са хората. 

"Това със сигурност няма да стане в този парламент. Дали тези правила ще бъдат приети сега или след това, ефектът ще бъде същият", смята той.

ПП-ДБ управляваха с ГЕРБ и ДПС, те затлачиха тези закони, те не приеха правилата, подчерта още той. Според него част от предлаганите от ПП-ДБ закони са "отвратителни" и ще трябва да бъдат преправяни. "Не виждам, ако влязат в зала, как ще минат за 1 седмица, а те имат нужда от сериозен ремонт", отбеляза Йорданов. Според него лицемерието им е също "отвратително". 

По думите му ПП-ДБ се опитват да се самоизперат от Пеевски
В предаването "Неделя 150" Тошко Йорданов призова акад. Николай Денков да каже кога, в какъв формат и има ли свидетели, които да потвърдят, че ИТН е предлагал в третия мандат начело на предлагания експертен кабинет да стои човек от ИТН и да му каже името. Разговори за премиер и министри изобщо не сме водили, категоричен бе той и заяви, че това е "долна лъжа". Председателят на ПГ на ИТН напомни, че тяхното желание е било бъдещият премиер да е приемлив от всички. 

Според него партийните премиери не са полезни в тази ситуация, защото няма партия с такова мнозинство, че да може да управлява сама

Тошко Йорданов коментира и разлома в ДПС. "Нито г-жа Нейкова (бел. ред. председателят на ЦИК Камелия Нейкова) ми е звъняла да ме пита какво да прави, нито някой от нас ѝ е звънял да ѝ казва какво да прави", категоричен бе той и обясни:

"Избираме професионалист - г-жа Нейкова, и тя си носи отговорността за решенията". 

"Хората, които са на позиции, така да си подберат екипа, че те да могат самостоятелно да вземат решения и да ги изпълняват. Когато имаш програма, която искаш да изпълниш, намираш правилния човек, който да има свободата да я изпълнява. Другото води до това, което сме в момента като държава - зависимости, грешни решения, обедняване, усещане за несправедливост".

По думите му това, което става, са оздравителни процеси в обществото. Това ще даде възможност на партиите след изборите "да дишат по-свободно", изказа мнението си депутатът и напомни:

"Тоягата е в избирателя на избори".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Тошко Йорданов в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП изпрати писмо до ГЕРБ за приемане на 3 антикорупционни закона

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати писмо до партия ГЕРБ, в което посочва какво ще загуби България, ако настоящето Народно събрание не приеме трите антикорупционни закона. Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски" Става въпрос за закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за..

публикувано на 15.09.24 в 15:04
Диян Стаматов

Диян Стаматов се надява на по-високи учителски заплати и на система за измерване на качеството

Силно се надявам, че следващата календарна година ще започне с едно съчетание между добро увеличение на заплатите на учителите и възможност за въвеждане на система за измерване на качеството. Това заяви пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119 - то училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета. "Бих си..

публикувано на 15.09.24 в 14:25

Шестима души са загинали при опит да прекосят Ламанша с лодка

Осем души са загинали през нощта при опит да прекосят Ламанша от Франция в Англия, съобщава Би Би Си. Спасителните служби са били предупредени, след като лодката е изпаднала в затруднение във водите северно от Булон-сюр-мер в северния регион Па дьо Кале след 02:00 ч. българско време. Гуменият плавателен съд е имал около 50 души на борда и е започнал да..

публикувано на 15.09.24 в 14:04

Шестима души са загинали във Филипините при преминаване на тайфун

Шест души загинаха при преминаването на тайфуна "Бебинка" във Филипините, предаде ДПА. Стихията, която се е насочила към Китай, по-специално към Шанхай, изкорени дървета на архипелага. Над 200 000 души бяха засегнати от нея. Двама души се издирват. 11 души са били ранени в инциденти, причинени от бурята. Четири от общо 6-те жертви са били..

публикувано на 15.09.24 в 13:59

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния вследствие на проливните дъждове, причинени от бурята "Борис“, които продължават да нанасят щети в Централна и Източна Европа. Поне още един човек все още е в неизвестност в северната ни съседка. Пожарникар е загинал по време на спасителна акция при наводнение в Австрия, а един човек се е удавил в Полша. В..

публикувано на 15.09.24 в 13:55

В Белодробната болница в Троян започват безплатни прегледи за туберкулоза

В Белодробната болница в Троян от утре 16 септември започва седмица на безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. Безплатните прегледи ще се извършват всеки работен ден от 8.00 ч. до 16.00 ч., поясни управителят на Белодробната болница д-р Цветомила Дудевска. „Безплатните прегледи включват пълен анализ  на състоянието на дихателната..

публикувано на 15.09.24 в 13:29
Капсулата се приводни в Мексиканския залив.

Предприемачът Джаред Айзъкман се завърна на Земята след космическата разходка

Технологичният предприемач Джаред Айзъкман и неговият екипаж успешно се завърнаха на Земята след петдневна мисия, при която беше осъществена първата комерсиална космическа разходка и екипажът достигна най-голямата височина в Космоса след кацналите на Луната астронавти на НАСА. При навлизането си в земната атмосфера повърхността на апарата..

публикувано на 15.09.24 в 13:14